Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
18:51

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре раскрыли загадки двух исторических личностей

|«« «« »» »»|

Днепровский историк, краевед, писатель, журналист Николай Чабан прочел увлекательные лекции о двух исторических персонажах, живших в нашем городе и немало сделавших для его развития.

Лекции прошли в Канадско-украинском центре Днепропетровской областной научной библиотеки. Они были посвящены Исааку Мазепе и Дмитрию Дорошенко, о судьбе которого недавно подробно писал Городской сайт.

Вот что об этих лекциях рассказали их организаторы:

«В Канадсько-українському центрі Дніпровської обласної універсальної наукової бібліотеки 28 квітня наші читачі та співробітники бібліотек Дніпропетровщини мали нагоду послухати чергові лекції відомого дніпровського письменника-краєзнавця Миколи Петровича Чабана.

Цього разу на слухачів чекали цікаві розповіді про державних діячів, пов’язаних з нашим краєм, учасників українських визвольних змагань 1917-1921 років:

- «Ісаак Мазепа та його соратники» До 70-х роковин з дати смерті прем’єр-міністра уряду УНР і у рамках висвітлення теми «Діячі УНР на Катеринославщині».

- «Спомини про давнє і недавнє минуле Дмитра Дорошенка».

До 140-річчя історика, політичного діяча і засновника «Просвіти» на Катеринославщині.

Учасники заходу також ознайомилися з літературою з фонду КУБЦ та особистого архіву М. Чабана: роботами Ісаака Мазепи і Дмитра Дорошенка, виданими за кордоном у 1940-90-х роках, і творами про них. Серед цих видань - спогади соратника І. Мазепи, нашого земляка Панаса Феденка і спогади доньки урядовця УНР, української та венесуельської художниці й ілюстраторки Галини Мазепи, твори Д. Дорошенка, присвячені історії України та його «спомини про недавнє-минуле», подорожні враження «По рідному краю» тощо.

За допомогою ZOOM до лекцій долучилися 67 слухачів».

С удовольствием прослушала эти лекции и известная исследовательница культурной сферы Днепра Ирина Семенчук, которая поделилась следующими впечатлениями:

«В канадсько - українському бібліотечному центрі обласної універсальної наукової бібліотеки, що на проспекті Яворницького 18 відбулась лекція відомого краєзнавця Микола Чабан. Січеслав у серці.

Лекція присвячувалася двом видатним постатям України: Ісааку Прохоровичу Мазепі і Дмитру Івановичу Дорошенко. Ісаак Мазепа - український політичний і державний діяч. Керівник уряду Української Народної Республіки періоду Директорії (від серпня 1919 до травня 1920 року). Дмитро Дорошенко - український політичний діяч, дипломат, історик, публіцист, літературознавець, бібліограф. Засновник «Просвіти» на Катеринославщині. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв.

По - перше, що об'єднує цих різних за фахом людей ? А те, що обидва практично одночасно (1921 та 1919 рр) опинились в еміграції, спочатку в Празі, потім у Німеччині, але до останнього подиху працювали за вільну незалежну Україну.

Переказувати біографії не буду. Напишу про цікаву знахідку, яку зробив пан Микола Петрович Чабан.

Ми усі знаємо Ганну Політковську - російську журналістку опозиційних поглядів, яку було вбито 7 жовтня 2006 року путінським режимом в ліфті ії будинку, але мало хто знає, що вона українка за національністю і ії дівоче прізвище - Мазепа. Більш того, ії батько - Степан Мазепа родом з села Костобобрів Чернігівської області, з того ж самого села, де народився і Ісаак Мазепа. Поки не знайдені матеріали, які говорять про спорідненість цих людей, але... В усякому разі, є над чим працювати.

Щиро дякую, пан Микола Петрович!».

Фото – Канадско-украинский библиотечный центр и Ирина Семенчук.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте