Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
20:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра открыли выставку в память о Павлоградском восстании

В историческом музее Днепра открыли выставку в память о Павлоградском восстании

Новая выставка «За право бути господарем»: Павлоградське повстання 1930 р.» посвящена памяти людей, которых советская власть расстреляла лишь за то, что они не хотели объединяться в колхозы.

Об ужасах коллективизации рассказано и показано немало. Еще одну малоизвестную и трагическую страницу этих событий в нашей области раскрывает новая выставка, о подготовке которой Городской сайт уже сообщал.

О новой экспозиции в Днепропетровском историческом музее имени Яворницкого рассказали:

«В музеї відкрилася міні-виставка «За право бути господарем»: Павлоградське повстання 1930 р.

Почесними гостями заходу були власники представлених в експозиції унікальних світлин Микола та Валентин Лимани - онуки одного з організаторів повстання Тимофія Панкратовича Лимана, 1903 р.н. Батько Тимофія Панкрат Єлисейович Лиман народився в 1866 р. в с. Покровське Олександрівського повіту Катеринославської губернії, був успішним господарем, мав 70 десятин землі та 4 синів; рятуючись від репресій проти заможних селян, змушений був переїхати до Павлограду. Батько й син були заарештовані та розстріляні 20 квітня 1930 р. разом з іншими організаторами антибільшовицького повстання. Загалом за звинуваченням у підготовці збройного виступу з метою повалення радянської влади в лютому 1930 р. у Дніпропетровському та суміжних округах було заарештовано 79 осіб.

Та, попри арешт організаторів, повстання все одно відбулося 5-6 квітня й охопило Павлоградський, Петропавлівський, Юр’ївський та Близнюківський райони. Селяни виступали проти політики більшовицької влади стосовно колективізації, розкуркулення, надмірно великих податків. Повстання було придушене частинами ДПУ та міліцією. 210 учасників притягнуто до відповідальності за ст. 54-2 карного кодексу УСРР, звинувачення в намаганні створення контрреволюційної організації з метою повалення радянської влади. 7-19 травня 1930 р. надзвичайна сесія Дніпропетровського окружного суду ухвалила вирок, згідно з яким із 210 учасників 27 повстанців було розстріляно. 19 заарештованих були виправдані та звільнені з-під арешту. Інших засуджено до позбавлення волі строком від 10 до 3-х років. Документи про події та учасників Павлоградського повстання зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ, а також державних архівах Дніпропетровської та Харківської області.

За даними ОДПУ, загалом в Україні в 1930 р. зафіксовано 4098 масових селянських виступів. Дякуємо Вікторії Ковальовій за збереження родинної пам'яті та Павел Маменко за фото

Фото – Павел Маменко и исторический музей.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте