Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
16:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Художественный музей Днепра скоро вернется шедевр, украденный нацистами

В Художественный музей Днепра скоро вернется шедевр, украденный нацистами

Уже 9-го сентября Украине будет передана картина Михаила Панина «Тайный выезд Ивана Грозного перед опричниной», которая исчезла из нашего города во время оккупации 1941-43 годов.

Этой радостной новостью поделилась директор Художественного музея Татьяна Шапаренко. Она же приводит рассказ заместителя министра культуры Украины Тамары Мазур изданию censor.net о почти детективной истории обретения этого полотна:

«Для України є дуже важливим, що саме в ці непрості часи українське культурне надбання повертається на Батьківщину. Я сподіваюсь, що цей ланцюжок повернень наших артефактів й музейних предметів продовжуватиметься і стане гарною традицією.

Вже 9 вересня у США представникам української сторони повернуть твір роботи українського художника Михайла Паніна «Таємний від’їзд Івана Грозного перед опричниною», втрачений Дніпропетровським художнім музеєм під час Другої світової війни.

Наприкінці 2017 року Міністерству культури стало відомо, що до Дніпропетровського художнього музею звернулася Анн Кранер, директорка аукціонного дому Potomack Company (місто Александрія штату Вірджинія, США). Вона просила терміново надати інформацію щодо згаданої картини, яка була заявлена до продажу на аукціоні Potomack Company, і додала фотозображення згаданого художнього твору.

За результатами пошуку інформації у музейній обліковій документації, архівних документах Музею, переліку музейних цінностей, зниклих під час окупації Дніпропетровська 1941-1943 рр. та літературних джерелах виявилося, що картина Михайла Микитовича Паніна (1876–1963) «Таємний від’їзд Івана Грозного перед опричниною» (полотно, олія, 1911 р.) була дипломною роботою художника у Петербурзькій Академії мистецтв. Її передали у 1913 р. до колекції Катеринославського міського художнього музею (сьогодні – Дніпропетровський художній музей). Вона перебувала у числі 64 експонатів, що складали першу експозицію музею в день відкриття 23 квітня 1914 р., експонувалася у постійній експозиції музею до 1941 р. та зникла за часів окупації міста під час Другої Світової війни.

Цю інформацію оперативно передали американській стороні з проханням зупинити продаж картини, адже твір виявився зниклим експонатом з колекції музею, і українська сторона має музейну документацію про приналежність картини музейному зібранню як незаперечний доказ.

17 листопада 2017 року картину зняли з продажу. Про цей факт директорка Аукціонного дому Potomack Сompany» Анн Кранер проінформувала Федеральне Бюро Розслідувань США (ФБР).

Згодом, за підтримки Мінкультури, Дніпропетровський художній музей подав відповідні документи до відділу міжнародного поліцейського співробітництва Головного Управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо розшуку та повернення музейного експонату.

Уже влітку 2018 року на запит ФБР США Міністерством культури України і за сприяння Служби зовнішньої розвідки України були передані копії документів для інформування американської сторони про походження твору.

Урочиста передача картини запланована на 9 вересня у приміщенні аукціонного дому Potomack Company. У ній візьмуть участь представники української сторони, ФБР та дарувальники твору».

А уже после этого картина должна вернуться в фонды нашего Художественного музея.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Юля Пи3дотрясова  (08.09.19 20:35): ну и кому нужно это старье? Ответить | С цитатой
Бугигага  (06.09.19 19:34): Все это хорошо. Только Иван Грозный этож Московский царь. Каким боком теперь эта картина к Украине? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте