Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
04:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Понад 200 вулиць Дніпра носять імена та прізвища історичних постатей

Понад 200 вулиць Дніпра носять імена та прізвища історичних постатей

Гетьман Петро Дорошенко, Михайло Грушевський, Володимир Вернадський, Олександр Рейнгард, Михайло Вербицький – понад 200 вулиць, провулків, площ та скверів Дніпра перейменовані на честь історичних особистостей, які мали вплив на розвиток України й краю.

У цій когорті – імена князів, козаків, письменників, державних та культурних діячів. У назвах топонімів закарбовані постаті як відомі, так і мало знані.

«Ми «залюднювали» вулиці десятками національних постатей. У назвах – імена і князів, і гетьманів, і козацьких лідерів, і борців за національну ідею, і культурних діячів. Хотіли показати, що Дніпро – це освітньо-культурний центр України. За радянських часів історична наука не ставила людину в центрі, чимало знакових особистостей були викреслені. Зокрема, не можна було згадувати дворян, поміщиків, українських націоналістів. Натомість у назвах вулиць фігурували ті, хто не мав відношення до історії держави і нашого краю. Історичні постаті – це нагадування про шлях, який довелося подолати нашій країні у своєму становленні», – акцентує декан історичного факультету ДНУ ім.Олеся Гончара, член робочої групи з найменування та перейменування вулиць у Дніпропетровській обалсти Сергій Світленко.

Вулиця Володарського тепер носить ім’я Олександра Кониського. Хоча корені цього українського перекладача, письменника, видавця, лексикограф а й педагога знаходяться на Полтавщині, знаний він і в наших краях. На Катеринославщину він переїхав разом із родиною із північного заслання у середині XIX століття. Кониський організовував недільні школи, сприяв запровадженню у них української мови. Написав духовний гімн «Боже, Україну храни». На розвиток національної ідеї він заповів всю свою спадщину. На його честь названі вулиці у Львові та Чернігові.

Вулиця Мініна відтепер Менахем-Мендл Шнеєрсона. У назві увічнена постать видатного єврейського діяча. У місті на Дніпрі він провів дитячі та юнацькі роки. У 1951 році був обраний сьомим Любавицьким ребе. Протягом 44 років він очолював рух Хабад. За цей час жодного дня не був у відпустці: працював, навчав, зустрічався з людьми, давав благословення. Частина послідовників вважає його месією та не визнає факту фізичної смерті. На честь Шнеєрсона пропонували назвати вулицю Миронова. Натомість їй присвоєно назву Європейська.

Вулиця Ворошилова названа на честь літературного критика, історика літератури, віце-президента Всеукраїнської академії наук, одного з творців української журналістики та автора понад 10 тисяч статей Сергія Єфремова. Він вважав визвольно-національну ідею в історії української літератури провідною. За гострі публіцистичні виступи на захист національної культури у дореволюційний період був неодноразово заарештовуваний.

Вулиця Арсеничева перейменована на Олександра Рейнгарда. Він відомий як засновник і перший директор Дніпропетровського ботанічного саду. Під його керівництвом відбувалося озеленення Дніпра та інших міст регіону. У Ботанічному саду працювало тепличне господарство, де проводилися експерименти і дослідження, побудована оранжерея для тропічних рослин.

Сучасна назва вулиці Клари Цеткін – Володимира Моссаковського. Це видатний вчений, математик, механік, який відкрив теорію пружного тіла. Завдяки цій особистості ДНУ перетворився з провінційного на базовий класичний університет. Моссаковський пройшов у цьому вищі шлях від студента до ректора.

Іван Старов увійшов в історію як один з авторів Спасо-Преображенського кафедрального собору. Сьогодні на його честь названий сквер на Соборній площі (колишня Жовтнева).

У новій назві вулиці Братів Міллєр увічнені заслуги Леоніда Жебуньова. На відміну від своїх братів, він не пішов у російський народницький рух, а підтримав національну ідею. Знаний як публіцист, громадський діяч, засновник багатьох українських гуртків.

У Дніпрі перейменовано понад 350 вулиць, провулків, проїздів, площ, скверів та парків. Це 12 відсотків від усіх чинних топонімів. Це справжній прорив у топонімічній реформі, вважають фахівці.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Морда  (21.06.16 16:00): Сегодня красные пришли, назвали улицы именами своих героев, завтра белые придут и будет такая же фигня. Вывески властителей меняются, а суть правительств остается прежней - упырячей. Відповісти | З цитатою
36,6  (21.06.16 15:01): меня умиляет улица двух князей - Ярослава и Владимира (одного Мудрого другого Великого), это улица Ленинградская плавно перетекающая в улицу Плеханова.
и раньше многие не знали где они стыкуются (улица Половицкая никому ничего не говорила) а теперь, раз пошла такая пьянка, ведь можно было бы объединить эти улицы и сделать одну?
Но нет пределам фантазии переименователей и по прежнему на одной улице (от Старого моста до Нового) будут дружить два князя! а мы путаться в именах и... показаниях
Відповісти | З цитатою
ДНЕПРОПЕТРОВСК  (21.06.16 14:15): Это не прорыв в топонимической реформе, а самый настоящий МАРАЗМ, И вся эта декомунизация, это зомбирование народа, надо как то отвлечь народ от геноцидных тарифов, от экономического кризиса, от коррупции которая укоренилась в стране, воруют миллионами, от войны в которой завершения не видать. За всё время не было ни одного толкового президента, а этот так только и может ползать на коленях с протянутой рукой и выпрашивать транши при этом загоняя народ всё глубже и глубже в долговую яму, и рассказывать сказочку о красивой европейской жизни.Делаем из этого вывод, к власти дорвалась просто тупая толпа. Чиновникам миллионы, а народу декомунизация и тарифы от которых скоро большая часть пенсионеров отправится в мир иной.А вот интересно, что будут делать эти специалисты когда придёт другая власть и вся эта маразматия с декомунизацией, будет вне закона. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
kollan  (21.06.16 14:11): И это не удивительно если город носит имена холодильника,мотоцикла,футбольной команды,реки и тд. Відповісти | З цитатою
Дядя  (21.06.16 13:49): Від фрази - "В советское время историческая наука не ставила человека в центре" ну майже прослезився...Проте зараз все "по-іншому", особливо коли місто перейменовували чи-то на босяцьке погоняло чи-то на річку. Поставили на трибулу ВР одного-єдиного лисого іхтіандра - і він за всіх і порішав - от як гигішня історична наука поставила в центр "чєловєка". Відповісти | З цитатою
Дядя  (21.06.16 13:35): Да уж, директор Дніпропетровського ботанічного саду займався озелененням Дніпра... А я й думаю, ну завдяки якій це п*длі із-за тієї зелені в Дніпрі і скупатися не можна. А ось він, красава. Відповісти | З цитатою
хм  (21.06.16 13:32): Среди улиц Днепропетровска их значительно больше. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті