Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 24 апреля 2024
03:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском Доме искусств состоялись два ярких концерта

В Днепровском Доме искусств состоялись два ярких концерта

Несмотря на войну и регулярные отключения электричества, Дом искусств продолжает проводить интересные и познавательные мероприятия.

Два из них как раз и прошли на минувших выходных.

Это были два ярких концерта – для взрослых слушателей и детей.

Взрослым слушателям музыковед Ольга Скуратовская рассказала о судьбе Вольфганга Амадея Моцарта, а потом все вместе могли насладиться его чарующими произведениями.

Об этом вечере в Доме искусств рассказали:

«Вольфганг Амадей Моцарт за свої 35 років життя в гастрольних подорожах провів 3750 діб! А карета,в якій він рухався, мала швидкість... 6,5 км/год. Цікаві деталі!

Його прямих нащадків натепер немає,як і його власного поховання (відомо, тіло поклали у спільну могилу для бідних)... Однак, світові залишився неперевершений музичний геній Моцарта - понад 600 написаних ним творів!

Всі ці факти не зникають у сучасному мистецькому світовому просторі, а ще, приміром, у Зальцбурзі чи Празі, пов'язаних із життям Моцарта. І не тільки його!

У музеях музики, що створені по світу та пов'язані із діяльністю композиторів, музикантів різних епох, завжди є чому подивуватися! Окрім речей геніїв,автографів рукописів, їхніх музичних інструментів, певно, найголовніше - те,що суспільствам необхідні такі колекційні й меморіальні зібрання!

Унікальні музеї Баха, Гайдна, Шумана, Шуберта, Бетховена, Шопена в Європі, ніби перлини на мистецькій світовій музичній мапі! Вони спонукають до пізнання та розуміння різних епох, в яких жили й творили митці.

Ось такими музичними маршрутами подорожували учасники вже третьої зустрічі в новому проєкті "HOMO MUSICUS" авторки та ведучої, музикознавиці Ольги Скуратовської.

Її захоплюючі розповіді про видатних композиторів у поєднанні із демонстрацією найкращих зразків виконання творів, мають особливий стиль спілкування. Діалоги про музику щоразу розкривають якісь нові грані,що цілком дотичні й до наших днів та реалій. Скажімо, які "музичні стежки" є у Дніпрі? З діяльністю яких композиторів чи музичних подій вони пов'язані?

Наприклад, у Лейпцигу є "нотна стежка" і один із її акцентів - барельєф класика української музики Миколи Лисенка. У цьому місті він навчався у консерваторії...

Дослідження виявляють і нові знахідки,і виховують юні покоління музикантів та прихильників творчості різних композиторів.

Поки що у Дніпрі,на жаль,немає музею музики. А такий би міг бути створений. Адже яскравих імен та подій, гідних уваги та пам'яті, немало !

Приклад подає сама Ольга Скуратовська! У 6-ій музичній школі міста створено музей композитора,мистецтвознавця, педагога,поета Володимира Скуратовського. Понад чверть століття він тут працював, виховуючи чудових музикантів.В музеї чимало свідчень цієї подвижницької праці. Наступної весни Володимиру Іллічу виповнилося б 60 років...

На одній із наших світлин представлено логотип цього музею.

Приємно,що у стінах нашого Будинку мистецтв музичний простір щоразу наповнюється почуттями й думками світлими, на перетині звуків гармонії та краси.

Дякуємо Ользі Володимирівні Скуратовській за цікавий проєкт та співпрацю!

До нових зустрічей вже у січні 2023 року!».

А юных ценителей музыки Ольга Скуратовская порадовала незабываемым концертом цикла встреч Детской филармонии. Этот концерт был последним в нынешнем году, о нем в Доме искусств сообщили:

«Завершальна цьогорічна зустріч у Дитячій філармонії, що її вела, як завжди,відома музикознавиця та педагог Ольга Скуратовська, була сповнена яскравих мелодій та піднесеності атмосфери. Труби, флейти, фортепіано у стінах нашого Будинку мистецтв фанфарно сповіщали: новорічно-різдвяні свята наближаються!

Юні виконавці-трубачі Софія Гайдара, Георгій Карнаух, Іван Косенко, Єлісей Лопаткін разом зі своїм викладачем Максимом Нестеренком із 6-ої музичної школи ім. Володимира Скуратовського майстерно й завзято демонстрували можливості цього духового інструменту,такого улюбленого скрізь! За фортепіано-концертмейстер - Анна Охота.

Аранжування відомих творів Миколи Леонтовича ("Щедрик"), Мирослава Скорика ("Мелодія") перегукувалися із анго-сакськими мотивами Різдва.

Непосидюча малеча в залі й сама "видавала" ритми на барабанах та флейтах, підтанцьовуючи та весело підстрибуючи!

Дитяча філармонія цьогоріч запропонувала 4 концерти, її діяльність розпочато у Дніпрі ще 2000 року. Звичайно, через війну не вдалося здійснити те,що напочатку року планувалося. Проте, ніщо не зупинить бажання пізнавати красу музики та мистецтва від самого дитинства!

Чудова знавчиня музики, психології та навчання дітей Ольга Володимирівна Скуратовська разом зі своїми учнями та колегами,яких вона залучає до проєкту "Велика музика-маленьким слухачам", продовжують популяризацію найкращих творів класичного та сучасного мистецтва, утверджуючи добро, гуманізм, любов.

І у 2023 році відбудуться нові зустрічі!».

Фото – Днепровский Дом искусств. 








Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (8)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (7)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (6)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпрі на Слобожанському проспекті водій ВАЗ спровокував смертельну ДТП з 23-річним мотоциклістом на Yamaha: відео моменту (5)

•  У Дніпрі на розі просп. Лесі Українки та вул. Андрія Фабра ремонтують аварійний трамвайний переїзд: як ходить громадський транспорт (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте