Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
21:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі відкривали таємниці акторської майстерності

|«« «« »» »»|

Фахівці Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури провели для усіх бажаючих чергову із циклу безкоштовних, дуже цікавих та пізнавальних екскурсій.

Міський сайт вже розповідав про одну з циклу цих екскурсій, завдяки якій можна було ознайомитися з історією унікальної будівлі на проспекті Яворницького, 47. Вона була побудована для колишньої Катеринославської Міської Думи, а в наш час тут розміщується згаданий коледж культури.

А сьогодні фахівці коледжу запросили містян та автора цих строк до теж старовинного будинку по вул. Королеви Єлизавети Другої (колишня Глінки), 11, де розміщується театральне відділення коледжу.

Відвідувачі мали змогу дізнатися історію будівлі театрального корпусу коледжу та самого відділення, яке закінчило чимало відомих акторів театру й кіно. Подивитися, як проходить репетиція вистави. Мали можливість побачити унікальні видання з мистецтва кінця ХІХ початку ХХ ст., які зберігаються у фондах бібліотеки коледжу. Познайомились зі студентськими роботами на дизайнерський виставці «Фантастичні тварини».

А на майстер-класі з гриму можна було не тільки побачити, як накладається акторський грим, але й побути моделлю для накладання професійного макіяжу.

Екскурсію проводила справжній знавець своєї справи. Для Катерини Мазур коледж став другою домівкою, вона досконало знає його історію, написавши про це книгу.

Шикарний будинок на найкоротшій вулиці

Мало хто знає про те, що вулиця, на якій розташований коледж (зараз – імені покійної королеви Великої Британії Єлизавети Другої, нещодавно – Глінки, а до 1917 року вона називалася Наполеглива), - найкоротша у Дніпрі. Але на ній вистачає чудових старовинних будівель.

Два з них (друге знаходиться у дворі, у ньому – акторські студії та класи) якраз і займає театральне відділення коледжу. А спочатку це був прибутковий будинок Кузьмінського, один із наймасштабніших у цьому районі.

– Будівля збудована у стилі еклектики, що поєднує риси класицизму та модерну, – розповіла Катерина Мазур. - Воно відрізняється багатим зовнішнім оформленням і декором, у тому числі рослинними орнаментами на фасаді, ліпниною, напівколонами, витонченими розетками і головою лева, що вінчає в'їзд в арку. До Жовтневого перевороту у цьому прибутковому будинку розміщувалися готель, гімназія, навчальні курси. Після революції у будівлі розмістили фінансово-кооперативний технікум, а з 1937 року тут розміщується наша установа, яка тоді мала назву музично-театральний технікум. Але історія нашої установи довша ще на 7 років. Вона починається в 1930 році, коли і було створено театральний факультет за музично-драматичного технікуму.

На той час цей технікум був єдиним у СРСР, який набирав студентів на базі 7 класів. Навчання спеціальності «актор» тривало три з половиною роки.

У 1950-х роках тут з'явилося хореографічне відділення, де готували керівників самодіяльних колективів. Невдовзі запровадили режисерську спеціалізацію.

Ще одним кроком було запровадження у 1970-х роках спеціальності «Актор театру ляльок». Конкурс на неї був шаленим – до 20 осіб на місце! Для порівняння: зараз за місце у коледжі бореться 3-4 абітурієнти.

А 1992 року ще одним кроком у розширенні спеціальностей став початок підготовки професійних артистів балету.

Під одним дахом – одразу чотири театри!

Не багато хто знає про те, що під дахом цієї старовинної будівлі живуть і творять відразу чотири театри! Причому їх спектаклі та вистави будь-хто може подивитися абсолютно безкоштовно!

Все просто пояснюється. Майбутні актори та режисери театрального світу киплять енергією та творчістю. Для розумного виходу цієї енергії та для педагогічно-репетиційного процесу коледж має відразу дві театральні зали. Обидві оснащені професійним обладнанням, світловою, музичною та іншою технікою.

Мала зала особливо затишна, її сцена обладнана для постановок лялькового театру. Саме тут проводить репетиції та дає свої спектаклі ляльковий театр коледжу «Рукавичка».

А ось театр драматургії, хореографічний театр «Дивертисмент» та Інтимний театр імені Антоші Чехонте найчастіше радують педагогів та глядачів на сцені великої зали, інтер'єри якої відрізняються особливою красою, а стеля – чудовою ліпниною та шикарною люстрою.

Учасники екскурсії змогли доторкнутися таїнства репетиційного процесу майбутніх лялькарів. Цікаво, що поряд із традиційними репетиціями за участю ляльок цим студенткам доводиться проводити й дуже насичені тренування зі сценічної пластики. Як пояснюють педагоги, такі заняття є обов'язковими для гармонійного розвитку та володіння всім тілом. Тож для роботи з ляльками потрібні не лише руки та голова.

Вони стояли біля витоків

Учасники екскурсії змогли помилуватися двома виставками робіт студентів коледжу – чудовими картинами та виставкою образів дивовижних тварин, створених руками студентів-дизайнерів.

Прекрасним доповненням до них стало занурення в давнину. У бібліотеці коледжу експонують виставку старовинних книг (багатьом – 100-150 років!), присвячених культурі та мистецтву. Багато старовинних фоліантів відображають історію культури та архітектури нашого краю.

Особлива гордість коледжу – галерея його знаменитих випускників, починаючи з першого випуску 1935 року. До речі, серед них була й легенда театральної сцени нашого міста, народна артистка України, почесний громадянин Дніпра, на жаль, вже покійна Людмила Вершиніна, яка служила у театрі імені Горького (зараз ДраміКом).

Про кожного талановитого випускника (народних артистів України Жана Мельникова, який стояв біля витоків ТЮГу Григорія Кононенка, засновника знаменитого хореографічного ансамблю «Славутич» Григорія Клокова, Володимира Горянського, Анжеліку Савченко та багатьох інших) у коледжі готові розповідати нескінченно. Віддаючи при цьому данину таланту педагогів, які їх виховали. Таких, як народний артист Ілля Кобринський, який одночасно з вихованням молодих акторів служив головним режисером театрів Шевченка і Горького.

– У нас давно склалася чудова традиція: багато наших випускників через роки повертаються, щоб працювати у нас педагогами та передавати свій багатий творчий досвід молодим талантам, – резюмує Катерина Мазур.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте