Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
12:51

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Что сделают в историческом музее с «Катюшей»? Продолжение истории

|«« «« »» »»|

Подписан договор на перемещение и сборку пусковой установки «Катюша» и пушки ЗИС-3, к которому возник ряд вопросов.

Городской сайт уже писал об этой непростой ситуации.

Напомним, что в день освобождения нашего города от фашистских захватчиков громыхнул скандал с разборкой на запчасти и неясностью дальнейшей судьбы пусковой ракетной установки «Катюша», которая раньше украшала зал №7 музея.

Писали мы и о том, что на прошедшей по следам этого скандала пресс-конференции руководство музея обещало «Катюшу» сохранить.

За рамками этой полемики осталась судьба еще одного экспоната, которому тоже не нашлось места в обновляемом зале №7, – пушки времен Второй Мировой войны ЗИС-3.

За прошедший месяц несколько прояснилась дальнейшая судьба и «Катюши», и пушки.

Но ситуация по-прежнему вызывает много вопросов, считает заместитель директора Днепропетровского Национального исторического музея имени Д. Яворницкого Юрий Фаныгин.

Вот что он пишет об этом:

«Продовження Історії експонату «КАТЮША».

12 листопада Музей підписав новий договір з предметом закупівлі – «Послуги з переміщення та монтажу складових деталей пускового комплексу "КАТЮША".»

Він укладений за Ідентифікатором тендеру UA-2021-11-12-006425-a 51540000-9 – «Послуги зі встановлення машин та обладнання спеціального призначення». Жодного слова про роботу з експонатами! Тобто, тут у нас на балансі господарчої частини машина Катюша якась по документах….

Виконавець знову ФОП Позняк Ю.О. Який не має жодного права працювати з музейними експонатами і незаконно розібрав експонат у жовтні. За одноосібним наказом директора Пісчанської Ю.В. Нагадую, що науково-методична рада музею, що складається з фахівців, була ПРОТИ !

І протокол цього засідання існує - №4 від 14.07.2021 р.

Дуже цікаво - у новому договорі прописано, що будуть збирати гармату ЗІС-3 – «Збірка: установка колеса на вісь, установка….». Яка теж була у залі Другої світової війни. Але питання – для чого? Гармату викотили з зали без пошкодження і цілу. (Відео у доказ).

Таким чином витрачають гроші на неіснуючі або непотрібні послуги?!

А в принципі так зациклилися на Катюші, що забули у самій назві першого і другого договору прописати, що роботи йдуть з двома предметами. Але це не дивно, бо забули, що це експонати Музейного фонду України загалом…

У специфікації ми бачимо наступне :

Договір №147 (перший) включав : Розбір Гармати та «Катюші». Це обійшлося платникам податків у 24800 гривень.

Договір №148 (новий) : переміщення і збір Гармати та переміщення і збір деталей «Катюші» - 45200 гривень. Гармата окремо – 15400.

По-перше, суми зростають…. Самі наробили - тепер дорожче виправляти…

По-друге, у новому договорі (фото) прописані нові пункти: «Послуги з переміщення деталей гармати» 6800 грн.; «Послуги з переміщення деталей БМ-13» 8860 грн. (фото)

Куди понесуть всі деталі ? Де це все будуть збирати ? З ким це із музейників обговорено ?

Знову нагадую: гармата ціла, а не у деталях! Чи тепер її таки розберуть, бо по першому договору вона ж розібрана?!…

Що б експонат покинув експозицію, повинні бути теж документи і якесь обґрунтування ! І згідно моєї посадової інструкції, про всі такі дії мене повинні повідомити. Але ж я буду проти ….

І тепер «Катюша» фігурує як «деталі БМ-13» - і тут я згоден: експонат пошкоджено! Він втратив цілісність форми. І повинен бути відреставрований.

…Пошкоджена артилерійська частина бойової машини БМ-13 (№ обліку І-6581; КП-19671) належать до державної частини Музейного фонду України (довічне зберігання). І з такими предметами мають права працювати виключно реставратори музею чи представники Національного Реставраційного центру України, чи інші сертифіковані фахівці. Із експонатом гармата ЗІС-3 - теж саме !.

У разі їх пошкодження, що і відбулося в жовтні, а тепер може відбутися знову, - необхідно скласти АКТ і звернутися до Управління культури та Міністерства.

По першому інциденту я це зробив 21.11.2021 року. Фото.

АКТ за підписом директора Пісчанської Ю.В., що експонат зазнав пошкодження хтось бачив?

Думаю, що він відсутній, бо пошкодження експонату - це юридична відповідальність.

А загалом - от реально ми Національний музей? Чи якийсь гараж з гарматами та Катюшами?..

ЩО РОБИТИ?

Припинити незаконні дії, що суперечать Закону про Музей та музейну справу та Інструкції з обліку і збереження музейних цінностей.

Експонати залишити на місці де вони зараз перебувають.

Скласти Акт про стан з описом.

Звернутися до Національного реставраційного центру України по допомогу у їх відновленні.

І нарешті – повернути Експонати у зал №7, присвячений Другій Світовій війні. Де вони були. І повинні бути за рішенням науково-методичної ради музею».

Видео о передислокации пушки можно посмотреть здесь.

Пока в историческом музее никак не комментируют информацию Юрия Фаныгина.

Главное же, чтобы эти экспонаты были сохранены для потомков!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Дима  (23.11.21 10:28): Понятно же, что этот спектакль затеян для того, чтобы избавиться от лишних напоминаний о Великой Отечественной. Ответить | С цитатой
Таки да  (23.11.21 08:29): Схрон выкопайте на месте "Катюши". Ответить | С цитатой
Ок  (23.11.21 01:38): Руководство музея за шкирку к ответу!
Захотелось наварить бабла под любым предлогом???!!!
Что?
Разве я не прав?
Разве я не правильно думаю?
Ответить | С цитатой
666  (22.11.21 19:15): Тупо крадут на металл уже музейные экспонаты. Ничего святого, только деньги! Лучше бы немцы победили.. Ответить | С цитатой
Амурский  (22.11.21 17:39): "Він укладений за Ідентифікатором тендеру UA-2021-11-12-006425-a 51540000-9 –" очень забавно и мутно!!! Ответить | С цитатой
oleg orenda  (22.11.21 16:37): Вот и Катюшу декоммунизировали... Все правильно... Не было у дидов-козаков Катюш... Только шАбли та спЫсЫ... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте