Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
02:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Олександр Вілкул: «У Брюсселі відкрито Тиждень Петриківського розпису»

|«« «« »» »»|

У Брюсселі за ініціативи Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула та за сприяння Посольства України проходить Тиждень Петриківського розпису. Цього року Петриківка буде номінована на засіданні комітету ЮНЕСКО щодо надання Петриківському розпису статусу нематеріальної спадщини людства.

«Україна продовжує активно розвиватися на світовому ринку, демонструючи свій унікальний туристичний потенціал та культурні надбання. Тиждень Петриківського розпису у Брюсселі є частиною цьогорічного масштабного міжнародного промо-туру із просування Петриківського мистецтва за кордоном в рамках ініціативи України щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це важлива складова інтеграції України у міжнародний простір», - сказав Олександр Вілкул.

У рамках Тижня Петриківського розпису в Брюсселі проходять Українські вечори, під час яких гості мають можливість оглянути тематичну виставку найкращих робіт народних майстрів Дніпропетровщини (розписані посуд, писанки, панно), відвідати майстер-клас та скуштувати страви української національної кухні.

Зокрема, відкрито виставку у штаб-квартирі НАТО для представників Міжнародного секретаріату Альянсу.

Під час урочистого відкриття Тижня українського розпису в Брюсселі Глава Місії України при НАТО, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія Ігор Долгов зазначив: «Петриківка» - це живе мистецтво, яке продовжує користуватися народною любов’ю та активно розвивається».

Другу виставку відкрито в Посольстві України для представників дипломатичного корпусу, послів країн-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Кожен учасник заходів має можливість ознайомитися зі зразками та технікою Петриківського розпису та спробувати створити свій власний витвір мистецтва на майстер-класах, які проводять майстрині з Дніпропетровської області Тетяна Гаркава та Поліна Піщанська.

Також протягом Тижня майстер-класи проходитимуть у Міжнародному мистецькому гуртку при штаб-квартирі НАТО, у Посольстві України для дружин послів, акредитованих в Брюсселі та в Американській школі міста Брюссель для дітей дипломатів, які працюють у Бельгії.

У рамках міжнародного промо-туру цього року буде проведена серія виставок Петриківського розпису за кордоном. Вже проведена виставка в Європейському Парламенті в Брюсселі. Українську делегацію очолював Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул. В червні буде представлена найбільша виставка в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Як зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, наразі ведуться переговори про проведення виставок в Кувейті, Китаї та Японії. У грудні Петриківка буде номінована на засіданні комітету ЮНЕСКО щодо надання Петриківському розпису статусу нематеріальної спадщини людства, яке відбудеться в столиці Азербайджану – Баку.

«Петриківка може стати першим представником від України, що отримала такий високий статус. Це світове підтвердження унікальності українського народного мистецтва. Петриківський розпис – це ще один міст, що пов'язує Україну зі світом», - сказав Олександр Вілкул.

Довідка:

У рамках збереження Петриківського розпису як унікальної складової національної культурної спадщини, його підтримки та популяризації в Дніпропетровській області було реалізовано та запроваджено низку проектів і заходів.

Зокрема, у школах та дитсадках проводяться уроки Петриківського розпису, факультативи в вищих навчальних закладах області, а в дитячих центрах позашкільної роботи працюють гуртки.

Минулого року в Дніпропетровському театрально-художньому коледжі відкрито навчання за цим фахом, тож в цьому закладі та у Петриківському училищі відтепер готуються фахівці з Петриківського розпису. У тому числі, навчаються діти з інших областей країни, які приїхали навчатися до Дніпропетровщини.

Щорічно в регіоні проводяться фестивалі й ярмарки народного мистецтва. Так, фестиваль «Петриківський Дивоцвіт» став вже міжнародною подією – у ньому беруть участь майстри з Білорусі, Росії, з минулого року - і з Польщі.

У січні 2013 року в рамках набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства Віце-прем`єр-міністр України Олександр Вілкул презентував спеціально розроблений логотип «Петриківка». Цей логотип безоплатно передано громаді села Петриківка Дніпропетровської області, аби виокремлювати роботи, які створені саме в Петриківці – землі, де зародилося це унікальне мистецтво.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте