Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
10:38

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История Днепра: Какой была Рождественская елка в Екатеринославской Просвите

История Днепра: Какой была Рождественская елка в Екатеринославской Просвите

Еще в начале ХХ-го века на Майнуйловке в местном отделении общества «Просвита» проводили яркие рождественские праздники для детей.

Вот мы наконец все и отпраздновали Рождество Христово – и по новоюлианскому, и по григорианскому календарям…

Городской сайт уже рассказывал о том, как отмечали Рождество в Екатеринославе до Октябрьского переворота.

По-особенному этот праздник проводился в отделении известного культурного общества «Просвита» на поселке Мануйловка – сейчас это часть АНД района. Кстати, наш сайт отдельно рассказывал о Мануйловском обществе «Просвиты» и о его историческом здании, которое до нашего времени, к сожалению, не сохранилось.

А о том, какой праздник детям дарили в Мануйловской Просвите, рассказали в Музее истории Днепра:

«Початок ХХ століття на Катеринославщині характеризувався значним зростанням та організаційним оформлення українського національно-демократичного руху. В даний період на території регіону відбувається інституційне становлення чисельних осередків української «Просвіти». В 1906 році в Мануйлівці була створена одна з найбільших філій місцевого товариства.

В грудні 1910 року був урочисто відкритий та освячений будинок «Просвіти», який перетворився на потужний осередок національного життя української громади селища та міста Катеринослава, на базі якого проводились чисельні культурницькі заходи.

2 січня 1911 року членами Мануйлівськї «Просвіти» було організовано дитяче свято «Різдвяної ялинки», в якому активну участь взяли не тільки члени місцевого осередку «Просвіти», але й представники української громади Катеринослава. Їх зусиллями були зібрані кошти на організацію та проведення дитячого заходу, впорядковано таоздоблено приміщення будинку «Просвіти» селища, закуплені оригінальні різдвяні подарунки. Варто відзначити, що це була одна з найперших в історії Мануйлівки та міста масових різдвяних ялинок української громади.

На різдвяне свято були запрошені дітлахи місцевих селян та містян Катеринослава. Організаційні приготування до свята, потужна рекламна кампанія в місцевій україномовній періодичній пресі викликали значний ажіотаж серед місцевих мешканців та членів української громади міста.

Квіток для дитини коштував 10 копійок, для дорослих – 20 копійок. Попри досить велику ціну квітки на різдвяний захід були миттєво розкуплені. Всього організаторами заходу було продано понад 150 квитків.

Свято різдвяної ялинки розпочалось о другій годині дня 2 січня 1911 року в приміщенні будинку мануйлівської «Просвіти». В різдвяному концерті взяв участь дитячий хор залізничної школи, який під керівництвом вчителя співу О.Клименка виконав низку українських пісень та різдвяних колядок. Хористи виступили на концерті вбраними у вишиванки.

Учні Мануйлівської земської школи під час концерту декламували байки та вірші відомих українських поетів. Особливо артистично були виконані вихованцями школи декламації байок Л. Глібова «Вовк та лисиця», «Вовк та ягня», які викликали щире захоплення глядацької аудиторії, яка відзначила сценічну майстерність виконавців потужними оплесками. Запрошений на свято чоловічий хор місцевої «Просвіти» виконав низку українських народних пісень та колядок «Ой, сів пугач», «Від села до села», «По всьому світі стала новина».

Під час концертної програми було продемонстровано глядацькій аудиторії декілька яскравих танцювальних номерів, в яких брали участь як діти, так й дорослі. Згодом для всіх дітлахів, які взяли участь в заході, були влаштовані танці. Здебільшого виконувались українські народні танки: гопак, журавель, козачок та інші. Акомпанував на заході невеликий аматорський оркестр народних музик, що створило незабутню атмосферу народного святкування.

Кожен запрошений маленький учасник заходу отримав від організаторів оригінальний різдвяний подарунок – невеличку торбинку з ласощами, на якій містився напис «Згадуйте «Просвіту»» та дитячу книжку.

Всього під час організації заходу членами української «Просвіти» Мануйлівки та Катеринослава було роздано дітям понад 200 примірників дитячої літератури – казок, віршів та байок.

Матеріал підготував кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Музею історії Дніпра Юрій Берестень».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Марія  (08.01.24 13:50): до жовтневого перевороту святкували по людському, а після вашого перевороту не Різдво а грець його зна що вийшло. Навіть комуняки не робили такого безладу. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте