Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
15:32

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Апостоловском районе исследуют археологический памятник железной эпохи

В Апостоловском районе исследуют археологический памятник железной эпохи

В поселке Токовском на Апостоловщине найден памятник археологии эпохи средней бронзы – раннего железного века. Это – культовое место степных племен.

Многие неизведанные памятники истории прячет от людей наша земля. На юге Днепропетровской области возле села Токовское протекает интересная речушка – Каменка. Она соответствует своему названию, протекая по гранитным кряжам Токовского гранитного месторождения.

Кроме природных объектов, в Токовском недавно появился еще один туристический «магнит» – памятник археологии «Токовское-1».

Его исследования археологами уже дали целый ряд удивительных находок. Остается только предполагать, сколько их еще ждет впереди.

Подробней о раскопках и находках на этом памятнике археологии рассказал сайт dnipro.libr.dp.ua:

«Почалося все в 2011 року, коли на околицях села почали з'являтися так звані «чорні» археологи. Вони знаходили монети, кулі, які використовували запорозькі козаки та інші предмети старовини.

Цим фактом вдалося зацікавити співробітників Дніпропетровського історичного музею, і у 2012 році до Токівського приїхала перша експедиція.

Загалом тоді було виявлено 782 окремих фрагменти кераміки. Переважну більшість знахідок склали фрагменти ліпних посудин, в основному доби середньої бронзи. Також виявлені в незначній кількості фрагменти кераміки доби фінальної бронзи, слов’янського часу, доби пізнього середньовіччя на нового і новітнього часів.

Крім того, у 2012 р. у селі Токівське під час археологічної розвідки експедиції музею виявлено, а в 2015–2017 рр. частково досліджено пам’ятку археології без наземних ознак. За шість років роботи площа розкопів в с. Токівське склала 1407 м².

Археологічні розкопки біля села Токівське принесли незвичайну знахідку. Виявилось, що розкопали святилище, якому 4 тисячі років! Там, де поверхню землі, виходять величезні камені, древні люди (представники різних етносів) прибудували кам'яні заклáди (споруди), викопали кілька культових ям, зробили закладки для багать і вівтарів, тобто, обладнали святилище, на якому проводили свої обряди (в т.ч. жертвопринесення).

Співробітники історичного музею у скіфському шарі виявили поховання, у якому лежав кістяк скіфа-велетня. А найцікавішою знахідкою у 2016–2017 роках став вівтар розміром 100 см х 70 см, огороджений пласкими кам'яними плитами – стаціонарне культове місце, пов'язане з традицією мегалітичного (кам'яного) будівництва у степових скотарських племен.

Серед цікавих артефактів, знайдених під час розкопок, уламок нижньої частини келиха бронзового віку, а також горло та ручка амфори (в якій, ймовірно, було вино) з клеймом Родоської керамічної майстерні (з грецького острова Родос).

З 10 червня по 9 липня 2021 р. археологічна експедиція музею продовжила розкопки пам’ятки доби бронзи на території селища Токівське. Фінансування робіт здійснювалося за участі Дніпропетровської обласної ради. Площа розкопів цього сезону склала 184 м², тоді як загальна площа за шість років робіт – 1407 м². Основний комплекс знахідок складається з фрагментів ліпного та гончарного посуду; крем’яних знарядь праці; кісток дрібної рогатої худоби та великих копитних тварин.

Дослідження 2021 року вказало на наявність трьох етапів існування пам’ятки: середня бронзова доба (культурне коло Бабине), доба пізньої бронзи (Сабатинівська культура) та ранній залізний вік (зокрема скіфською культурою) – кін. IIІ – кін. I тис. до н. е. Серед них – фрагменти ліпного та гончарного посуду з орнаментом прокреслених ліній, шнуровим, гребінцевим та ямочним штампом. Крем’яні знаряддя праці, кістки дрібної рогатої худоби та великих копитних тварин». Також зустрічаються поодинокі знахідки інших часів.

Найцінніша знахідка – кам’яна стела доби бронзи, знайдена на півдні від селища поблизу курганної групи антропоморфної кам’яної стели доби бронзи. Вона стала 103-ю пам’яткою найбільшої в Україні колекції кам’яної пластики кочових народів історичного музею.

Наразі дослідження продовжуються.

Лише повне вивчення дасть можливість робити висновки щодо реконструкції та інтерпретації дій, що провадились на святилищі, вписати «Токівське-І» в загальну систему археологічних об’єктів бронзової доби та раннього залізного віку, доповнити методику досліджень.

Сподіваємося, що археологічна хроніка селища Токівське ще не закінчена і на нас чекають нові відкриття».

Фото с сайта dnipro.libr.dp.ua.







Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте