Як у 2025 році змінилися ціни на продукти, які потрібні для приготування пасок, та мінімальний набір для великоднього кошика і столу? "Ми – Україна" порівняв цьогорічні витрати із тим, які були рік тому.
У 2023 та 2024 роках ми оцінювали вартість продуктів для приготування паски та великоднього кошика за середніми цінами у супермаркетах. Рецепт випічки щороку беремо стандартний – це класична паска Євгена Клопотенка, а решту складових у сталих обсягах.
Рецепт паски, витрати на який ми оцінюємо, може бути спрощеним, тобто суто випічка. Або із доведенням до смаку додатковими інгредієнтами (ванільний цукор, родзинки) та прикрашанням (цукрова глазур). Кухар також додає апельсин, але без нього у бюджетному варіанті можна обійтися. До того ж вартість фруктів ми оцінюємо окремо.
Базовий набір продуктів для приготування двох пасок:
Додаткові інгредієнти : дрібка солі, ванільний цукор (пакетик 10 г), родзинки (100 г), цукрова пудра для глазурі (200 г).
У 2023 році партію пасок без підсилення смаку та глазурі ми оцінили у 86,75 грн. У 2024 році вона коштувала в середньому 99,72 грн. У 2025 році вже 144,82 грн.
Борошно. Пшеничне вищого гатунку оцінювали за вартістю у двокілограмових упаковках, бо так виходить трохи дешевше, та у нижньому ціновому сегменті , у тому числі враховували акційні пропозиції супермаркетів. Ціна кілограма вийшла 25 грн, а потрібної для паски кількості – 20 грн. Минулого року виходило 15,4 грн.
Цукор. Дивилися найдешевші позиції – фасований у кілограмові пачки або на вагу, що зазвичай найменша ціна. Один кілограм в середньому по супермаркетам коштує 32,2 грн, а потрібна для паски кількість, відповідно, 8 грн, тоді як минулого року виходило 7 грн.
Молоко. Минулого року орієнтувалися на ультрапастеризоване, бо рахували витрати за більший проміжок часу до Великодня. Цього року беремо молоко тієї ж обробки і відштовхуємося від пакету 900 г. Середня ціна такого – 46,5 грн. Потрібна для паски кількість зараз вартує 11,37 грн, тоді як минулого року – 10,43 грн.
Дріжджі. За рецептом потрібні живі. Найменша пачка таких – 42 г. Її середня ціна в маркетах, з урахуванням акцій, 7,04 грн. Потрібна кількість коштує 4,19 грн, що менше, ніж минулого року, коли вона обходилася в середньому у 4,67 грн.
Яйця. Беремо категорію С1 і в середньому десяток або в упаковці, або поштучно, якщо маркет пропонує таку опцію. Середня ціна десятка вийшла 72,18 грн. Потрібні дві штуки для паски коштують 14,44 грн, тоді як минулого року було 9,61 грн.
Олія. За рецептом рафінована потрібна для змащення форм, тому шукаємо найдешевшу у тарі по 850 мл. Середня ціна такої – 72,7 грн, а потрібні 40 мл – 3,42 грн проти 2,82 грн минулого року.
Вершкове масло. Від нього чи не найбільшою мірою залежить якість випічки, тому шукаємо принаймні середньої цінової ланки масло у пачках по 180 г, бо по 200 г варіантів дуже мало. Ціна такої пачки в середньому склала 122,15 грн. Потрібні для паски 100 г коштують 67,86 грн. Минулого року витратили б на таку ж кількість 36,88 грн.
Сметана. Жирність потрібна 20%, а ціну розраховуємо, відштовхуючись від вартості пакету вагою 350 г, бо сподіваємося, що решта в сім'ї використають, адже продукт популярний. Середня ціна такої пачки – 60,42 грн й ми враховували також акції, вартість товарів власних брендів. Потрібна кількість для випічки коштує 15,54 грн, тоді як минулого квітня коштувала 12,91 грн.
З додаванням ванільного цукру (в середньому 3,24 грн за 10 г), родзинок (в середньому 30,1 грн за 100 г на вагу) та глазур'ю (в середньому 17,05 за 200 г цукрової пудри), партія з двох пасок коштуватиме на 50,39 грн дорожче: 195,21 грн. Також це на 34% дорожче, ніж у 2024 році. Ціни виросли на усі позиції, крім дріжджів.
Окрім пасок, у кошик складаємо хрін, сіль, 8 яєць, які лишилися від десятка, по 100 г твердого сиру та вершкового масла, м'ясну страву: буженину з ошийка, шинку зі стегна чи тушку курча.
Хрін. М'яка упаковка українського вагою 130 г коштує в середньому 17,94 грн. Минулого року – 16,9 грн.
Сіль. Середня ціна 1 кг морської харчової – 37,45 грн за кілограм. Ми беремо 50 г, які вміщаються у солонку і це коштує 1,87 грн. Минулого року – 1 грн.
Масло. Середню ціну 67,86 грн за 100 г ми вже розрахували.
Сир. Середня вартість за кілограм твердогосиру відомих виробників жирністю 45% чи 50% – 518,3 грн, тож 100 г – 51,83 грн проти 41,5 грн минулого року.
М'ясо або птиця. Беремо 1,5 кг свинини, стегна (окіст) чи ошийка, або 2 кг тушки курячої. Середня ціна за кілограм стегна (окосту) – 222,45 грн, ошийка – 293,95 грн, курятини – 96,6 грн. На м'ясо і птицю бувають акції й дивилися ми найдешевші варіанти. М'ясна складова, враховуючи потрібну нам ціну, додає в кошик: буженина – 440, 95 грн (364,5 грн минулого року), шинка – 333,67 грн (223,5 грн минулого року), курча – 193,2 грн (минулого року 209 грн). В середньому м'ясна страва вартуватиме 322,6 грн і це майже на 22% дорожче, ніж рік тому.
Разом із пасками (з родзинками, ванільним цукром, глазур'ю) ціна усього кошика – 657 грн. Це на 150 грн або на 30% дорожче, ніж минулоріч.
Для гарнірів беремо овочі старого врожаю – картоплю (2 кг), цибулю та моркву (по 1 кг). Для салатів чи просто у якості нарізки – по кілограму помідорів, огірків та пучок редису (хоча через теплу весну редис вже відходить). В якості варіанта десерту беремо фрукти – по кілограму бананів, яблук та апельсинів.
Овочі старого врожаю. Картоплю ми дивилися найдешевшу на вагу і середня ціна кілограма вийшла 32,35 грн проти 25,57 грн минулого року. За 2 кг на стіл витратимо в середньому 74,7 грн. Морква на вагу, здебільшого не мита, коштує в середньому 39,22 за кілограм (11,23 грн – минулого року), цибуля – 19,25 грн (14,6 грн – минулого року). Увесь набір тягне на 133 грн і здорожчав за рік на 77%.
Свіжі овочі. Середня ціна огірків (гладких та короткоплідних) – 137 грн проти 92 грн минулоріч. помідорів (червоні, рожеві, сливка) – 144,2 грн проти 125 грн минулого року. Пучок редису коштує орієнтовно 50 грн і подорожчав удвічі. Разом увесь набір – 331 грн і дорожче за рік на 37%.
Фрукти. Середня ціна кілограма апельсинів – 60 грн, бананів – 78 грн, яблук українських – 47 грн. Разом 185 грн проти 149,5 грн минулого року і здорожчання на 24%.
Повна вартість овочево-фруктового набору цього року – 649 грн, що на 38,5% більше, ніж він коштував минулого квітня.
У 2025 році дві паски, інші складові кошика, овочі і фрукти на стіл оцінюємо у 1306 грн. У квітні 2024 р. булу 975,5 грн. Тож за рік складові здорожчали на 34%. Звісно, витрати залежать від рецептури, обраних складників та інгредієнтів, місця, де купуються продукти. Але загальна тенденція зрозуміла: хоч і різною мірою, але ціни стали вищими майже на усе.
"Те, що зараз у нас значно подорожчав великодній традиційний для українців набір продуктів харчування, можна пояснити кількома причинами, - каже голова Комітету економістів України Андрій Новак – Влітку минулого року було три фактори, які вплинули на зростання цін. Перший – вдвічі зріс тариф на електроенергію. Другий – зросли акцизи на пальне, що призвело до зростання цін. Третій – зростання податків. Ці три фактори є елементами собівартості продукції товарів і послуг. Коли усі чинники підвищилися, виробники та продавці були змушені підняти ціну на товари і послуги".
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин наводить власні розрахунки зростання цін на продукти з великоднього кошика: буженина – на 12%, домашня ковбаса – на 6,5%, сало – на 2,5%, вершкове масло – на 37%, м'який та твердий сир – на 9% та 11%. Звертає увагу, що кілька днів тому почали дешевшати яйця.
"У нас загальне подорожчання вийшло споживчого кошика на 15,5%, великоднього кошика десь до 20%, а сама паска стала дорожчою на 28%", - зазначив Пендзин.
Експерт звертає увагу, що м'ясо, сир зросли в ціні мало, порівняно з іншими.
"Це преміум продукти. А от продукти масового вжитку, дешевий сегмент, зросли в ціні дуже сильно. Овочі – просто вау Тут значення мають поганий врожай та підвищений попит. 46% українців заявили, що почали економити на харчах, - резюмує Олег Пендзин, - Тобто середній клас, який завжди дуже непогано харчувався, почав економити і перейшов у дешевий сегмент. Тому домашня ковбаса подорожчала на 6,5%, тоді як морква аж на 350%. Якщо ви подивитися прогноз FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, - авт.), то вони говорять, що цього літа в Україні знову будуть спека і посуха. Тож знову буде поганий врожай і ціни будуть рости й далі – це основний драйвер інфляції. Якщо ж погода буде хорошою, вологою і теплою, буде хороший врожай овочів і фруктів, здорожчання не буде таким кошмарним".
![]() |
Gorod`ской дозор |
![]() |
Фоторепортажи и галереи |
![]() |
Видео |
![]() |
Интервью |
![]() |
Блоги |
Новости компаний | |
Сообщить новость! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архив новостей |