Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 26 июня 2024
05:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Обласна серпнева педагогічна нарада підвела підсумки минулого навчального року та визначила завдання на наступний

26 серпня, напередодні нового навчального року, в обласній державній адміністрації відбулася серпнева педагогічна нарада за участю голови облдержадміністрації Ю. Єханурова, яка розглянула питання „Про підсумки розвитку освіти та завдання на 2005-2006 навчальний рік щодо забезпечення рівного доступу до здобуття якісної освіти”.

Перед початком наради, на виконання обласної програми „Шкільний автобус”, десяти сільським школам були вручені автобуси.

Учасники наради відзначали, що 2005-2006 навчальний рік – особливий для освітянської громадськості нашої області. Він пройде під гаслом 200-річчя середньої освіти на Дніпропетровщині, оскільки саме два сторіччя тому засновано Катеринославську чоловічу гімназію, яка за сучасними вимірами може дорівнюватися до середнього загальноосвітнього закладу.

За кілька останніх років педагоги області досягли вагомих успіхів на всіх напрямках реформування регіональної системи області.

Дніпропетровщина має розгалужену і гнучку систему освіти і навчальні заклади різних рівнів та форм власності, спеціалізації та спрямованості організації навчального процесу. Система загальної середньої освіти Дніпропетровщини складається із 1011 середніх загальноосвітніх шкіл комунальної форми власності ( серед них 23 гімназії, 26 ліцеїв, 2 колегіуми, 24 спеціалізовані школи ) та 26 загальноосвітніх закладів недержавних форм власності.

За підсумками 2004 року область посіла 4 місце по загальних показниках розвитку освітньої галузі. Решта мають позитивну динаміку завдяки щорічному зростанню коштів на її утримання з державного та обласного бюджетів.

В області збережено систему профтехосвіти, впроваджуються інноваційні підходи у діяльність ПТНЗ у відповідності до запиту ринку праці, зростає соціальна функція закладів (по 13 з 18 основних показників розвитку профтехосвіти обласні показники перевищують загальнодержавні). Учні профтехучилищ області посіли перші місця у всіх чотирьох Всеукраїнських конкурсах професійної майстерності. У 2005 році на базі трьох профтехучилищ області відкрито центри нових будівельних технологій (із 17 по Україні) разом з Німецькою фірмою “Хенкель Баутехнік в Україні”. Дніпропетровщина - один з найпотужніших науково-освітніх центрів в Україні. Валеологічна система освіти та виховання області не лише одна з найкращих в країні, а й має широке міжнародне визнання.

Щорічно збільшується кількість учасників та переможців від Дніпропетровщини на Міжнародній виставці в м. Києві “Сучасна освіта в Україні” (2004 р. – 52, 2005 р. – 61). Міжнародний форум “Світ високих технологій” відмітив участь закладів освіти області золотою нагородою та срібною медаллю.

В березні 2005 р. область включено до переліку експериментальних майданчиків Академії педагогічних Наук України з питань розвитку сільської школи (створено 16 освітніх округів).

Область першою в Україні запровадила в 10-11 класах такий навчальний курс, як „Європейський вибір України”.

Загальний обсяг видатків місцевих бюджетів галузі „Освіта” збільшено у 2005 році на 259,6 мільйонів гривень і становить 958,5 мільйонів гривень, у тому числі по обласному бюджету більше ніж 100 мільйонів гривень.

Збільшення бюджетних призначень на освіту дало можливість підвищити поточну вартість утримання однієї дитини дошкільного віку до 2440 гривень (2004 році – 1900 гривень), одного учня в загальноосвітній школі до 1400 гривень (2004 році – 1000 гривень), втричі збільшено норми на утримання дитини-сироти в інтернат них закладах.

Обсяг бюджетних призначень на утримання закладів освіти обласного підпорядкування та виконання регіональних програм складає більше 100 мільйонів гривень, що майже на 34 мільйони більше 2004 року. Під особистий контроль голови облдержадміністрації взято будівництво шкіл-довгобудів, яких в області 11. З них в поточному році вводяться в експлуатацію 3 - Підгороднянська загальноосвітня школа Дніпропетровського району на 689 учнівських місць, Знаменівська загальноосвітня школа Новомосковського району на 624 учнівських місця, Болтишська загальноосвітня школа Криничанського району на 183 учнівських місця. 1. Недофінансування потреб освіти з місцевих бюджетів.

За підсумками рейтингу Кабінету Міністрів, щодо діяльності органів виконавчої влади в регіонах, Дніпропетровщина за І півріччя посіла аж 20 місце за обсягами видатків місцевих бюджетів на освіту в обрахунках на одну дитину. В районах Васильківському, Верхньодніпровському, містах Вільногірськ, Орджонікідзе, Першотравенськ, Тернівка рішеннями сесій райрад затверджені видатки на освіту нижче розрахункових показників Міністерства фінансів. Серед проблемних питань відзначалося вирішення проблеми забезпечення педагогів житлом, реалізація Державної програми комп’ютеризації шкіл, безкоштовне харчування учнів 1-4 класів, підготовка до осінньо-зимового періоду тощо.

З питання виконання регіональної програми „Шкільний автобус”: у сільській місцевості потребують підвезення більше 18 тисяч учнів та 985 педагогічних працівників; фактично в області забезпечується підвезення 84 % дітей. В 2005 з державного бюджету на ці цілі виділено майже 3 мільйони гривень, а в місцевих бюджетах передбачено більше 1 мільйона гривень. За рахунок обласного бюджету в 2005 році в сільські школи вже придбано 10 автобусів, в вересні їх стане більше ще на 12. В той же час на ці цілі не закладено кошти в бюджетах Магдалинівського, Петропавлівського, Петриківського, П’ятихатського, Царичанського та Софіївського районів, де велика кількість дітей підвозиться за кошти батьків.

Всі ці завдання є одними з найголовніших для вирішення на наступний 2005-2006 навчальний рік.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (13)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (10)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)

•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (5)

•  У Дніпрі нарешті знизилися ціни на помідори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте