Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Чт, 9 травня 2024
12:36

Юридичні консультації


Здравствуйте! Расскажите, пожалуйста, какими нормативными документами регламентируются вопросы эксплуатации придворовой территории в частном секторе(например как определить зону ответственности, если один хочет посадить дерево или поставить ограждение там, где другой разворачивает машину), а также споры между соседями(относительно заборов, размещения насаждений, животных и т.д.).

Владимир, 19.5.2009 | ID: 5788 | Розділ: Приватна власність
Дані питання регулюються цивільним та земельним законодавством, зокрема глави 25-27 Цивільного кодексу України, а також глави 14 та 17 Земельного кодексу України.

Відповідно до земельного законодавства, дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах. Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах. Сусід, який вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева. Але вимога на ліквідацію дерев (кущів) виключається, якщо вони служать межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками.

Головним змістом добросусідства власників земельних ділянок є наступне: власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

Спори можуть вирішуватись у судовому порядку, якщо неможливо дійти згоди мирним шляхом.

З повагою, юрисконсульт Юлія Галушка Юридична компанія «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті