Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
19:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре провели Культурную деоккупацию

В Днепре провели Культурную деоккупацию

Необычное мероприятие состоялось в Днепровском центре современной культуры.

После победы Украины в войне предстоит решать множество актуальных вопросов. В том числе – и на деоккупированных от врага территориях.

Этим перспективам было посвящено новое мероприятие, о котором подробней рассказала начальник управления по вопросам молодежной политики и патриотического воспитания Днепровского горсовета Одарка Белая:

«Жива дискусія з українцями родом з Луганщини та дніпрянами навколо теми культурної деокупації.

Разом з’ясовували, що саме кожен з нас укладає у поняття культурної деокупації і чи ефективно вона діє зараз. (Розуміємо, що ні…на жаль). Особливо гостре питання дискусії – як повернути молодих людей на деокуповані території. Зокрема говорили про конкретні інструменти залучення молоді до відбудови, культурні обміни з іншими регіонами, взаємоповагу та збереження ідентичності.

Кілька цінних тез:

- Важливо, щоб молодь долучали не лише до відбудови у форматі волонтерства, а й до діяльності в органах місцевого самоврядування. У Дніпрі з цим проблем немає, хочу вірити, що решта регіонів візьмуть приклад.

- Культурна деокупація – це ще й про знайомство з одне одним. Луганщина має розказувати про себе іншим регіонам, про свої традиції, своїх людей. І це стосується всієї мережі – держави, бізнесу, громадськості. Усі мають опікуватися цією задачею. Де сучасні пісні про регіон? Виконавці та політики, що відверто говорять про малу Батьківщину? Що ми знаємо про живопис та графіку Луганщини, можливо традиційні візерунки?

- Культурною деокупацією Луганщини треба займатися зараз, а не чекати її фізичного звільнення. Хоча б у контексті планування, визначення напрямків та розвіювання стеоеотипів. Наприклад, сміливіше говорити про те, що частина Луганською області, Слобожанщина, аж ніяк не є Донбасом.

- Велика битва за культурну деокупацію ще попереду. Бо культура – це не лише концерти, палаци культури, різні заходи. Це буде бій за самих людей.

Неймовірна вдячна за цей досвід. За знання та відкриття нового. Я часто повторюю, що нам, як області, пощастило не мати «сусіда». Відверто говорю, про важливість кожного з регіонів, як територіально так і культурно.

Захід відбувся завдяки проєкту «Мандрівний культурний шелтер Луганщини», за підтримки Європейського Союзу».

Фото со страницы Одарки Белой.






Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


прохожий  (25.09.23 18:38): Нихрена не понял. Это если человек приехал из Луганска сюда и начал рассказывать какой Луганск классный и какая там культура - он "культурно деоккупировался"? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте