Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
17:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Велика вода — під контролем

Велика вода — під контролем
Наш регіон — суцільна мережа великих і малих водних артерій. З одного боку, це неоціненне природне багатство, якого практично позбавлені багато наших сусідів. З другого — система рік і водоймищ потребує величезної уваги, особливо навесні.

Як організована протипаводкова служба, і чого нам очікувати від весняного буяння «водних ресурсів» цьогорік, кореспондент «Зорі» поцікавився у фахівців і чиновників.

Метеорологи сюрпризів не прогнозують

— Цієї зими снігу було відносно небагато, — говорить в. о. начальника відділу гідрології Дніпропетровського обласного центру гідрометеорології Алла Чумак. — Крім того, плюсові температури вдень і мінусові вночі сприяють повільному, рівномірному таненню. Потеп­ління, що почалося після 23 лютого, обумовило підйом води в ріках на 10 сантиметрів. Це аж ніяк не високий показник. А далі ситуацію ще більше стабі­лізує березневе похолодання. Нині товщина криги на ріках досягає 25—39 сантиметрів, і лише у верхів’ях Самари — до напівметра. Водність у Самарі в межах норми, в інших ріках — трохи нижча. Все говорить про те, що паводок почнеться вже зараз, з другої половини березня, але його інтенсивність особливих побоювань поки не викликає. Якщо не буде різких, непередбачених погодних змін. Проте всі обласні служби приведені в повну готовність до ліквідації паводків і можливих наслідків льодоходу.

Враховано уроки 2010 року

— Своєрідною точкою відліку став для нас позаминулий, 2010 рік, — розповідає заступник начальника управління з надзвичайних ситуацій обл­держ­адміністрації Сергій Остроух. — Тоді паводок виявився серйозним випробуванням. Однак він сприяв і виявленню всіх «вузьких місць». Спеціальна комісія на чолі з губернатором Олександром Вілкулом проінспектувала найбільш проблемні об’єкти, намітила плани робіт, підготувала завдання по необхідних проектах. І вже в наступному році на всі ці заходи була виділена небувала доти сума — 52 мільйони гривень. Зараз ці кошти повністю освоєні, що дає нам можливість не дуже побоюватися наслідків навіть серйозного паводка, хоча метеорологи й не пророкують яких-небудь несподіванок. Деякі об’єкти, звичайно, вимагають подальшої роботи, що здійснюватиметься цього року.

Сьогодні, виходячи з досвіду попередніх років, розроблено і затверджено «План дій місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування для підготовки і пропуску льодоходу, повені й паводків у 2012 р.». Постійно засідає регіональна комісія з питань техногенної й екологічної безпеки. В області створено 41 оперативний штаб для керування аварійно-рятувальними роботами. 1—2 березня проведені масштабні навчання щодо ліквідації наслідків можливого стихійного лиха.

Одним з головних напрямів діяльності управління, за словами Сергія Остроуха, є постійний моніторинг ситуації на місцях і усунення недоліків. Налагоджено взаємодію і з управлінням водних ресурсів, що постійно надає всю необхідну інформацію. Щоденні відомості надають і гідрометеорологи. В основному це рівень води в річках, що постійно порівнюється з критичними показниками. Підтримується контакт з сусідніми областями, де беруть початок ріки, що протікають через нашу територію. Приведені до готовності авіарозвідка і криголамний флот.

— Ускладнити паводкову ситуацію може утворення крижаних заторів на великих і малих ріках, — говорить Сергій Остроух. — Ми заздалегідь ви­значили 49 місць, де це може статися, погодили можливість проведення там підривних робіт. Створено резервний запас пально-мастильних матеріалів. Губернатор підписав розпорядження про видачу необхідної кількості дизпалива для криголамів.

— У разі потреби ми можемо оперативно звернутися й в міжвідомчу комісію з питань регулювання Дніпровського й Дністровського каскадів ГЕС, наприклад, для пониження рівня води в Дніпровському водоймищі, як це вже робилося у 2010 році. До речі, не варто обходити увагою і можливість підтоплень неприродного характеру, скажімо, внаслідок неконтрольованих чи аварійних скидань води зі ставків і водоймищ, проривів дамб, засмічення русел малих річок. На все це ми також готові оперативно реагувати.

Проти паводка надійна оборона

Вжито усіх заходів і в обласному управлінні водних ресурсів. За інформацією, наданою нам заступником начальника управління Ольгою Чехун, у самому управлінні і в 11 підвідомчих організаціях розроблені плани дій, узгоджені з Головним державним управлінням МНС, управлінням з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації й місцевих органів влади. Ось перелік основних заходів щодо підготовки до паводків і льодоходу:

  • уточнено перелік сил і коштів, які можуть бути мобі­лізовані для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
  • підготовлено 22 аварійні бригади (151 особа), до складу яких входить 53 вантажівки й 46 одиниць спецтехніки;
  • підготовлено для пропуску «великої води» 8 дренажних насосних станцій, 23 водопонижувальні свердловини й системи водовідвідних каналів;
  • узято під особливий контроль місця можливого виникнення заторів і зажорів (скупчень пухкої криги. — Авт.) на ріках;
  • уточнено перелік мостів і водопропускних споруд, що потребують захисту від заторних явищ.
Крім того, поповнено запас будівельних і пально-мастильних матеріалів. Налагоджено взаємодію з Херсонським, Миколаївським, Полтавським, Донецьким і Кіровоградським управліннями водних ресурсів. Щодня подається інформація в кризовий центр Держводагентства України про хід підготовки і вжиті заходи для пропуску льодоходу і паводків. Організовано моніторинг і взаємний обмін інформацією про підтоплення житлових будинків і присадибних ділянок на території області з підрозділами ГУ МНС, місцевими органами влади й самоврядування.

Після бесіди з чиновниками й фахівцями створюється враження, що проти паводків, повеней і льодової стихії в області створена надійна оборона, яка складається з декількох ешелонів. Чи витримає вона натиск великої води? Хотілося б вірити, що так.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (11)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте