Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Сб, 4 травня 2024
20:21

БЛОГИ

dpi466


6 вересня 2018, 15:23

6 сентября ДПІ у Чечелівському районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області

З 11 вересня 2018 року діятимуть виключно нові бюджетні рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів (МФО 899998)
Державна фіскальна служба України звертає увагу, що граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, протягом якого старі рахунки залишаються активними, закінчується 10.09.2018.
Таким чином, починаючи з 11.09.2018 кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.
З метою упередження виникнення у платників податків податкового боргу та недопущення втрат бюджетів на час перехідного періоду, тобто до 11.09.2018, залишаються активними для зарахування податків, зборів та інших платежів бюджетні рахунки, відкриті на балансі Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві (зі старими реквізитами).
Нагадуємо, що з 02.07.2018 змінились реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998).
У зв’язку з цим, платникам податків для забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами при заповнення розрахункових документів на сплату податків, зборів та платежів необхідно зазначати реквізити рахунків, відкритих з 02.07.2018 на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998).
Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків розміщена на веб-порталі ДФС в рубриці «Бюджетні рахунки» (http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki),на веб-сторінках Казначейства та Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві.
До 20 вересня п.р. за лісові землі платникам необхідно подати податкові декларації з плати за землю
Державна фіскальна служба України у листі від 31.08.2018 року № 26938/7/99-99-12-03-05-17 надала роз’яснення щодо оподаткування лісових земель.
Зокрема, у листі зазначено, що з 15.08.2018 року набрав чинності Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Цим Законом внесені зміни до статті 273 «Оподаткування земельних ділянок, наданих на землях лісогосподарського призначення (незалежно від місцезнаходження) земельним податком», відповідно до яких лісові землі підлягають оподаткуванню земельним податком.
З метою дотримання вимог законодавства, суб’єкти господарювання, у яких в користуванні є зазначені вище земельні ділянки, повинні подати податкові декларації з плати за землю (земельний податок).
Відповідно до статті 286 Податкового кодексу, у разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування, декларації з плати за землю подаються юридичними особами протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни. Отже, вперше декларування земельного податку за лісові землі, що використовуються для ведення лісового господарства, юридичні особи повинні здійснити шляхом подання податкових декларацій (звітних, уточнюючих) не пізніше 20 вересня поточного року за період, починаючи з 15.08.2018 року.
Водночас, звертаємо увагу, що ставки земельного податку визначаються рішеннями місцевих рад (міських, селищних, сільських) та об’єднаних територіальних громад.
Експорт олійних культур сільгоспвиробників — без ПДВ
Президент України підписав Закон від 22.05.2018 р. №2440-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

Даним законом передбачено, що дія пункту 63 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільськогосподарськими підприємствами - виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.

Цей Закон набрав чинності з 01.09.2018 (опубліковано в «Голосі України» 31.08.2018 № 162).
Помилилися в коді УКТ ЗЕД чи послуг: як скласти розрахунок коригування?
Якщо після складання та реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної платник податку виявив помилку в номенклатурі товарів/послуг (назві товарів/послуг, коді УКТ ЗЕД/ДКПП), він складає розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому зі знаком «-» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура та/або код УКТ ЗЕД/ДКПП, яких виправляється. При цьому у графі 1 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку вказується номер за порядком рядка податкової накладної, що коригується.
Для додавання правильної товарної позиції, якої не було у податковій накладній, яка коригується, в розрахунку коригування до такої податкової накладної в окремих рядках зазначаються показники номенклатури (назва товарів/послуг, код УКТ ЗЕД/ДКПП) товарів/послуг, що додаються (виправлені товарні позиції).
При цьому, у графі 1 такого розрахунку коригування таким виправленим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.
У графі 2 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку із виправленням номенклатури товарів/послуг та/або коду УКТ ЗЕД/ДКПП, зазначається причина коригування «зміна номенклатури».
Отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів за довіреністю буде неможливо
З 07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».Пунктом 2 статті 22 Закону встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Таким чином, починаючи з 07.11.2018 року отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.
Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування головою фермерського господарства
У частині другій ст. 2 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) зазначено, що виключно Законом № 2464 визначаються принципи збору та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), платники ЄВ, порядок нарахування, обчислення та сплати ЄВ.
Згідно з п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками ЄВ визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
В Законі України від 19 червня 2003 року № 973-ІV «Про фермерське господарство» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 973) розрізняються поняття «голова фермерського господарства» та «члени фермерського господарства», які регламентуються різними статтями Закону № 973.
Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа – підприємець. Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа – підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу – підприємця в порядку, встановленому законом (частина третя ст. 8 прим. 1 Закону № 973).
Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464 ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП, є платниками ЄВ.
Базу нарахування ЄВ для зазначених осіб визначено у ст. 7 Закону № 2464.
Якщо голова фермерського господарства, зареєстрованого як юридична особа, виконує функції керівника або бухгалтера вказаної організації, то таке фермерське господарство використовує його працю, як працю фізичної особи.
Згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками ЄВ є, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.
Базою нарахування ЄВ для платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 301.04).
Відтепер журнал «Вісник. Офіційно про податки» видається в електронній версії
З метою роз’яснення суб’єктам господарювання основних аспектів застосування норм податкового законодавства, офіційним виданням ДФС України Інформаційно-аналітичний журнал «Вісник. Офіційно про податки» з 31 серпня 2018 року видається електронна версія журналу з пакетом «Онлайн». Це щотижневий друкований журнал + електронна версія журналу на сайті visnuk.com.ua: щодня оновлювана інформація, новини, база необхідних нормативних документів, аналітичні матеріали, статті, відповіді на запитання, експертні коментарі починаючи з 2011 року.
Передплатні пакети:
Пакет «Онлайн»
Передплата на електронну версію журналу «Вісник» терміном від 1 міс.
При виборі цього варіанта надається відкритий доступ до всіх розділів сайту на весь термін передплати, а саме:
- повний доступ до статей поточного номера;
- повний доступ до архіву журналів «Вісник» та «Рейтинг»;
- повний доступ до тематичних розділів;
- доступ до спеціальних розділів сайту з ексклюзивними матеріалами для зареєстрованих користувачів.

Пакет «Офлайн»
Передплата на друковану версію журналу «Вісник» терміном: на 3 міс., 6 міс., 12 міс. + повний безкоштовний доступ до всіх розділів сайту.
При виборі цього варіанта надається відкритий доступ до всіх розділів сайту на весь термін передплати, а саме:
- повний доступ до статей поточного номера;
- повний доступ до архіву журналів «Вісник» та «Рейтинг»;
- повний доступ до тематичних розділів;
- доступ до спеціальних розділів сайту з ексклюзивними матеріалами для зареєстрованих користувачів.
Детальна інформація щодо журналу «Вісник. Офіційно про податки» у філії ДП «СВЦ», за номером телефону (0342) 77-19-29.
Як фізичній особі - підприємцю правильно оформити найманого працівника
Відповідно до норм трудового законодавства, працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення органу фіскальної служби.
Оформлюючи нового працівника на роботу, підприємцю необхідно:
- укласти в письмовій формі трудовий договір (п. 6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України; форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260);
- оформити наказ про прийняття на роботу (заповнюють типову форму № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджену наказом Державного комітету статистики України від 5 грудня 2008 року № 489);
- повідомити ДФС про прийняття працівника на роботу (постанова КМУ від 17 червня 2015 р. № 413).
При цьому необхідно пам’ятати, що повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413.
Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:
засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;
на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.
Фізичні особи-підприємці амортизацію на легкові та вантажні автомобілі не нараховують
Порядок оподаткування доходів, фізичних осіб – підприємців від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, визначено ст.177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
Відповідно до норм Кодексу, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю.
Зокрема, фізичні особи-підприємці мають право включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою-підприємцем, встановлено п. 177.4 ст. 177 Кодексу.
Водночас, відповідно до норм Кодексу, не підлягають амортизації основні засоби подвійного призначення, а саме:
- земельні ділянки;
-об’єкти житлової нерухомості;
- легкові та вантажні автомобілі.
Отже, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування, не має права зменшувати оподаткований дохід на суму амортизаційних відрахувань по основних засобах подвійного призначення, визначених п.п.177.4.6 п.177.4 ст.177 Кодексу (легкові та вантажні автомобілі, земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості), а також включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням господарської діяльності, витрати на їх утримання, технічне обслуговування і ремонт основних засобів.
Відповідне роз’яснення надане у листі ДФС України у листі від 31 серпня 2018 року № 26967/7/99-99-13-04-03-17.
Запроваджено сплату земельного податку за лісові землі
Президент України підписав Закон № 2497 від 10.07.2018 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств».
Закон врегульовує низку питань діяльності фермерських господарств, а також оподаткування земельних ділянок.Одним із нововведень є запровадження сплати земельного податку за лісові землі. Зміни вносяться до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу. Попередня норма цієї статті передбачала, що податок за лісові землі справляється як складова рентної плати, що визначається податковим законодавством. Нова редакція встановлює, що податок за лісові землі складається з земельного податку та рентної плати.
Також, закон стимулює органи місцевого самоврядування контролювати оформлення договорів оренди землі. Передбачається, що податок на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) зараховується до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок (зміни до підпунктів 168.4.4 та 168.4.5 пункту 168.4 статті 168 Податкового кодексу).
Ще Податковий кодекс доповнили новим підпунктом – 168.4.9, який встановлює, що суми податку на доходи фізичних осіб, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).
Раніше юридичні особи, які орендували земельні ділянки, сплачували податок до місцевого бюджету за місцем податкової адреси, а не до бюджетів громад, на територіях яких розташовані земельні ділянки.

ДФС надано розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання на загальну суму понад 4,5 млн євро та 927 тис. дол. США
На сьогодні Державною фіскальною службою України прийнято 46 рішень про надання платникам розстрочення податку на додану вартість під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України на загальну суму понад 4,5 млн євро та 927 тис. дол. США.
З них по 32 заявам рішення прийнято за погодженням з Головою ДФС, оскільки сума податку, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн грн.
Найбільшу суму розстрочки надано Київською митницею ДФС – 1 млн євро та 529,4 тис дол. США та Хмельницькою митницею ДФС - 1,3 млн євро та 104,2 тис. дол. США (у валюті контракту).
Здійснено 38 митних оформлень імпорту обладнання із застосуванням отриманих рішень з розстроченням сплати ПДВ на суму 138,9 млн грн.
Розстрочення надано при ввезенні обладнання для власного виробництва підприємствами легкої промисловості, металообробної промисловості, харчової промисловості, будівельної галузі, медичного обладнання.
Загалом станом на 1 вересня 2018 року платниками до митниць ДФС подано 122 заяви про надання розстрочення по сплаті ПДВ. Митницями розглянуто 111 заяв, з яких по 46 надано відмову через недотримання обов’язкових вимог, зокрема, через наявність податкового боргу у підприємств, відсутність інформації про предмет або суму контракту.
Відкликано платниками 20 заяв, адже прийнято рішення щодо митного оформлення з повною сплатою ПДВ.
Наразі на розгляді у митницях ДФС знаходяться ще 11 заяв.
Нагадаємо, що 21 лютого 2018 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою визначено порядок надання розстрочень та застосування забезпечення виконання зобов’язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва. Наприкінці 2017 року Верховна рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких відтермінування по сплаті ПДВ надається у строк не більше 24 календарних місяців без нарахування процентів, пені та штрафів.
Розстрочення не надається, якщо обладнання має походження з країни, визнаної Україною державою-окупантом та/або державою-агресором по відношенню до України, ввозиться з території такої країни та/або з тимчасово окупованої території України.
За 8 місяців митницями ДФС вилучено понад 30 млн цигарок на суму 28 млн грн

Державною фіскальною службою України на постійній основі здійснюються перевірочні заходи, спрямовані на викриття „схем” незаконного переміщення підакцизних товарів через митних кордон України, зокрема тютюнових виробів.
За 8 місяців 2018 року митницями ДФС заведено 766 справ про порушення митних правил за фактами незаконного переміщення тютюнових виробів, вилучено понад 30,6 млн. шт. цигарок загальною вартістю 28,15 млн. грн.
Із загальної кількості виявлених фактів незаконного переміщення тютюнових виробів майже 81% (621факт) були виявлені під час вивезення тютюнових виробів за межі митної території України. Вилучено 21,9 млн. шт. цигарок. В інших випадках (146 фактів) – під час спроб незаконного ввезення в Україну. Обсяг вилучених партій - понад 8,6 млн. шт. цигарок.
«Особливо актуальною проблема протидії контрабанді підакцизних товарів, насамперед тютюнових виробів, є на західному кордоні України з державами-членами ЄС. Перш за все, це пов’язано з тим, що територія України використовується кримінальними угрупуваннями, а також окремими компаніями та громадянами для отримання надприбутків та незаконного експорту даної категорії товарів до країн Європи», - зазначив директор Департаменту організації протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії ДФС Василь Поїзд.
За його даними, на кордоні з кранами ЄС митницями ДФС виявлено та припинено 590 фактів порушень митного законодавства, пов’язаних з незаконним переміщенням цигарок. При цьому вилучено більше ніж 14,6 млн. шт. цигарок. За всіма фактами заведено справи про порушення митних правил.
Найбільше фактів незаконного вивезення тютюнових виробів через західний кордон митницями ДФС – 312 - попереджено на кордоні з Румунією, де вилучено майже 8 млн. шт. цигарок. На кордоні з Республікою Польща протягом 8 місяців 2018 року зазначений показник склав 2,1млн. шт. цигарок по 211 фактам.
Якщо порівнювати з минулорічними показниками, то за 12 місяців 2017 року митницями ДФС було заведено 1883 справи про порушення митних правил за фактами незаконного переміщення тютюнових виробів, вилучено понад 34 млн. шт. цигарок загальною вартістю 23,69 млн. грн.
Основні методи незаконного переміщення тютюнових виробів в пунктах пропуску через митний кордон України:
Легкові та вантажні автомобілі
Цигарки приховуються в конструкційних особливостях транспортних засобів, спеціально обладнаних схованках, багажних і вантажних відсіках, причепах. Тютюнові вироби можуть перевозитися у салоні автомобіля, речах, під заднім сидінням, під чохлами, використовуються як набивка самого сидіння, у запасному колесі, дверцятах, бамперах, можуть кріпитися до днища та переміщатися у бензобаку.
Мікроавтобуси та рейсові автобуси
Тютюнові вироби вміщуються в багаж, передачі, посилки, які безосібно передаються через водіїв або перевозяться безпосередньо пасажирами дрібними партіями.
Залізничний транспорт
Цигарки приховуються в конструкційних особливостях вагонів з метою уникнення особи від затримання та адміністративної відповідальності: в технологічних порожнинах, рундуках для вугілля, міжстельових просторах над вбиральнями та тамбурами вагонів, рундуках під сидіннями, радіаторах опалення, «третіх поверхах» полиць, сміттєзбірниках, люках над електрощитами, акумуляторних ящиках, нішах для котлів опалення та умивальників, вентиляційних люках.
Крім того, для незаконного переміщення тютюнових виробів порушники часто використовують вантажні залізничні вагони, якими переміщуються „сипучі” вантажі: сіль, технічний вуглець, тирса, руда, окатиші, кокс, вугілля, рапс, зернові, шрот, паливні гранули, каолін, глина тощо у вагонах бункерного типу (хопера), у напіввагонах, а також серед товару в „біг-бегах”.
Дипломатичні вантажі (пошта)
Тютюнові вироби можуть також переміщуються під виглядом дипломатичного вантажу.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман представив нового керівника ДФС колективу служби
Сьогодні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради з керівниками структурних підрозділів та територіальних органів ДФС представив нового очільника служби – Олександра Власова.
За словами Прем’єр-міністра України, у зв’язку з ухваленням Урядом рішення про проведення конкурсу на вакантну посаду Голови ДФС та з метою забезпечення відкритості, публічності та конкурентності цього процесу в.о. Голови ДФС Мирослав Продан написав заяву про звільнення за власним бажанням з метою уникнення впливу на його організацію та проведення.
«Конкурсні процедури триватимуть певний час, протягом якого служба має бути керована, тому Уряд сьогодні прийняв рішення щодо покладання обов’язків голови ДФС на Олександра Власова – колишнього керівника спецпідрозділу «Фантом». Він більше двох з половиною років був в зоні АТО, знає що таке бойовий дух та відповідальність перед бойовими побратимами, знає про те, як сьогодні нелегко знищувати схеми, які ще донедавна завдавали відчутної шкоди державному бюджету», - зазначив Володимир Гройсман.
Він також підкреслив, що Мирослав Продан за період керування ДФС зробив чимало ефективних кроків щодо впровадження нових змін і реформ. Зокрема, це реалізація рішення про запровадження автоматизованої системи відшкодування ПДВ, що фактично знищило тотальну мільярдну корупцію, впровадження електронних сервісів, боротьба з контрабандою, оснащення митниць новими технічними засобами контролю тощо. Крім того, вперше ДФС розроблено комплексний план щодо стратегічного розвитку податкової та митної системи до 2020 року, погоджену з міжнародними партнерами, бізнесом та громадськістю.
У свою чергу Мирослав Продан подякував всьому колективу ДФС за підтримку у реалізації реформ. «Наша спільна робота дозволила відновити довіру до служби платників податків, ми розпочали роботу по реалізації електронних сервісів. Розпочато реалізацію проектів із запровадження електронного чеку, встановлення скануючих систем і вагових комплексів у пунктах пропуску. Вже повноцінно функціонує електронний кабінет платника, удосконалено всі електронні сервіси, пов’язані з адмініструванням, відшкодуванням ПДВ, завершено пілотний проект щодо електронної перевірки платника податків», - відзначив Мирослав Продан.
Призначений новий очільник ДФС Олександр Власов подякував Уряду України за довіру та запевнив, що усі розпочаті Урядом та ДФС заходи щодо боротьби з контрабандою та детінізації економіки, впровадження електронних сервісів та посилення міжнародного співробітництва будуть продовжені.
Надходження до місцевих бюджетів збільшились на 26,8 млрд гривень
У січні-серпні 2018 року до місцевих бюджетів надійшло (сальдо) 146,7 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 22,3%, або на 26,8 млрд грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.
У серпні до місцевих бюджетів платниками податків спрямовано 21,7 млрд грн. Порівняно з серпнем минулого року надходження зросли на 19,9%, або на 3,6 млрд грн.
З початку року до зведеного бюджету надійшло 144,7 млрд грн податку і збору на доходи фізичних осіб. Це на 24,7%, або на 28,7 млрд грн більше, ніж у січні-серпні 2017 року. Зокрема, у серпні надходження склали 19,2 млрд грн, що перевищує минулорічний показник на 23,9% або на 3,7 млрд грн.
Волинські митники на посту Устилуг вилучили у громадянина комерційну партію бувших у вжитку холодильників
Волинські митники у тісній взаємодії з правоохоронними органами затримали у пункті пропуску Устилуг комерційну партію бувших у вжитку холодильників.
10 штук товару загальною масою 764 кг фактурною вартістю 1800 польських злотих (або 13 806 грн по курсу НБУ) громадянин України незаконно ввозив з Польщі мікроавтобусом Volkswagen LT35.
Наразі товар і мікроавтобус, у якому його переміщували, тимчасово вилучений до рішення суду. Митним Кодексом України (статті 471, 482) за такі дії передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі 100 відсотків вартості товару - предмета правопорушення з конфіскацією товару та транспортного засобу, що використовувався для його переміщення.
Крім притягнення до відповідальності порушника митних правил, у результаті спільно спланованих зі Службою безпеки України заходів, Волинській митниці ДФС вдалося попередити можливі порушення з боку посадових осіб пункту пропуску Устилуг.
Викрито факти можливого привласнення бюджетних коштів у сфері будівництва доріг
Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Тернопільській області спільно з обласним управлінням СБУ встановлено факти можливого привласнення бюджетних коштів у сфері будівництва доріг.
За результатами проведеного аналізу встановлено, що дії посадових осіб одного з державних підприємств області, ймовірно в злочинній змові з службовими особами приватних підприємств-постачальників, під час проведення закупівлі товарів та послуг можуть свідчити про розтрату державних коштів та умисне ухилення від сплати ПДВ шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів. Це відобразилось у закупівлі матеріалів (сировини) від підприємств, у яких встановлено невідповідність придбаних та реалізованих товарів (обрив ланцюга постачання), а також закупівлі товарів за завищеними цінами.
Кошти, отримані за начебто поставлені на адресу державного підприємства товари та послуги, могли бути легалізовані підприємством-субпідрядником через свого засновника та директора шляхом придбання фізичною особою рухомого майна (спецтехніки) та подальшого надання спецтехніки в оренду цьому ж субпідряднику, а також ймовірно шляхом незаконного переведення безготівкових коштів в готівку та її подальшого зняття з банківських рахунків підприємств з ознаками фіктивності по ланцюгу придбання.
Загальна можлива сума збитків, нанесених державі такими діями, складає 6,1 млн гривень.
За даними фактами 19.07.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.
Надходження платежів до загального фонду держбюджету зросли на 59,4 млрд гривень
У січні-серпні 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 470,6 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 14,4%, або на 59,4 млрд грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
До загального фонду держбюджету з початку 2018 року надійшло 261,1 млрд грн податкових платежів, що на 17,3%, або на 38,5 млрд грн перевищує минулорічний показник.
Надходження митних платежів у січні-серпні до загального фонду держбюджету склали 209,6 млрд грн та перевищили минулорічні показники на 11 %, або на 20,9 млрд грн.
У серпні цього року до загального фонду держбюджету надійшло (сальдо) 75,5 млрд грн. Це на 12,2%, або на 8,2 млрд грн перевищує надходження серпня минулого року.
Індикативні показники Міністерства фінансів України з надходження платежів до загального фонду держбюджету в серпні перевиконані на 1,7 млрд грн, або на 2,3%.
Надходження податкових платежів до загального фонду держбюджету у серпні склали 45,1 млрд грн та перевищили минулорічний показник на 8,6%, або на 3,6 млрд грн.
До загального фонду держбюджету у серпні надійшло 30,4 млрд грн митних платежів, що на 17,8%, або на 4,6 млрд грн перевищує минулорічний показник.
Порушення, які виявляються під час перевірок підприємців та самозайнятих осіб
Одним із основних принципів податкового законодавства є загальність оподаткування, відповідно до якого кожна особа зобов’язана сплачувати встановлені Податковим кодексом України, законами з питань митної справи податки та збори, платником яких вона є згідно з положеннями Податкового кодексу України.
Під час проведення перевірок фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, фахівцями ДФС виявляються значні факти порушень. Наводимо приклади окремих порушень фізичними особами податкового законодавства.
1. Неоподактування доходу, який отримується у вигляді прощеного банком боргу
У невідворотності відповідальності через незнання законодавства переконалися платники податків – фізичні особи Вінницької, Донецької та Запорізької областей.
Про те, що дохід, який отримується у вигляді прощеного банком боргу, оподатковується, повідомили платника податків - фізичну особу «Д» у ході документальної перевірки фахівці ГУ ДФС у Запорізькій області.
З огляду на сплив встановлених строків для декларування таких доходів (6,7 млн грн.), платник податків - фізична особа «Д» зобов’язаний сплатити до бюджету разом з основною сумою податків штрафні (фінансові) санкції.
Всього, за результатами перевірки, належить до сплати в бюджет грошових зобов’язань у розмірі 1,4 млн гривень.

2. Перевищення обсягу операцій з постачання товарів, установленого для обов’язкової ПДВ-реєстрації
За даними Z-звітів ФОП «Я», який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, перебуваючи на загальній системі оподаткування, в одному із податкових періодів за дванадцять послідовних місяців перевищив обсяг операцій з постачання в розмірі 1 млн. гривень.
Через недотримання ФОП «Я» вимог щодо реєстрації платником ПДВ ревізорами ГУ ДФС у Вінницькій області визначено до сплати ПДВ на суму 348 тис. гривень.
3. Порушення порядку нарахування та сплати орендної плати за земельні ділянки
Левову частину грошових зобов’язань, які нараховано ГУ ДФС у Донецькій області за наслідками планової перевірки ФОП «В» (вид діяльності - оптова торгiвля деревиною, будiвельними матерiалами та санiтарно-технiчним обладнанням), складає орендна сплата.
Так, під час документальної планової перевірки встановлено порушення ФОП «В» порядку нарахування та сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, внаслідок чого донараховано 191,9 тис грн. орендної плати.
Всього, за результатами вказаної перевірки визначено грошових зобов’язань на суму 215,4 тис грн., які надійшли до бюджету в повному обсязі.

4. Умисне приховування оподатковуваних доходів у значних обсягах
У ході однієї з документальних перевірок ГУ ДФС у м. Києві з’ясовано факт умисного приховування ФОП «Л» (вид діяльності - роздрiбна торгiвля продуктами харчування) чистого оподатковуваного доходу за 2015 рік на суму 4,1 млн грн, що потягло за собою несплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і військового збору на суму 2,4 млн. гривень.
Як повідомили підприємства – податкові агенти, які мали взаємовідносини із самозайнятою особою, дохід виплачено від здійснення останньою підприємницької діяльності. Окрім того, надали відповідні документальні підтвердження таких господарських операцій (договори, акти виконаних робіт, накладні, розрахункові документи та інше).
За аналогічні дії фізична особа - підприємець «Є» (вид діяльності – іншi види роздрiбної торгiвлi в неспецiалiзованих магазинах) отримала податкові повідомлення – рішення на суму 1,3 млн гривень. Як повідомляє ГУ ДФС у м. Києві, підприємець декларувала витрати начебто на придбання ТМЦ. При цьому, до перевірки не пред’явлено первинних, розрахункових, платіжних чи інших документів, стосовно таких витрат. Крім того, результати документальної перевірки показали ряд інших порушень, які призвели до нарахування додаткових сум податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору.
Також, цілу низку правопорушень зафіксовано управлінням контрольно-перевірочної роботи ГУ ДФС у м. Києві під час перевірок ФОП «І» та ФОП «Р», які здійснюють посередницьку діяльність в торгівлі.
Зокрема, крім заниження підприємцями оподатковуваного доходу і податкових зобов’язань з ПДВ за рахунок неврахування коштів, що надходили готівковій та безготівковій формах (на банківський рахунок та через РРО), і декларування не пов’язаних з господарською діяльністю витрат, ФОП «І» не забезпечив отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та не сплатив акцизний податок, ФОП «Р» - перераховував з розрахункового рахунку кошти громадянам, які не перебували з ним у трудових відносинах, без утримання відповідних податків.
Для горе-підприємців вартість таких порушень склала 20,4 млн гривень.
У Тернопільській області під час досудового розслідування у кримінальному провадженні підтвердилися факти умисного ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах п’яти підприємцями, які намагалися реалізувати фальсифіковані лікарські засоби.
Оперативні контрольно-перевірочні заходи, що провели ревізори ГУ ДФС у Тернопільській області, засвідчили порушення недобросовісними підприємцями-фармацевтами правил перебування на спрощеній системі оподаткування.
Наразі документальні перевірки вказаної категорії осіб завершені, загальна сума визначених грошових зобов’язань становить 153 млн. гривень.

5. Недотримання встановлених строків сплати (перерахування) до бюджету узгоджених сум податкових зобов’язань з ПДФО, ЄСВ і військового збору
Ефективність планових перевірок платників податків-юридичних осіб, що включені до IV розділу плану-графіка проведення документальних перевірок, підтверджує робота підрозділів податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Тернопільській, Харківській областях, а також ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі.
Фахівці фіскально


Останній раз редагувалося: 06.09.2018 15:23


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті