Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
19:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новые топонимы Днепра: улицы Довжок и Шинкарська

Новые топонимы Днепра: улицы Довжок и Шинкарська
Улица Довжок расположена в Соборном районе

Городской сайт продолжает рассказывать о том, в честь чего получили новые названия улицы нашего города.

Днепр продолжает избавляться от названий, связанных с империалистическим прошлым и государством-агрессором.

Не так давно на карте города появились улицы с удивляющими многих названиями.

Это расположенная в Самарском районе улица Шинкарская, которая раньше называлась Пензенская. И улица Довжок в Соборном районе, которая раньше носила имя Достоевского.

О том, в честь каких событий получили свои новые названия эти улицы, сообщили в Музее истории Днепра:

«Вулиця Довжок. Свою назву вулиця у Соборному районі міста отримала від місцевого топоніму – Довжка, яким позначалась частина системи ярів Довгого байраку – одного з найбільших байраків, розташованих на теренах міста Дніпра.

Байрак (або балка) мав й інші назви, які згадуються в історичних джерелах – Довга, Боброва, Жандармська (ХІХ ст.), Червоноповстанська (ХХ ст.) балка.

Спираючись на усталену історичну традицію Довжок, як частина байраку, був використаний в якості історичного топоніму під час перейменування вулиці Достоєвського в вересні 2022 р.

Сама вулиця сформувалася в складі селища ДІІТу на поч. 30-х рр. ХХ ст., спочатку носила назву «3-й провулок ДІІТУ», який в 1952 р. був перейменований на честь Ф.М. Достоєвського. В результаті громадських слухань, звернень громадян вулицю було перейменовано на вул. Довжка, який є частиною її природного рельєфу.

Шинкарська вулиця: Дніпро зберігає свою спадщину XVII століття.

Одна з вулиць Самарського району отримала назву на честь шинку (корчми), який існував на цій вулиці в XVII ст. Знаходився у тій частині вулиці, яка прилягає до берегу річки Самари, і обслуговував переїжджих, які переправлялися через Самарський перевіз (паромна переправа через річку) з початку до кінця XVII ст.

Залишки шинку досліджувались археологами під час розкопок у 2005-2007 рр. Приміщення представляло собою велику напівземлянку (7,2 х 5,6 м) вхід до якої мав вигляд довгого пандусу у західній частині будівлі. Опалювався піччю, декорованою художніми кахлями (було виявлено до 300 уламків кахлів). До основної кімнати прилягала невеличка кухня. Поруч також знаходився величезний глибокий льох. Схоже, що шинок мав також віконця, оздоблені круглим склом зеленуватого кольору (виявлено фрагменти віконних шибок із світлого зеленкуватого тонкого скла).

На території шинку археологи знайшли багато посуду, виготовленого, переважно, з прозорого зеленого скла. Зокрема: штофи, напівштофи, сулеї, чарки, стакани, бокали, кухлі та бугелі (усе перелічене – тара та посуд для алкогольних напоїв). До особливо цінних знахідок на території шинку відносять так званий «димлений посуд» XVII ст. Окрім того археологами було виявлено: кераміку, формовану цеглу, монети першої половини – середини XVII ст. і різноманітні металеві вироби (у тому числі – терези та рівноваги до них).

Серед цікавих знахідок – срібна копійка часів царя Михайла Федоровича, яка була спеціальним чином обрізана та заточена. З великою ймовірністю монета являла собою злодійський інструмент для зрізання гаманців. Інша половина монети була виявлена археологами на відстані 250 метрів від неї.

Шинок було зруйновано внаслідок пожежі орієнтовно в 1680-х рр., напередодні побудови Новобогородицької фортеці (1688 р.) неподалік від нього. Даний факт встановлено за допомогою датуючого матеріалу – у чіткому шарі пожежі було знайдено численні монети XVII ст., найбільш ранніми з яких виявились російські копійки царя Федора Олексійовича (1676—1682).

Даний шинок є рідкісною та знаковою знахідкою для запорозьких земель за часів козацтва, а виявлені матеріали є надзвичайно цінними для реконструкції питної культури козаків. Слід зазначити, що алкогольні напої, зокрема – пиво попри заборону козакам пити безпосередньо перед та під час військових походів, займали важливе місце в культурі запорозького козацтва. Зокрема, існувала стійка метафора, яка порівнювала битву із пивом, наприклад: «ой нап'ємємось, браття, кривавого пива» (прийняти участь у кровопролитній битві), «заварити пиво» (почати битву) тощо».

А подробней о новых топонимах можно узнавать на сайте специального проекта Музея истории Днепра «Улицы Днепра».

Улица Довжок на карте города
Улица Довжок на карте города
Шинок в Старой Самари. Реконструкция Александра Харлана
Шинок в Старой Самари. Реконструкция Александра Харлана
Улица Шинкарская на карте города
Улица Шинкарская на карте города
Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте