Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Чт, 18 квітня 2024
23:16

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

dp_probation


5 квітня 2021, 11:08

Переваги досудової доповіді для осіб, які обвинувачуються у скоєному правопорушенні

У 2015 році Україна зробила значний прорив – саме у серпні 2015 року вступив у силу Закон України «Про пробацію». Впровадження служби пробації в Україні це не лише крок назустріч європейським стандартам дотримання прав людини, але й значна перспектива «виправити» правопорушників без ув’язнення.

Держава організувала службу пробації у вигляді кількох видів, а саме: досудова пробація, наглядова пробація й пенітенціарна пробація та наділила службу певними функціями.

Особливе місце у реалізації функцій цієї служби відводиться досудовій пробації, головне завдання якої є підготовка досудових доповідей щодо обвинувачених. Підготовка досудової доповіді починається з отримання органом пробації письмового запиту із суду про надання досудової доповіді щодо обвинуваченого. Такий запит надсилається судом з метою прийняття рішення про міру відповідальності обвинуваченого. Таким чином держава реалізує один з головних принципів про диференціальний та індивідуальний підхід до обвинуваченого.

Для підготовки досудової доповіді персонал органу пробації має право отримувати інформацію про обвинуваченого від підприємств, установ, організацій або уповноважених ними органів та від громадян. Крім того, обвинуваченому надається можливість брати участь у підготовці досудової доповіді.
Згідно закону «Про пробацію» досудова доповідь містить:
• соціально-психологічну характеристику на обвинуваченого;
• оцінку ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення обвинуваченим;
• висновок про можливість виправлення обвинуваченого без обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

Під час складання досудової доповіді представник органу пробації досліджує соціальне оточення обвинуваченого, вивчає психологічні особливості його особистості аби з’ясувати причини вчинення злочину. Під час підготовки досудової доповіді представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан і відносини у сім’ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.
Участь у процесі підготовки досудової доповіді – це право обвинуваченого. З використанням цього права обвинувачений отримує важливу можливість надати суду ту інформацію, яка слугуватиме на його користь.

Амур-Нижньодніпровський районний відділ
філії Державної установи «Центр пробації»
у Дніпропетровській області








Переглядів: 246
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті