Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
20:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Відкриті світу. За два роки у Дніпропетровську з’явилися 6 візових центрів

Відкриті світу. За два роки у Дніпропетровську з’явилися 6 візових центрів
Завдяки цьому для жителів області стали ближчими Італія, Греція, Литва, Польща, Угорщина, Болгарія. Крім того, за останні кілька місяців у Дніпропетровську з’явилися одразу два почесних консульства — Литви й Чехії. У чому секрет росту міжнародної популярності нашого регіону? Чим відрізняється візовий центр від почесного консульства? Про це дізнавалася кореспондент «Зорі».

Візовий центр і почесне консульство не одне і те ж

Не секрет, що нові візові центри й почесні консульства з’явилися в Дніпропетровську за сприяння обласної ради. Поштовхом для цієї роботи стало підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом, яке мало невдовзі відбутися.

Люди часто плутають візові центри й почесні консульства. А між тим, це дві зовсім різні організації. Візові центри створюються посольствами чи консульствами з метою полегшити людям процес подачі документів і видачі віз, таким чином, збільшивши потік туристів у їхню країну. Договори з посольством укладають приватні компанії. Вони заробляють, стаючи сполучною ланкою між громадянами й посольством. Адже для того щоб подати документи прямо до консульства чи посольства, нестоличним жителям доведеться витратитися на проїзд. Можливі також проблеми з документами. Та й черги в посольство можуть бути довгі.

Візові центри приймають запити на одержання віз і відповідну документацію, консультують з питань заповнення візової анкети, надають послуги кур’єрської доставки паспортів, перекладають документацію, оформляють медичну страховку. Звичайно компанії самі зацікавлені у відкритті візових центрів, але часом цьому сприяють і представники місцевого самоврядування.

— Ми виступили з ініціативою відкрити в Дніпропетровську перший візовий центр країни ЄС — Польщі, — розповідає Євген Удод, голова обласної ради. — Поговорили з генеральним консулом Польщі в Харкові Яном Гранатом і вирішили: чому б і ні? Навіщо дніпропетровцям оформляти візу у Харкові, якщо можна зробити це дома?

Далі генеральне консульство звернулося в компанію, що обслуговує візовий центр у Харкові, — VBФС Глобал Груп. Пропозицію визнали вигідною. Так усе й почалося. Ця ж компанія відкрила в Дніпропетровську грецькі, литовські, угорські й болгарський візові центри. Всі вони розташовані за однією адресою: Катеринославський бульвар, 2, ТДЦ «Босфор». Так зручніше для людей, вигідніше для компанії. Візовий центр Італії знаходиться на вул. Артема, 18, у відділенні Правекс-банку.

— Наше завдання полягало в тому, щоб звести компанію з посольством чи консульством тієї або іншої країни в Україні, — пояснює голова обласної ради. — Далі, якщо вони знаходили спільну мову, відкривали візовий центр.

Почесне консульство — не комерційна організація, а дипломатичне представництво. Воно не займається візами й не є офіційним представником країни в Україні.

— Почесне консульство виконує функцію медіатора між регіоном, де воно знаходиться, і країною, яку воно представляє, — підкреслив Євген Удод. — Як правило, почесними консулами стають люди з бізнесу, котрі мають спільні проекти з тією чи іншою країною. Тому що створення й утримання почесного консульства вимагає витрат. Гроші на них не витрачає ні Україна, ні країна, що представляється консульством.

Про прямий взаємозв’язок між розвитком економіки й відкриттям почесних консульств і візових центрів говорити складно. Але це сигналізує міжнародній громадськості: місто й регіон відкриті для міжнародних зв’язків і зовнішньоекономічної діяльності. У найближчій перспективі в Дніпропетровській області планують відкрити ще чотири почесних консульства. Три з них представлятимуть європейські країни, одне — південноамериканську державу.

У почесному консульстві Литви візи не оформляють, натомість допомагають з прізвищами

Від листопада 2013 року в Дніпропетровську працює почесне консульство Литовської Республіки. Почесний консул Литви в Дніпропетровську Віталій Півняк багато років співробітничає з литовським заводом по виробництву нафтопродуктів ORLEN Lietuva, відповідає за поставки в Дніпропетровську область високоякісного палива.

— З цим підприємством і з Посольством Литовської Республіки в Україні нас пов’язують не тільки тривале й плідне співробітництво, а й дружба. Литовська сторона ініціювала створення почесного консульства в Дніпропетровську й запропонувала мою кандидатуру на розгляд у МЗС України, — розповів Віталій Півняк. — Я часто буваю в Литві. Цю країну багато чого пов’язує з нашою. Литва пережила складний період у дні воєнної агресії з боку СРСР у січні 1991 року. Українці, які у той час проживали там, виходили на площі, стояли біля стін парламенту і брали участь у політичних подіях. Сьогодні посольства трьох балтійських країн готують акцію солідарності на площі Європи в Києві.

Литовці зі США, як міжнародні спостерігачі ОБСЄ, відвідували наше місто і почесне консульство. До нас приїжджала делегація фахівців з питань безпеки засобів масових комунікацій з Литви, Німеччини, Франції. Нині ця група працює в Києві і проводить консультації на урядовому рівні. До нас звертаються з питань організації зустрічей з представниками міської влади. У цьому випадку ми супроводимо й зустрічаємо представників Литовської Республіки.

У Дніпропетровську відкрили сьоме в Україні консульство Литви. Його завдання — захищати інтереси громадян Литви, які проживають у нашій області, сприяти зміцненню економічного співробітництва між місцевими й литовськими бізнесменами, знайомити жителів Дніпропетровської області з литовською культурою і традиціями. У представництві Литви (Запорозьке шосе, 23) ведуть роботу з усіх цих питань.

Так, інтереси членів литовської громади доводиться захищати… у РАЦСах. На першій же зустрічі почесного консула з представниками громади з’ясувалося, що в Україні не розуміють нюансів відмінювання литовських прізвищ. Так, у Литві прізвища дівчинки й хлопчика, які народилися в одній сім’ї, звучать по-різному. В українськихРАЦСах ці нюанси не враховували. Представники громади мали клопіт з чужорідними прізвищами. Наприклад, усіх записували під «чоловічий» варіант.

У консульстві це питання вирішили. Тепер представник громади може звернутися в посольство Литви, де видадуть відповідну довідку про те, що в литовській мові й за литовськимзаконодавством прізвище може мінятися залежно від статі дитини й від того, носить його заміжня чи незаміжня жінка. РАЦСи повинні будуть ураховувати ці нюанси і записувати прізвища правильно.

За словами співробітників консульства, жителі області часто плутають його з візовим центром. Звернень з цьогопитання стабільно двадцять-тридцять на місяць. І хоча візи в консульстві не видають і документи для їх оформлення не приймають, можуть підказати: які потрібні й скільки це буде коштувати. А далі направляють у візовий центр Литви. Добре, що такий у Дніпропетровську теж є. Звертаються в почесне консульство і з проханням продовжити паспорт громадянина Литви. Але питання такого роду вирішує тільки посольство. Дніпропетровське консульство може тільки сприяти.

У почесному консульстві проводять часті зустрічі з литовцями, які живуть і працюють у Дніпропетровську. Натхненником заходів виступає голова литовського культурно-ділового центру «Гінтарас» Галина Хміль-Дунай. У День відновлення незалежності Литви зустрічалися з музичними керівниками Дніпродзержинського хору духовної музики Альбертом і Генрієттою Роже. Також спілкувалися з головним тренером баскетбольної команди «Дніпро», олімпійським чемпіоном Вальдемарасом Хомічюсом — у минулому капітаном команди «Жальгіріс».

Побачити виступи дніпродзержинських вокалістів, котрі виконують литовські пісні, можна буде 13 вересня на відомому фестивалі «Петриківський дивоцвіт». Петриківські майстри за підтримки почесного консула теж незабаром представлятьсвою творчість у Литві на фестивалі народної творчості. Вільнюський університет і Національний гірничий університет Дніпропетровська із задоволенням обмінюються студентами. У консульстві впевнені: у майбутньому до програми обміну приєднаються й інші дніпропетровські вузи.

Співробітникам почесного консульства часом доводиться виконувати й зовсім незвичайні завдання. Так, кілька місяців Почесне консульство Республіки Литви домовлялося про доставку в цю країну з Дніпропетровської областідвох …гранітних блоків. У Вільнюсі планують установити пам’ятник першому президентові Литви АнтанасуСметону. А спорудити його вирішили з граніту, що добувають у Токівському кар’єрі (Апостолівський район Дніпропетровської області. — Авт.). У Литві відомо: наш граніт унікальний. Гроші на транспортування гранітних блоків збирали усісім українських почесних консульств Литви, а організацію взяло на себе дніпропетровське.

Почесний консул Литви в Дніпропетровській області не міг залишитися осторонь від останніх подій в Україні. Він звернувся до посла Литовської Республіки з проханням безплатно прийняти в медичних установах цієї країни наших хлопців, які дістали поранення в зоні АТО. Українських військових уже лікують у Латвії. У почесному консульстві впевнені: Литва наступною простягне руку допомоги.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Виза  (13.08.14 17:00): А разве нам нужны визы в Европу?
Мы ж сами Европа!
За шо боролись?
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте