Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
14:36

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Грузії вiдбулося засідання українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва

У Грузії вiдбулося засідання українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва
Олександр Вілкул та Каха Каладзе провели в Грузії засідання українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва.

«Напрацювання Комісії мають втілитися в конкретні економічні результати для України та Грузії. Це стосується розвитку туризму, залучення інвестицій, а також активізації впровадження в Україні сучасних технологій надання адміністративних послуг. Україна використає грузинський досвід з реалізації цього проекту», - сказав Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

На 8-му засіданні Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва в Тбілісі (Грузія) було підписано Угоду про співробітництво між Україною та Грузією в галузі охорони здоров’я, а також Меморандум про активізацію стосунків між країнами в галузі інвестицій. «Розвиток економічної дипломатії між двома країнами створює нові можливості для взаємовигідного співробітництва України та Грузії. Як співголова міжурядової українсько-грузинської комісії я завжди відкритий для зустрічей і обговорень пропозицій. Якщо у грузинських підприємців виникають питання щодо створення і ведення бізнесу в Україні, вони мають звертатися в Комісію. І я готовий допомагати», - сказав Олександр Вілкул.

Товарообіг між Україною та Грузією має переступити мільярдний рубіж

Під час роботи Комісії було обговорено стан та перспективи розвитку торгівельно-економічних відносин між країнами.

«Грузія - стратегічний партнер України. За підсумками 2012 року товарообіг між Україною та Грузією досяг майже 800 млн доларів США. Цього року завдання двосторонньої співпраці – переступити мільярдний рубіж», - сказав Олександр Вілкул.

Великим потенціалом для двосторонніх відносин є активізація співробітництва малого та середнього бізнесу

Олександр Вілкул зазначив, що великим потенціалом для подальшого розвитку торгівельно-економічних відносини двох країн є активізація співробітництва не тільки на рівні великого бізнесу, а також на рівні малого та середнього. З цією метою Грузія та Україна домовилися проводити спільні заходи – конференції, семінари, круглі столи. Також країни домовилися активізувати співпрацю між органами державної влади країн, до компетенції яких належить розвиток підприємницької діяльності.

«Грузія і Україна мають на рівні урядів обмінюватися списками конкурентоспроможної експортної продукції. А також сприяти оперативному поширенню цієї інформації на рівні зацікавлених бізнес-структур обох країн», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що необхідно надавати бізнесу консультації та аналітику, що розкривають потенціал і можливості такого співробітництва. Також кожна сторона має бути проінформована про інвестиційні можливості партнера. «Шлях до розширення співпраці - у постійному обміні інформацією про інвестиційні проекти, зокрема, у сфері гідроенергетики, туризму, нерухомості, промисловості, сільського господарства та логістики», - сказав Олександр Вілкул.

Україна використає досвід Грузії з реалізації проектів щодо спрощення надання адміністративних послуг

Пріоритетом українського уряду є створення сприятливого інвестиційного та ділового клімату.

Для цього знижено регуляторний тиск на бізнес, спрощена реєстрація підприємців. Зокрема, в Україні в 9 разів зменшено кількість дозволів для відкриття бізнесу (з 1200 до 141).

На 30% скорочено кількість необхідних ліцензій.

«Україна активно реалізує проекти щодо спрощення дозвільних процедур, дебюрократизації, впровадження електронного документообігу. Ми повинні взяти найкраще з грузинського досвіду і врахувати ті складнощі, які супроводжують будь-який процес модернізації. Як прихильника прагматичного підходу мене цікавлять управлінські, технологічні та конкретно прикладні аспекти впровадження в Грузії технології "єдиного вікна" з надання адміністративних послуг», - сказав Олександр Вілкул.

Він також зазначив, що Україна використає досвід Грузії з реалізації проектів щодо спрощення надання адміністративних послуг.

Створюється ефективний логістичний ланцюжок з надання комплексних транспортних послуг між Україною та Грузією

Також сторони обговорили питання співпраці в транспортній галузі, розвиток перевезень між Грузією та Україною, питання лібералізації перевезення вантажів між двома країнами та реалізацію спільних проектів у цій сфері. «У сфері транспорту та перевезень Україна і Грузія досягли певних успіхів. З 2010 року вдвічі збільшились щорічні перевезення пасажирів авіаційним транспортом між Україною та Грузією – з 133 тис. до майже 230 тисяч пасажирів», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що сьогодні працюють залізнично-поромні переправи Іллічевськ-Поті/Батумі, а також Керч-Поті/Батумі. В майбутньому мають розпочатися регулярні перевезення морським шляхом контейнерів між Одесою та Батумі. Один з найбільш перспективних напрямків - проект «Вікінг». Він спрямований на розвиток перевезень в напрямку Чорне море - Балтійське море.

«Для розвитку логістичного потенціалу між двома країнами створюється ефективний логістичний ланцюжок з надання комплексних послуг. Це стосується створення максимально конкурентної та швидкої доставки вантажу з використанням декількох видів транспорту – залізничного та морського. Таким чином це сприятиме збільшенню обсягів перевезень вантажів між Україною та Грузією», - сказав Олександр Вілкул.

Україна та Грузія підтримають розвиток агропромислового комплексу та торгівлю сільськогосподарською продукцією

Учасники засідання Комісії обговорили питання двосторонньої співпраці в агропромисловому комплексі. Було відзначено необхідність подальшого розвитку відносин на взаємовигідних умовах та активізації обміну досвідом у сфері рослинництва, тваринництва та земельних відносин.

«80% експорту з України до Грузії – продукція агропромислового комплексу. Грузинський імпорт в Україну також на майже 70% складається з сільськогосподарської продукції. Цей потужний напрямок необхідно розвивати. Україна та Грузія обговорили можливості підтримки на рівні урядів підприємців-аграріїв обох країн», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що уряди України та Грузії сприятимуть підприємцям країн у сфері виробництва та здійснення експортно-імпортних операцій із зерновими, натуральними соками, м’ясо-молочними продуктами, чаєм, овочами і фруктами, цитрусами, вином тощо.

Підписано Угоду про співпрацю в галузі охорони здоров’я та Меморандум в галузі інвестицій

За результатами засідання Спільної українсько-грузинської Комісії було підписано Угоду між Міністерством праці, охорони здоров’я та соціального захисту Грузії та Міністерством охорони здоров’я України щодо співпраці в галузі охорони здоров’я та медичної науки. Угода сприятиме встановленню прямих контактів між медичними установами та організаціями обох країн, дозволить координувати політику в галузі охорони здоров`я.

Також Україною та Грузією було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управлінню національними проектами України і Національним інвестиційним агентством Грузії. Метою цього Меморандуму є активізація співробітництва двох країн у сфері інвестиційної діяльності.

Україна розраховує на масштабні заходи на території Грузії до 200-ліття Тараса Шевченка

«Україна вдячна Грузії за підтримку української культури на грузинській землі. Зокрема за допомогу у встановленні пам'ятника Лесі Українки в місті Телаві», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що у наступному 2014 році буде широко відзначатися 200-річчя видатного українського поета Тараса Шевченка. Україна розраховує на спільні дії у проведенні масштабних заходів до цієї дати для української національної меншини на території Грузії.

«До ювілею цієї знакової для України постаті буде випущене святкове видання збірника Т.Г.Шевченка «Кобзар» на грузинській мові», - сказав Олександр Вілкул.

Він також зазначив, що Україна чекає від грузинської сторони пропозицій щодо проекту спільної угоди з розвитку кіновиробництва в Україні та Грузії. «Її підписання дасть новий імпульс в розвитку даної сфери», - сказав Олександр Вілкул.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте