Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
20:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Комплексу бывшего Горного института в Днепре присвоили статус Памятника национального значения

|«« «« »» »»|

Теперь исторический и архитектурный объект «Будинок Гірничого інституту» является памятником архитектуры национального значения под охранным номером 040033.

Соответствующее постановление № 337 26 марта этого года принял Кабинет министров Украины.

Сейчас это историческое здание на проспекте Яворницкого является составной частью, корпусом №1 НТУ «Днепровская политехника». Сложное в плане и по конструкции здание состоит из двух разных по времени строительства и стилю архитектуры частей.

Подробней о новом памятнике национального значения рассказали в Управлении по вопросам охраны культурного наследия Днепровского горсовета:

«Проєкт комплексу Катеринославського вищого гірничого училища вперше було розроблено арх. О.М. Бекетовим в 1900 р. в стилі модерн. Через брак коштів в 1901-1902 рр. було зведено лише І чергу головного корпусу, яка розмістилася в глибині ділянки. «Г» - подібний в плані об’єм головним фасадом був зорієнтований на дворовий простір училища.

У зв’язку з реорганізацією училища в Гірничий інститут на початку 1914 р. архітекторами О.О. і Є.О. Бернардацці було розроблено проєкт добудови головного корпусу. Фасади нової частини були вирішені в неокласицизмі з масивним восьмиколонним портиком головного входу з боку Проспекту і чотириколонним портиком по вулиці Полтавській (суч. О. Гончара). До осені 1915 р. новий об’єм було збудовано (без зовнішнього і внутрішнього оздоблення), на поч. 1916 р. в ньому розмістився військовий шпиталь. Під час громадянської війни головний корпус не постраждав.

В 1921 р. інститут отримав нову назву – Дніпропетровський гірничий інститут ім. Артема. З 1922 р. на фасадах та в приміщеннях збудованої в 1915 р. частині головного корпусу велися оздоблювальні роботи, які остаточно було завершено в 1927 р. Під час робіт було демонтовано первісний ліпний картуш з орлом в фронтоні головного фасаду (замінено на вінок з перехрещеними геологічними молотками) та ліпний надпис «ГОРНЫЙ ИНСТИТУТ ИМПЕРАТОРА ПЕТРА І» (замінено на ГОРНЫЙ ИНСТИТУТ т. АРТЕМА»). На ганку головного входу було встановлено два вуличних ліхтаря 1914 р., які раніше стояли біля пам’ятника Катерині ІІ.

Під час німецької окупації 1942-43 рр. в більшій частині Пам’ятки розмістився військовий шпиталь, інша (цокольний поверх) - використовувалась для зберігання навчального обладнання та бібліотеки Інституту. Восени 1943 р., під час визволення міста, головний корпус майже повністю вигорів, крім 2-х поверхового крила І черги та всього цокольного поверху з залізо-бетонним перекриттям.

Післявоєнна реконструкція (1945 – 1951 рр.) Пам’ятки проводилась під керівництвом архітектора В.Є. Горбоносова: було вирівняно деформовані двотаврові балки міжповерхових перекриттів та відновлення останніх, надбудовано третій поверх над 2-х поверховим крилом, влаштовано новий дах, створено новий парадний вестибюль, актовий зал тощо.

В 1967 р. було збудовано перехід на рівні другого поверху в корпус № 4, у зв'язку з чим частково перепланували другий поверх двоповерхового крила. В 1970 - 2010 рр. в Пам’ятці проводились лише поточні ремонтні роботи, включаючи фрагментарну заміну покрівлі. В 2019 р. було проведено ремонт головного і бічного (вздовж вул. О. Гончара) фасадів з пофарбуванням та реставрацією декоративних елементів, змонтовано нову назву на фронтоні (нині Пам’ятка є корпусом №1 НТУ «Дніпровської політехніки»)».

Фото Управления по вопросам охраны культурного наследия Днепровского горсовета.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте