Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
13:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Свидетель войн и революций: История одного из самых красивых доходных домов Днепра

Свидетель войн и революций: История одного из самых красивых доходных домов Днепра

Более 170 лет наш город украшает здание, которое за свою историю немало повидало, было трижды реконструировано и является памятником истории.

Это – бывший «Доходный дом» на улице Баррикадной, 2.

О его интересной истории напомнили в Управлении по вопросам охраны культурного наследия Днепра:

«Доходний будинок», пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення, охоронний № 54.

вул. Барикадна, буд. 2, м. Дніпро.

Будівлю Пам’ятки зведено у 1850-1860-ті рр. коштом купця Авраама Португалова. Архітектор невідомий.

Первісно корпус окремо розташований П-подібний за планом із двома ризалітами по дворовому фасаду, між якими розташовувалась триповерхова дерев’яна галерея. Вздовж фасаду по Проспекту первісно існував широкий приямок, яким нівелювався перепад рельєфу і забезпечувалась нормальна експлуатація першого поверху будинку. Фасади будинку мали класичне рішення, створене на основі типових проектів початку ХІХ ст.

Наприкінці 1890-х рр. будинок змінив чергового власника і між 1897 – 1899 рр. його було реконструйовано коштом купця Хаїма Розенберга, який був власником домоволодіння до 1918 – 1919 рр. Під час реконструкції вуличні фасади було декоровано в «неоруському» стилі, автором проєкту реконструкції вірогідно є архітектор Д. С. Скоробогатов.

Історія будинку пов’язана з революційними подіями 1905 р., до 50-тиріччя яких біля будинку було встановлено скромний залізобетонний обеліск із меморіальною дошкою. А, у 1978 р. обеліск було замінено меморіальною дошкою, роботи скульптора Юрія Павлова, яку встановлено безпосередньо на фасаді будинку з боку вулиці Барикадної.

Під час бойових дій 1941-1943 рр. будівля не постраждала, але протягом ХХ ст. зазнала помітних втрат. Було демонтовано шатрові завершення, балкони та приямки.

Протягом всього періоду існування будинок використовувався комплексно, для розміщення житла, крамниць, конторських приміщень, фотосалонів, товариств взаємного страхування та кредитування тощо.

У 2000 – 2002 рр. було проведено реконструкцію будівлі Пам’ятки під підприємство громадського харчування, в ході якої було повністю відновлено опорядження вуличних фасадів, переплановано приміщення і виконано добудову з боку двору».

Фото Управления по вопросам охраны культурного наследия Днепра.






Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте