Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 04 мая 2024
06:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Сімейний лікар – це європейський підхід до забезпечення якісного медобслуговування всієї родини

Сімейний лікар – це європейський підхід до забезпечення якісного медобслуговування всієї родини
Традиційно, у третю неділю червня медпрацівники відзначають своє професійне свято. З цієї нагоди Наталя Акімова, яка вже протягом 6 років працює сімейним лікарем амбулаторії №2 Центру первинної медико-санітарної допомоги № 10, розповіла про особливості своєї професії.

— Чому ви обрали для себе професію сімейного лікаря?

— Ще з самого дитинства я мріяла стати медиком. І протягом життя робила все, щоб здійснити цю мрію. Я закінчила Дніпропетровську медакадемію за фахом терапевт. Наразі, медицина модернізується, і ключовою ланкою у лікуванні та профілактиці захворювань пацієнтів стає створення інституту сімейного лікаря. До речі, сімейний лікар – це європейський підхід до забезпечення якісного медобслуговування всієї родини. Це важлива та затребувана професія. І я дійсно знайшла себе в ній. Мої прагнення поглиблювати свої знання та розширювати практичні навички не тільки у своїй вузькій спеціальності, а й в медицині в цілому, напевно, і зіграли основну роль у рішенні стати сімейним лікарем.

У 2006 році я пройшла перепідготовку. Курси перекваліфікації на сімейного лікаря тривали 6 місяців. Весь цей час я вивчала 16 різних спеціальностей. Це і гінекологія, і дерматологія, і акушерство, і реанімація тощо. Навчалася майже на всіх кафедрах медінституту, відвідувала відділення міських лікарень. Звісно, спочатку було не легко – дуже великий обсяг інформації. Але у якому навчанні буває легко? Вже тоді, я чітко розуміла, наскільки цікавою та перспективною є професія сімейного лікаря. Саме тому, ще під час навчання на курсах, я самостійно поглиблювала свої знання, читала багато наукової медичної літератури.

Одразу після закінчення курсів я пішла на роботу до поліклініки №1 у Придніпровську, яка згодом перетворилась на амбулаторію №2 Центру первинної медико-санітарної допомоги №10. Вже 6 років я працюю там сімейним лікарем, і за цей час жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Я досі намагаюся розвивати та удосконалювати свої вміння та навички – раз на п`ять років я обов`язково проходжу курси з підвищення кваліфікації.

— Працюючи за напрямком «сімейна медицина», в чому, на вашу думку, переваги спеціальності сімейного лікаря перед спеціальністю дільничного терапевта?

— Найголовніша перевага спеціальності сімейного лікаря полягає в тому, що, на відмінно від дільничного терапевта, я можу комплексно оцінити стан здоров`я всієї родини та кожного її члена. Спостерігаючи за станом здоров`я всіх членів родини протягом тривалого часу, я можу не тільки вчасно побачити захворювання, а й попередити його. Це дуже важливо не тільки для лікаря, а й для пацієнтів. Наприклад, коли хворіє вся сім`я, пацієнтам набагато зручніше зробити всього один виклик і не чекати на різних лікарів для дітей та дорослих. За одне відвідування я оглядаю, ставлю діагноз і назначаю лікування всій родині.

— Чи важко було освоювати педіатрію при перепідготовці?

— Ні, зовсім не важко. В педіатрії я компетентна. Насамперед, цей предмет я вивчала у медакадемії, а під час перепідготовки, моя дитина була ще маленькою – навіть обставини посприяли опануванню цієї спеціальності. В мене також є свій «помічники» - медична література, вузькоспеціалізовані консультанти, курси підвищення кваліфікації. Якщо мені потрібна додаткова інформація, я не соромлюся відкрити книгу чи спитати поради у вузькопрофільного спеціаліста.

— Як ваші пацієнти ставляться до того, що їхній, у минулому, терапевт стала сімейним лікарем?

— Мої пацієнти задоволені, вони мене люблять і я відповідаю їм взаємністю. Взагалі, все залежить від професійності самого лікаря, а не від того, чи то сімейний лікар, чи то терапевт. Чомусь, деяких людей досі лякає словосполучення «сімейний лікар», але я впевнена, що в сімейній медицині дуже багато переваг. Це може підтвердити кожен мій пацієнт.

Сімейний лікар не лікує все власноруч, як дехто вважає. Мої пацієнти сприймають сімейного лікаря, як ще одного члена родини, до якого можна звертатися з будь-яким питанням щодо свого стану здоров`я. У разі необхідності, я направляю пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів. І це дуже зручно, бо пацієнтам не потрібно бігати з кабінету в кабінет, висиджувати в чергах та самим шукати потрібного лікаря.

В більшості випадків сімейний лікар самостійно займається лікуванням, але є і такі стани, коли я одразу відправляю пацієнтів до вузькопрофільного спеціаліста. До речі, роль цих лікарів не стає меншою. Вони нам дуже допомагають, і ми дуже тісно співпрацюємо разом.

— Що ви можете побажати майбутньому поколінню сімейних лікарів, тим хто тільки навчається і тим, хто наразі проходить перепідготовку?

— В першу чергу, хочу побажати не тільки лікарям, а й загалом всім людям міцного здоров`я.

Сподіваюсь, що в моїй галузі кількість лікарів буде збільшуватися, і кожен з новоприбулих буде з гідністю нести це почесне ім`я сімейного лікаря. Я також сподіваюся, що нарешті всі упевняться в тому, що сімейна медицина ефективніша та комфортніша. А ми, сімейні лікарі, в свою чергу, зробимо все можливе, щоб це довести.

Тим, хто тільки-но вступив на цей не простий, але дуже цікавий шлях опанування медичної освіти, я би хотіла не стільки побажати, скільки порекомендувати ніколи не зупинятися у навчанні, постійно займатися самоосвітою, якомога більше читати спеціалізовану медичну літературу та пресу для того, щоб підвищити якість медичних послуг та забезпечити належний рівень лікування пацієнтів.

Gorod.dp.ua на Facebook.


456  (18.06.12 23:24): то, о чем не пишут на городском сайте
http://zadetey.org.ua/otkrytoe-pismo-bogatyrevoj-i-azarovu/# comments
Ответить | С цитатой
4444  (17.06.12 17:04): Представляю этих врачей приготовленных за 6 месяцев. И раньше то страшно было лечиться, а теперь вообще. Ответить | С цитатой
456  (16.06.12 18:43): прекратите впихивать нам эту хрень! маскировать то дерьмо, которое вы сотворили из медицины под сладенькую конфетку! я даже читать не стала это вранье. Ответить | С цитатой
Горожанин  (14.06.12 15:14): За ширмой красивых слов прячутся все те же проблемы вкупе составляющие отсуствие доступной, полноценной и квалифицированной медицинской помощи - это факт. Ответить | С цитатой
Дед  (14.06.12 14:52): Такая самоуверенность "доктора" ... лечиться ей надо Ответить | С цитатой
Горожанин  (14.06.12 13:40): Ну и чтобы картинка была полноценной касательно "европейского подхода". В тех странах "эвропы", где работают семейные врачи (Германия, Великобритания и др.) государство пересматривает систему здравоохранения, другими словами - меняет ее. Так о каком европейском подходе идет речь, если сами европейцы этот подход изменяют. Сколько можно уже "перенимать чей-то успешный опыт" (20 лет уже "перенимаем"), когда эти "спешные" страны перенимают наш якобы "не успешный" опыт. Если бы наши светлые теоретические и бюрократические умы оставили систему Семашко, и при этом обеспечили нормальное (от слова "норматив") финансирование этой системы, плюс обеспечили финансирование ПРОФИЛАКТИКИ заболеваний, повысили "моральный и материальный" статус врача, тогда никакой "европейский подход" нам не был бы нужен. Украины географически относится к Европе. Хватит нас уже дурачить всякими там "эвропейскими" сказками. Создавайте лучше Украинский подход к обеспечению качественного медобслуживания всей семьи!!! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
кузя  (14.06.12 13:39): И вооюще что такое 6 месяцев обучения для врача это мизер, особенно если учитывать то сколько они успевают прослушать совмещая работу, семью и учёбу. А как же практика?
Знаю я одного доктора который не может отлечить острый бронхит от ОРВ с опытом работы 6 лет.
Ответить | С цитатой
кузя  (14.06.12 13:35): Я по горькому опыту знаю, как может не совсем квалифицырованный врач напутать лекарства и дозировку и чем это может вылится для ребёнка. А у нас одни не квалифицированые врачи в одной области как они могут освоить несколько направлений в медицыне для меня загадка. Ответить | С цитатой
Горожанин  (14.06.12 13:29): Продолжаем вопросы к Наташе:
По Закону о медреформе (N 3612-VI от 07.07.2011) в статье 3 пункт 2 написано: "...лікарі загальної практики - сімейні лікарі, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи - підприємці та можуть перебувати з цими закладами охорони здоров'я у цивільно-правових відносинах ...". Другими словами - все наши семейные врачи дружно пополняют ряды частных предпринимателей со всеми вытекающими последствиями в виде:
- налоги государству
- арендная плата медучережденнию (аренда за кабинет)
- "платежи во все инстанции" (санстанция, пожарники, куча специализированных врачебных комиссий и т.п.)
Как вы думаете, останется ли медицина в таких условиях "безкоштовной"!? Сколько будет стоить посетить такого семейного врача:) Это сейчас им все "красиво" рисуют. Приходите, переучивайтесь, будет вам счастье - и денег заработаете больше, чем обычные терапевты и педиатры и любить и уважать вас будут. Бесплатный сыр только в мышелов
Ответить | С цитатой
Горожанин  (14.06.12 13:19): На первый взгляд все красиво рассказала Наташа Акимова. Но, сразу возникает несколько уточняющих вопросов:
1.) сколько таких вот семейных врачей с практическим опытом работы (не менее 5 лет непрерывной практики семейным врачом) есть на сегодня в городе и области (5, 10, 20 человек), а сколько нужно, чтобы обеспечить все население?
2.) осуществляет ли данный семейный врач прием детей до 14 лет (или если по-честному - то лечит только взрослых). По образованию Наташа - терапевт. Из опыта - если на семейного врача переучивается педиатр - то этот "семейный врач" в основном ведет прием только детей, если переучивается терапевт - только взрослых
3.) как часто Наташа проводит осмотры будущих мам (какой % будущих мам из ее пациентов (из ее участка) обращается именно к Наташе (семейному врачу), а не к гинекологу. Могу предположить, что не многие. Знает ли Наташа как пользоваться гинекологическим зеркалом:)
4.) Знает ли Наташа, что по новому Закону ей суждено стать частным предпринимателем?
Ответить | С цитатой
1 2
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте