Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
10:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

День Європи в Дніпропетровську пройшов під символом Петриківського розпису

|«« «« »» »»|

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул відкрив міжнародний фестиваль-ярмарок «Петриківський Дивоцвіт», який пройшов у суботу в Дніпропетровську в рамках святкування Дня Європи.

«Петриківка – це душа України, важлива складова європейської культури. Розвиваючи Петриківський розпис ми не просто підтримуємо народну творчість, ми відкриваємо світу славетні традиції козацької спадщини», - сказав Олександр Вілкул. Цього року у фестивалі взяли участь більше 50 тисяч учасників та гостей з України та закордону.

За ініціативи Олександра Вілкула другий рік поспіль фестиваль-ярмарок «Петриківський Дивоцвіт» проходить в рамках святкування Дня Європи у Дніпропетровську. У минулому році крім святкування Дня Європи відбулася зустріч з іноземними делегаціями Асоціації європейських регіонів, членом якої є Дніпропетровщина. Цього року відбудеться акція до сторіччя видатного польського композитора Вітольда Лютославського за участю польських та українських музикантів.

«Можливість прямого діалогу людей і культур – це і є той шлях євроінтеграції, об'єднання наших регіонів і країн, завдяки якому ми стаємо ближче один до одного. День Європи нагадує нам, що Європа починається не за межами України, а в серці кожного українця, що ми є невід’ємною частиною європейського співтовариства», - сказав Олександр Вілкул.

Всю територію Центрального парку культури та відпочинку ім.Тараса Шевченка у Дніпропетровську організатори фестивалю «Петриківський Дивоцвіт» віддали під експозиції та майстер-класи майстрів народних промислів, серед яких вишиванка, соломоплетіння та бісероплетіння, художнє кування, писанки, ляльки-мотанки, ліплення з солоного тіста і, звичайно, знаменитий петриківський розпис.

У петриківському стилі була оформлена і конференція Асамблеї європейських регіонів (АЄР), що відбулася в квітні у Дніпропетровську і в якій взяли участь близько 200 делегатів з більш ніж 25 країн світу. Це депутати Європарламенту, керівники дипломатичних установ, губернатори регіонів країн ЄС, керівники регіонів України та представники інших країн-учасників Східного партнерства ЄС.

«Петриківський розпис – це ще один культурний міст, що пов'язує Україну зі світом. У березні був проведений тиждень Петриківського розпису в Брюсселі, у травні – в Кувейті, у червні відбудеться виставка у Франції, крім того ведуться переговори з Китаєм та Японією. Ці виставки є частиною цьогорічного масштабного міжнародного промо-туру із просування Петриківського мистецтва за кордоном в рамках ініціативи України щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це світове підтвердження унікальності українського народного мистецтва і важлива складова інтеграції України у міжнародний простір», - сказав Олександр Вілкул.

В рамках фестивалю «Петриківський Дивоцвіт» пройшов Молодіжний обласний фестивальний марафон «Студентська весна – 2013», джаз-фестиваль «Myjazz open-air», обласний етап першого туру марафону дитячої творчості «Діти єднають Україну», відбулися виставки робіт художників Дніпропетровщини, ігрові та конкурсні програми.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте