Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
22:41

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпровський Художній музей поповнився образом «Українського Ван Гога»

Дніпровський Художній музей поповнився образом «Українського Ван Гога»

На честь 110-річного ювілею нашому музею передали скульптуру на честь всесвітньо відомого художника та поета Давида Бурлюка.

Його називали «Українським Ван Гогом» та «Батьком футуризму» одночасно. За його ім'я та творчу спадщину борються Україна, США та країна-агресор. Детальніше про долю та творчість Давида Бурлюка можна прочитати тут.

А тепер на образ майстра можна помилуватися і в Дніпровському Художньому музеї, про що там розповіли:

«Друзі, а ви вже бачили нашого нового Бурлюка?

Поки одні твори відомого українського авангардиста захищені від нещадних подій війни, а інші представляють нашу культурну спадщину в музеях європейських столиць, завдяки Віктору Проданчуку в експозиції ДХМ віднині можна побачити власне Давида Бурлюка — непередбачуваного, зухвало виразного, колоритного. Йдеться, звісно, про самобутній скульптурний образ-портрет художника, що належить до ряду постатей із серії поліхромної скульптури Віктора «Вічні і геніальні», присвяченої видатним митцям світового рівня.

Віктор Проданчук до кола друзів музею долучився ще у 2018 році, представивши виставку своєї графіки та пластики, поповнивши музейну збірку кількома експериментальними офортами. Відтоді львівський митець, наділений неймовірною творчою енергією та харизмою, встиг створити низку актуальних проєктів, де доволі своєрідно поєдналися глибина думки, увага до минулого, інтуїтивне метафоричне осягнення майбутнього та синтез матеріалів, технік, авторських «знахідок». Варто зауважити, що у Львові художник працює не тільки над персональною творчістю, але є також ініціатором і куратором архітектурно-реставраційних робіт над унікальними спорудами в історичній частині міста. Тож, не дивно, що пан Віктор як людина, що дієво вболіває за збереження та розвиток української культури, був поміж перших, хто зголосився доєднатися до поповнення зібрання художніх творів нашого музею. Дякуємо митцеві за підтримку!

Надзвичайно приємно і символічно, що попри значну географічну відстань, різницю історичного бекґраунду, скрутні обставини воєнного стану перші відгуки на наш заклик щодо нового етапу комплектування музейної колекції надійшли до нас саме зі Львова.

Тут також хотілося б ще раз подякувати нашому першому дарувальнику Ігорю Подольчаку — кінорежисеру, художнику, автору проєктів у сфері візуального мистецтва, відзначеного в цих галузях на численних вітчизняних і міжнародних майданчиках, представленого своєю творчістю у багатьох музейних та публічних колекціях в Україні та за кордоном. І для нас як музейників дуже важливо мати у своєму зібранні твори самобутнього митця, який є однією з провідних фігур чи не найяскравішого явища в історії українського сучасного мистецтва, що називають «Новою хвилею». В цім контексті Ігор Подольчак відомий передовсім як один зі співзасновників «Фонду Мазоха» — непересічного творчого обʼєднання, утвореного у 1991 році, почасти орієнтованого на традиції європейського акціонізму та концептуалізму. Паралельно з індивідуальною творчістю художник виступав режисером, сценаристом і куратором сміливих, подекуди виклично відвертих аудіовізуальних і перформативних проєктів «Фонду».

Колектив музею щиро вдячний пану Ігорю за «подвійний» подарунок — більш як два десятки аркушів з відомих серій авторської графіки!».

Фото – Дніпровський Художній музей.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті