Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
10:43

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Гідротехнічні споруди на Дунаї готові до великої кількості води, — Олександр Вілкул

Гідротехнічні споруди на Дунаї готові до великої кількості води, — Олександр Вілкул
«У місця можливого підтоплення на українській ділянці Дунаю іде передислокація 1200 працівників ДСНС та 400 одиниць спеціальної техніки», – повiдомив Олександр Вілкул.

«Гідротехнічні споруди української ділянки Дунаю приведені до найвищого ступеню готовності для прийому великої кількості води, що рухається з Західної Європи. У місця можливого підтоплення іде передислокація 1200 працівників ДСНС та 400 одиниць спеціальної техніки», - сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час виїзної наради Міжвідомчого оперативного штабу на найбільш паводконебезпечних ділянках Дунаю в Одеській області.

Олександр Вілкул зазначив, що за оцінками експертів ситуація на Дунаї не несе масштабної загрози. Наразі спостерігається незначне підвищення рівня води в річці на 1-10 см на добу, яке не є небезпечним. «Під керівництвом Міжвідомчого штабу всі аварійно-оперативні служби приведені до найвищого ступеня готовності для оперативного реагування на можливі небезпечні ситуації та недопущення підтоплень населених пунктів», - сказав голова Міжвідомчого штабу Олександр Вілкул.

Гідрометцентр спрогнозував максимальні значення рівня води в Одеській області в третій декаді червня. Всі ці рівні менші за небезпечні. Зокрема, в місті Рені Одеської області при небезпечному рівні 535 см очікуваний рівень води не перевищить позначки 480-520 см. Біля Ізмаїлу при небезпечному рівні 370 см вода підніметься лише до 320-360 см. В місті Кілія рівень води не перевищить позначки 190-210 см при небезпечному - 265 см. А у місті Вилкові (при небезпечному рівні 155 см) вода зупиниться на позначці 145-155 см.

«З метою попередження надзвичайних ситуацій під час пропуску паводку на річці Дунай в Одеській області, Міжвідомчій штаб проводить цілодобовий моніторинг ситуації в регіоні. Ситуація детально проаналізована. Складено план дій. Спрогнозовано приток води, об’єм та час її прибуття», - сказав Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул перевірив хід будівництва дамби на ділянці Прорва – Пам’ятник на території Ренійського району Одеської області та стан ділянки 54-55 миля. Також віце-прем’єр провів огляд з вертольоту території дельти річки Дунай та захисних гідротехнічних споруд від м. Вилкове до м.Рені Одеської області.

Він зазначив, що роботи на ділянці дамби Прорва-Пам’ятник мають завершитися у найближчі два місяці. Роботи включають, зокрема, створення протифільтраційної завіси, яка запобігатиме розмиттю дамби, забезпечуватиме її надійність та довготермінову експлуатацію для недопущення води в населенні пункти.

В цьому році Урядом на оновлення 96 захисних гідротехнічних споруд в Україні виділено понад 123 млн грн. З них на Одеську область виділено 10 млн грн., зокрема, 2,5 млн грн. на оновлення 1,8 км дамби на ділянці Прорва - Пам’ятник, понад 5 млн грн. на реконструкцію 4-го та 5-го шлюзу на річці Дунай, понад 2 млн грн. на розчистку підводних каналів озера Сасик та на інші роботи.

«Загалом з 2010 року Уряд виділив понад 100 млн грн. на оновлення системи протипаводкового захисту на Дунаї. Завдяки цьому вже відновлене 6 шлюзів-регуляторів, 23 км захисних протипаводкових дамб та проведене відновлення інших захисних інженерно-технічних споруд», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що реалізація запланованих на цей рік заходів з оновлення та будівництва захисних споруд на Дунаї підвищить рівень захисту 8 населених пунктів та 2,5 тис га сільськогосподарських угідь.

Загалом до складу системи протипаводкового захисту на українській ділянці ріки Дунай входять 225 км захисних дамб та 13 основних шлюзів-регуляторів.

«Завдяки діям Уряду на Бессарабії створено єдиний фронт захисту людей та населених пунктів від шкідливої дії вод», - сказав Олександр Вілкул.

За результатами перевірки стану готовності Одеської області до проходження паводку, керівник Міжвідомчого штабу віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул дав завдання Держслужбі з надзвичайних ситуацій, Держводагенству, Мінрегіону, Мінінфраструктури, Одеській облдержадміністрації посилити моніторинг гідрологічної обстановки в басейні річки Дунай та своєчасно оповіщати населення про погіршення погодних умов і виникнення надзвичайних ситуацій.

Також він доручив забезпечити всі необхідні дії щодо запобігання надзвичайних ситуацій та оперативне реагування на них, підтримувати надійне функціонування гідротехнічних споруд та надати пропозиції щодо посилення протипаводкового захисту на українській ділянці Дунаю.

Крім того, Олександр Вілкул дав доручення створити в області необхідні аварійні резерви для оперативного усунення можливих пошкоджень під час пропуску паводків.

У виїзній нараді також взяли участь голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських, голова Державного агентства з водних ресурсів Україні Василь Сташук, заступник голови Одеської обласної держадміністрації Валерій Матковський.

Довідка:

Урядом розроблена і з 1 січня 2013 року вступила в дію Загальна програма розвитку водного господарства на період до 2021 року. Програма направлена, в першу чергу, на захист населення і територій від шкідливої дії вод та забезпечення сталого функціонування водогосподарського комплексу України.

Шлюз-регулятор «Прорва» на річці Дунай забезпечує подачу і скид води на водосховищі Картал (Ренійський район Одеської області). Пропускна здатність шлюзу - 50 м³/сек.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте