Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 16 мая 2024
12:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны Днепра: от острова Княжий остались только воспоминания и легенды

Тайны Днепра: от острова Княжий остались только воспоминания и легенды

В черте современного города Днепр сохранилось около 20 островов, но не меньше – скрыты водами и хранят свои тайны.

Об истории и легендах островов в русле реки Днепр в черте нашего города в свое время Городскому сайту подробно рассказывал известный историк Максим Кавун.

Также Городской сайт публиковал данные разных исследователей о том, какие острове были в черте нашего города до постройки плотины ДнепроГЭС.

Еще одним интересным фактом о малоизвестном острове Княжий поделилась исследовательница истории нашего города Марина Злотник:

«Навпроти моста з масиву Перемога до Придніпровська через р. Дніпро у м. Дніпро є зовсім невеличкий острівець, на якому якимось чином вміщуються аж три металеві конструкції для електромереж.

До затоплення внаслідок побудови греблі у Запоріжжі, це був великий скелястий острів, він мав різні назви у різні часи . У історичній площіні острів позначений, як Княжий.

Напередодні затоплення місцин майбутнього водосховища у 1928 р. нашвидкоруч досліджували археологі дніпровські узбережжя і острови. О. Княжий привернув до себе увагу своїм незвичним ландшафтом. Він був схожий на середньовічну фортецю. По берегах над водою здіймалися вгору величні чорні гострі скелі . Вони щільно тулилися одна до одної і на перший погляд не мали між собою жодної щілини. Але у скелях були печери, що проходили наскрізь скелясті мури. У центрі острова виблискувало під сонцем блакитне озеро з неймовірно прозорою і прохолодною водою. Увагу вчених привернули незвичні для скелястих нагромаджень пласкі великі каміння на березі того озера. Каміння утворювали між собою коридори, по яких, нарешті вчені добулися до озерного узбережжя.

Літо було спекотне, та і пішки здолати скелясті проходи було не легко. Молодий археолог зняв взуття, зайшов у воду по коліно, нахилився до води аби обличчя вмити і...

Побачив відблиски сонця на монетах, що рясно вкривали пісок навкруги розбитого глиняного глека. Вибирали скарб руками з піска всі учасники експедиції. Зібрали багато монет, коштовні прикраси та каміння, здебільшого надзвичайно рідкісний червоний бурштин, що звався у давні часи огрень камінь. При досліджені згодом цього скарбу, вченими було виявлено, що то єдина у світі знахідка монет з дорогоцінного металу що має такий часовий розбіг- монети від часів скіфянського царя Скелура ( 368- 374р від р.х) до часів османського володаря Мурата ( 1552-1558р)

За роботою вчені не помітили, як сонечко сіло, сутінки впали, а незабаром їх охопила і темрява ночі.

Так воно є і зараз на дніпрі. Синє небо якось миттєво притискається до землі і охоплює її таємничостю ночі

Археологі зібрали багаття і запалили вогонь біля великої пласкої чорної брили.

У танці полум'я на боках чорного каменю стали виблискувати дивні зображення,то голови бика із розлогими неймовірно великими рогами , то човна на високих хвилях, то дивних птахів.

Вранці вчені розподілили між собою камені , поливали їх боки водою і замальовували неймовірні картини , що були залишені на каменях давніми нашими пращурами

Десь на третій день досліджень було знайдено залишки першого житла, а потім почалися розкопи архаічного міста епохи славетних велесових волхвів.(5-6сторіччя н.е). Місто і дійсно належало жерцям Велеса, що виконували функціі супроводження караванів. Вони приносили жертви богу води, а подорожні люди жертвували на храм. Велесовичі жили на цьому острові більш як 1000 років, тому у їх скарбі накопичилися монети різних історичних часів.

Головним свідком вміння велесовичей вправлятися з порогами для вчених стала зовсім неочікувана неймовірна знахідка- вирубаний на найбільшій скелі узбережжя острова водомір.

Це був надзвичайно давній справжній науковий інструмент, завдяки якому було на камені закарбовано рівні води у різні пори року, у різні сторіччя, та навіть було занатовано на камені сила струму води напередодні проходу човнами порогів.

Човни та інші плавучі засоби підганяли до скелі, до позначки нуль і врівноважували до позначки найбільш небезпечного потоку біля порогу Неясит. Таким чином забезпечували наші прадіди найбільш безпечне подолання порогових бурунів. Таких водомірів було знайдено на дніпрових островах ще двійко. Ніде у світі, у жодній країні не було знайдено навіть щось схоже на такий науково-практичний пристрій по вивченню водної артерії . Археологи з'ясували, що досліджують вони старовинне капіще волхвів Велеса, що були всесвітньо відомі як знавці водних шляхів та переправ. Це були могутні маги, володарі водних сил і знавці водних таємниць.

При розкопках городища волхвів були знайдені також чудово збережені глиняні таблички з начертаними на них знаками, що дуже схожі були на ведичні письмена.

На великій галявині біля озера поряд із дубами завтовшки 1,5 м археологи ще знайшли залишки надзвичайно великого міста угличів. ( 7-9 стор. Від р х.)

Знахідки з розкопів цього міста вражали своєю коштовностю, ремісничі вироби досконалістю та майстерністю.

Це було дуже розвинуте та заможне місто із надзвичайно багатими осередками ремісництва, здебільшого ювелірів.

Досліджувати острів можна було би багато часу, але... Будівництво греблі було заплановано на наступний рік, а за плечіма науковців стирчали роги НКВД.

Знайдені коштовні монети та вироби , як і завжди, було відвезено у Москву, а глиняні таблички були покинуті у музейних сховищах м. Дніпропетровськ, де вони і пролежали нерухомо аж до 1946 р».




Gorod.dp.ua на Facebook.


Гость  (12.07.23 10:31): Убедительная просьба к автору , перед написанием подобных статей обращаться к историкам и как минимум за пару дней до написания воздерживаться от психотропов и алкоголя . Ответить | С цитатой
Тарас  (12.07.23 10:01): Кляти москалі! Ответить | С цитатой
Сергій  (11.07.23 18:43): Ну и зачем эти сказки? А у историков спросить не пробовали? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте