Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
10:48

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Україна-Польща: спільні археологічні дослідження

|«« «« »» »»|

Студенти та аспіранти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара взяли участь у III Міжнародній україно-польській археологічній експедиції. Розкопки проводилися у Польщі на горі Громнік, що розташована у Нижньосилезському воєводстві.

Українська частина делегації прибула до міста Вроцлав, де перебувала у постійному супроводі співробітника Відділу міжнародних зв'язків та міжнародних проектів управління маршалка Нижньосилезського воєводства Олександри Міровської-Піалучча та директора інституту археології Вроцлавського університету доктора хабілітованого Артура Блажеєвського.

Учасники експедиції відвідали Інститут археології Вроцлавського університету, де побували у навчальних аудиторіях, лабораторії та бібліотеці. Управління маршалка організувало екскурсію по місту Вроцлав. Згодом було продовжено роботи на горі Громнік (Rummelsberg), де вже працювали польські колеги. Керівництво розкопом здійснювали професор хабілітований Криштоф Яворський та професор Олександра Панкієвич.

Українська частина експедиції під керівництвом доцента Євгена Фещенка працювала на викопі ХХІ, де було відкрито вхід до підземного приміщення, збудованого у скельній породі на місці колишньої камнеломні. Час за роботою спливав дуже швидко. У культурному шарі виявлено фрагменти кераміки, монети, намистини, залізні предмети, скло, частини кахлів з орнаментом, рештки тварини (коня).

Після розкопу співробітники Вроцлавського університету проводили просвітницькі лекції, присвячені історії дослідження пам'ятки та знахідкам, зробленим на ній. Частина знахідок зберігається у музеї у селі Романов. Під час експедиції було обговорено конкретні кроки на шляху подальшого співробітництва, а саме: підписання договору про співпрацю між університетами; спільні публікації в українських та польських виданнях; узгодження навчальних програм; обмін студентами; міжнародний файндрайзінг.

Традиційним стало фотографування учасників експедиції на туристичній вежі. Наприкінці роботи та спілкування всі одностайно висловили надію на нові зустрічі у наступних археологічних сезонах.

Декан історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара, професор Сергій Світленко підкреслює, що гора Громнік є дуже цікавим місцем з точки зору історії та археології. Відомо, що колись вона була осередком давньої цивілізації. У дохристиянські часи там правили язичницькі культи, а в епоху середньовічного лицарства було зведено замок. «Є думка, що це надзвичайно перспективне місце: наявність кількох культурних шарів може дати зразки різного роду артефактів», – зазначає професор.

Зазначимо, що III Міжнародній україно-польській археологічній експедиції вже передували спільні розкопки українських та польських колег-істориків і, зокрема, на горі Громнік також. Так, під час I експедиції науковці, студенти і професори Вроцлавського університету і Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара обрали для проведення спільних археологічних досліджень Кодацьку фортецю.

Розкопки велися у двох напрямках: досліджувався південний бастіон фортеці та площа посаду, де жили цивільні мешканці. Наступного року, під час II експедиції протягом тижня дніпропетровські археологи під керівництвом доктора Кристофора Яворського працювали на розкопках середньовічного лицарського замку – фортеці XVІ століття на горі Громнік. Разом із польськими колегами вони вивчали залишки стародавньої фортеці та дороги до неї, де було знайдено чимало цікавих артефактів.

Зокрема, поверхове перекриття знищеної раніше фортеці, а також численні фрагменти кераміки, кістки тварин, цвяхи та вістря стріл арбалета, які, ймовірно, використовувалися при її захисті. Усе, що знайшли на місці дослідницьких робіт, було ретельно зафіксовано та передано для подальшого вивчення фахівцями Інституту археології Вроцлавського університету.

Історичний факультет
ДНУ ім. О. Гончара

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  На Дніпропетровщині відбувається пошукова операція 13-річної Марини Волошко (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте