Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пн, 29 квітня 2024
03:19

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

RPL-Dnepr


20 грудня 2018, 15:48

Сергій Рибалка: «Команда Радикальної партії Олега Ляшка зробить усе, щоб мораторій на продаж землі було продовжено, і фермери отримували підтримку з боку держави»

Народний депутат України від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка заявив, що фракція РПЛ ініціювала продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення на два роки і це питання сьогодні має розглядатися в парламенті. Про це він написав у своєму блозі на сайті Інформатор.
«До 1 січня 2019 року триває дія мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який ініціювала наша команда. Сьогодні, це питання має розглядатись у парламенті. Команда Радикальної партії Олега Ляшка зробить усе, щоб мораторій на продаж землі було продовжено, і фермери отримували підтримку з боку держави. Причому, цього разу ми пропонуємо продовжити дію мораторію одразу на два роки – до 1 січня 2021-го», – сказав Сергій Рибалка.
Політик нагадав, що мораторій на продаж земель сільгосппризначення діє в Україні вже 16 років. Проте оціночна вартість української землі сьогодні – одна із найнижчих в Європі
На переконання народного депутата, формування ринку земель є необхідною складовою для подальшого розвитку ринкової економіки, але цей ринок має бути прозорим і справедливим, конкурентним та ефективним. «Українські фермери не повинні втратити землю, як це відбувалось у десятках країн Латинської Америки, Африки та Азії. Ми повинні створити запобіжники, які дадуть змогу закріпити за селянами пріоритетні права на українську землю. Серед таких запобіжників – і підготовлений ініційований РПЛ і Олегом Ляшком законопроект зміни до 41-ї статті Основного закону, відповідно до якого основою аграрного устрою України є фермерське господарство. Напередодні Конституційний суд визнав цю ініціативу такою, що не суперечить Конституції, відтак необхідно якомога швидше ухвалювати цей закон в парламенті, задля прискорення формування передумов для створення справедливого ринку землі», – наголосив Сергій Рибалка.
Він переконаний, що скасування мораторію – явно не на часі, з огляду на економічну ситуацію, реальний фінансовий стан українських селян та військовий конфлікт в країні. Політик назвав головні ризики запровадження ринку землі в України: загроза акумулювання великих обсягів землі в руках монополістів; низька вартість землі; брак обігових коштів у потенційних покупців.
Сергій Рибалка вважає головною причиною, чому не можна продавати землю сьогодні – це відсутність зрозумілих і справедливих для всіх учасників процесу правил гри та відсутність консенсусу щодо них у суспільстві.
«Саме тому ми зобов’язані продовжити мораторій на продаж чи відчуження якимось іншим способом земель сільгосппризначення до належного законодавчого забезпечення запровадження і регулювання обігу земель, але не раніше 1 січня 2021-го року. Відповідний законопроект ми внесли в парламент і пропонуємо уряду до 1 липня 2019 року визначитися із необхідною нормативною базою для продовження реформи, зокрема, підготувати базовий законопроект про обіг земель. Ми повинні уникнути монополізації та надмірної концентрації земель в одних руках. Крім того, матимемо певний час для чіткого правового механізму запровадження прозорого ринку, а також організувати належну інформаційну та просвітницьку кампанію, присвячену функціонуванню ринку земель. Українська земля повинна добре годувати наших селян, забезпечувати продовольчу безпеку України і ще давати значні надходження від експорту», - наголосив Сергій Рибалка.





Переглядів: 639
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті