Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
21:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Податок земельний, на нерухомість та мінімальне податкове зобов'язання: хто і як сплачує у 2024 році

Податок земельний, на нерухомість та мінімальне податкове зобов'язання: хто і як сплачує у 2024 році

З 1 січня набрав чинності закон про бюджет-2024 із новим рівнем мінімальної зарплати. Саме від цього показника залежить сума податку на нерухомість. Також днями в Держгеокадастрі оприлюднили коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі, а саме від НГО залежить і розмір плати за землю, і обсяг мінімального податкового зобов'язання щодо неї.

"Ми – Україна" розбирався, як українці мають сплачувати майнові податки та мінімальне податкове зобов'язання.

Податок на нерухомість-2024

Об'єкт оподаткування. Оподатковують загальну площу нерухомості понад встановлені ліміти за кожний "надмірний" квадратний метр:

  • квартира – площа понад 60 кв. м;
  • будинок – площа понад 120 кв. м;
  • квартира та будинок у власності – площа понад 180 кв. м.

За кожен об'єкт нарахують ще 25 тис. грн у тому разі, якщо ліміти перевищені уп'ятеро:

  • квартира – площа понад 300 кв. м;
  • будинок – площа понад 600 кв. м;
  • загальна площа об'єктів – площа понад 900 кв. м.

Не є об'єктами оподаткування незавершене будівництво, нерухомість з неоформленим правом власності, індивідуальні, садові та дачні будинки.

Пільги. Ліміти неоподатковуваної площі вже є пільгою. Проте податок на нерухомість, як і решта майнових, є місцевим податком. Тому місцеві ради можуть встановлювати більшу площу нерухомості, яка звільнена від оподаткування. Умови треба шукати на сайтах територіальних громад або дізнаватися особисто.

Є нерухомість, яку звільнять від оподаткуванні за нормами Податкового кодексу. Це та, яка:

  • у власності органів держвлади, органів місцевого самоврядування та неприбуткових організацій, які утримуються за рахунок бюджету, громадських організацій осіб з інвалідністю, релігійних організацій;
  • розташована у зоні відчуження;
  • є будівлею дитячого будинку сімейного типу, дошкільного чи загальноосвітнього навчального закладу;
  • є житлом у власності багатодітної або прийомної сім'ї, в якій п'ять та більше дітей;
  • є гуртожитком або промисловою будівлею;
  • є цільовою будівлею та спорудою сільгоспвиробника;
  • є нежитловою та використовується малим та середнім бізнесом, який працює у МАФах та на ринках;
  • перебуває у власності дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю, яких виховують одинокі матері. Не більше одного об'єкту на дитину;
  • є непридатною для проживання, в тому числі через аварійний стан.

Умови оподаткування змінили також і з огляду на війну. Нерухомість в зоні бойових дій та на ТОТ не оподатковується за той період, поки бойові дії чи окупація тривають. Території та строки – у наказі Мінреінтеграції №309 .

Пошкоджене житло, дані про яке є у Держреєстрі пошкодженого майна, не підлягає оподаткуванню до того часу, поки в базу не внесуть дані про його капітальний ремонт, реконструкцію, реставрацію та визнання придатним для проживання.

Також за ПКУ фізосіб звільнили від сплати податку за знищену житлову чи нежитлову нерухомість, але дані про це мають бути у реєстрі.

Ставка. Ставку податку на нерухомість встановлює місцева влада. На сайті Державної податкової служби є перелік місцевих податків та зборів, а також актуальну можна уточнити у місцевій раді.

У ПКУ прописана максимальна ставка: 1,5% розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня звітного року за кожен квадратний метр понад ліміт.

У 2024 році податок сплачується за 2023 р., тож ставка розраховується від мінімалки станом на 1 січня минулого року: 1,5% від 6700 грн – 100,5 грн за кожен квадратний метр понад ліміт.

З 1 січня 2024 року мінімалка становить 7100 грн, і у 2025 році за нинішній ставка за квадратний метр понад порогові значення буде 106,5 грн.

Підстави та строки оплати. Податківці орієнтуються на дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та визначені місцевою владою ставки податку. Фізособи сплачують податок на нерухомість на підставі податкового повідомлення-рішення, яке їм має надходити до 1 липня.

Після того, як повідомлення надійшло, у власників є 60 днів для сплати. В разі прострочки у мирний час стягують пені й штрафи, але під час воєнного стану пеню не нараховують, хоча штрафи в силі:

  • в разі прострочки до 30 днів з дня завершення 60-денного строку сплати – 10% від суми боргу;
  • в разі прострочки понад 30 днів – 20% суми боргу.

Нормативна грошова оцінка землі: чому важлива?

Від нормативної грошової оцінки (НГО) землі залежить розмір плати за землю та мінімальне податкове зобов'язання власників земельних ділянок. Це не ринкова вартість землі та не експерта грошова оцінка, а капіталізований рентний дохід із ділянки, розрахований за окремою методикою .

За рішенням Кабміну раз на кілька років проводять загальнонаціональну НГО та визначають показник в середньому в областях. Також нову НГО, більш детальну, узгоджують місцеві ради для своєї територіальної громади.

Оскільки розмір оцінки впливає на податки, якщо місцева влада її проводить, то має ухвалити рішення про новий розмір до 15 липня того року, який передує звітному. Тобто до 15 липня 2023 р., щоб застосувати НГО у своїй громаді з 1 січня 2024 р.

Загальнонаціональну оцінку НГО можна знайти за посиланням . Також можна отримати витяг про НГО, якщо подати паперовий запит до місцевого відділення Держгеокадарсту або у в електронній формі через сайт Держгеокадастру та електронний кабінет. Також інформація про оновлення НГО має розміщатись на сайтах тергромад.

НГО встановлюють не тільки різну для регіонів, але й різну для видів сільськогосподарських угідь: пасовища, сіножаті, багаторічні насадження, рілля та перелоги. До того ж на початку кожного року НГО індексують на рівень інфляції.

12 січня 2024 року в Держгеокадастрі оприлюднили коефіцієнт індексації для НГО: 1,051, оскільки за даними Держстату індекс споживчих цін за 2023 рік склав 105,1%.

Саме проіндексовану нормативну грошову оцінку застосовують при сплаті за землю та при визначенні мінімального податкового зобов'язання.

Земельний податок-2024

Об'єкт оподаткування. Земельний податок, який є різновидом майнового місцевого, сплачують власники за свої земельні ділянки та паї понад граничні норми їх розміру:

  • більше 2 га – ділянки для ведення особистого селянського господарства;
  • більше 0,25 га у селах, 0,15 га у селищах, 0,1 га у містах – присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд);
  • більше 0,1 га – ділянки для індивідуального дачного будівництва;
  • більше 0,12 га – ділянки для ведення садівництва;
  • більше 0,01 га – ділянки для індивідуальних гаражів.

Пільги. Земельний податок не сплачують:

  • особи з інвалідністю першої та другої групи;
  • пенсіонери за віком;
  • фізособи, які виховують трьох та більше дітей у віці до 18 років;
  • чорнобильці;
  • ветерани війни й ті, на кого поширюється дія закону про статус ветеранів. Це, зокрема, УБД.

Проте є певні особливості для пільговика, якщо в його власності декілька ділянок одного виду і їхня площа перевищує ліміти. До 1 травня податківцям за місцем знаходження будь-якої ділянки треба подавати заяву у довільній формі про обрання або зміну раніше обраних ділянок для застосування пільг. Податківці уточнюють, що до заяви треба додати й документи, які пільгу підтверджують.

За нормами Податкового кодексу, податок не нараховують на законсервовані сільгоспугіддя, а також ті, які знаходяться з зонах радіоактивного чи хімічного забруднення або їх використовують для випробування нових сортів сільгоспкультур. Не сплачують його й власники, які передали ділянку в оренду єдинникам четвертої групи.

Є звільнення від земельного податку і на час воєнного стану. Його не стягують за паї та ділянки, які заміновані та забруднені (дані мають бути у Держгеокадастрі), розташовані у зоні бойових дій та на ТОТ (визначені у наказі №309).

Проте місцеві органи влади можуть встановлювати додаткові пільги.

Ставка. ПКУ визначає граничні розміри ставок, а менші можуть визначати місцеві органи влади. База оподаткування та розмір ставок залежить від того, проведена нормативна грошова оцінка чи ні.

Якщо НГО проведена. Ставка – не більше 3% від проіндексованої НГО загалом. Але якщо це землі загального користування – до 1%, сільгоспугіддя – від 0,3% до 1%, лісові землі – не більше 0,1%.

Якщо НГО не проведена. Ставку розраховують від проіндексованої НГО по області. Загалом – не більше 5% від НГО, якщо це сільгоспугіддя – від 0,3% до 5%, лісові землі – не більше 0,1%.

Підстави та строки оплати. Держреєстр речових прав на нерухоме майно, дані Держгеокадастру та затверджені місцевою владою ставки – основа для розрахунку. Як і у випадку із податком на нерухомість, фізособи самі не розраховують суму своїх податкових зобов'язань. Земельний податок вони сплачують на підставі податкового повідомлення-рішення, яке мають надіслати до 1 липня за місцем знаходження ділянки.

У податковому повідомленні мають вказувати суму податку, кадастровий номер та площу ділянки, розмір ставки та пільги.

Якщо землю продати, то старому власнику нарахують податок з 1 січня до початку того місяця, коли припинилось право власності. Відповідно з цього місяця податок нараховуватимуть новому власнику.

Сплатити треба протягом 60 днів після отримання повідомлення-рішення. В разі прострочки – умови ті самі, що й при простроченні податку на нерухомість.

Мінімальне податкове зобов'язання-2024

Що таке МПЗ? Мінімальне податкове зобов'язання – це щорічний платіж у розмірі 5% від НГО. Минулого року його українцям нараховували вперше. І за 2022 рік, і за 2023 рік розмір МПЗ для фізосіб пільговий – 4% від нормативної грошової оцінки землі.

До МПЗ зараховують такі податки, платежі та збори:

  • податок на прибуток підприємств,
  • ПДФО та військовий збір з доходів фізосіб, які перебувають у трудових чи цивільно-правових відносинах з платником податків, з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису, з доходів від продажу власної сільгосппродукції (якщо відобразили це у декларації);
  • земельний податок;
  • єдиний податок;
  • рентна плата за використання води;
  • 20% витрат на оплату оренди.

Від МПЗ, тобто 4% від НГО, віднімаються сплачені податки. Якщо разом з усіма сплаченими податками, платежами та зборами сума до розміру МПЗ не дотягує, треба доплачувати різницю.

Якщо НГО ділянки проведена , то у формулі зобов'язання використовують цю проіндексовану оцінку. Якщо НГО щодо ділянки не проведена – проіндексовану оцінку 1 га ріллі по області. Обробляється земля чи ні – для МПЗ значення не має.

Хто сплачує МПЗ? Фізособи – власники земельних ділянок, а якщо вони здаються в оренду за офермленими належним чином договорами – орендарі. Зобов'язання нараховують за ту кількість місяців у році, протягом яких фізособи були власниками чи орендарями.

Розмір ділянки, який передбачає мінімальне податкове зобов'язання – від 50 соток.

Хто не сплачує МПЗ? Зобов'язання не визначають для:

  • ділянок дачних, дачно-будівельних та садівничих кооперативів;
  • земель запасу;
  • невитребуваних паїв;
  • земель відчуження та відселення;
  • сільгоспугідь у власності на праві користування фізособами у межах населених пунктів;
  • земель у зоні бойових дій чи на ТОТ;
  • земель, на яких розташовані фортифікаційні споруди або ті, які забруднені вибухівкою.

Як сплачувати МПЗ? Для фізосіб зобов'язання розраховують податківці на підставі даних реєстру, кадастру, власної інформації та відправляють податкове повідомлення-рішення до 1 липня. Спрямовують його за податковою адресою, тобто за місцем проживання.

Сплачувати треба тільки позитивну різницю між сумою МПЗ та сплаченими протягом року податками, платежами, зборами.

Строк сплати – 60 днів після отримання повідомлення-рішення. Якщо буде прострочка, то застосують аналогічні податку на нерухомість та на землю штрафні санкції.

В разі незгоди із нарахуванням, після повідомлення-рішення є 30 днів, щоб принести до податковою уточнюючі документи. Наприклад, якщо ділянка в оренді, а повідомлення прийшло власнику, є можливість донести договір.

До речі

Що треба знати про транспортний податок-2024

Транспортний податок – ще один різновид майнового місцевого. Фізособи не розраховують його самостійно і сплачують на підставі податкового повідомлення-рішення. Надіслати його платникам за місцем реєстрації мають до 1 липня звітного року.

База оподаткування. Податок сплачують за легковики, випущені до п'яти років тому – максимум у 2019 р., середньоринкова вартість яких становить 375 мінімальних зарплат та більше. У 2024 р. – 2 662 500 грн і більше.

Фактична ціна, за якою придбаний ТЗ сплачено, або його характеристики не впливають на нарахування податку.

Мінекономрозвитку визначає і ринкову вартість автівок, і головний критерій сплати податку – наявність легковика у переліку автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Перелік, актуальний у 2024 р., Мінекономрозвитку має оприлюднити до 1 лютого.

Ставка податку. За кожен автомобіль, який підлягає оподаткуванню, власник має сплатити 25 тис. грн.

Строки сплати. Фізособи мають сплатити транспортний податок протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.

Особливості. Якщо у рік сплати податку сплине п'ятирічний строк з моменту випуску автівки, податок нарахують за період з 1 січня до початку місяця, наступного після того, як п'ятирічний строк спливе.

Якщо власник у звітний рік продасть автівку, йому нарахують податок з 1 січня до початку того місяця, в якому власником стає інша людина. Новому власнику податок почнуть нараховувати з того місяця, в якому він придбав легковик.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Зєллєр  (19.01.24 06:50): З тих пір як ми ввели податок на повітря ви почали менше дихати!!! Ответить | С цитатой
Якщо  (19.01.24 03:17): Не подавитесь баблом, не? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Наблюдатель  (18.01.24 20:57): Яких вам ще податкiв не вистачає? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте