Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 14 травня 2024
04:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Сьогодні у Дніпрі розкажуть правду про те, як розкуркулювали наших предків

Сьогодні у Дніпрі розкажуть правду про те, як розкуркулювали наших предків

Відомий дніпровський історик, письменник, краєзнавець Микола Чабан у своїй черговій лекції розкриє ще одну темну сторінку історії нашого міста та регіону.

Репресії, «розкуркулювання» та депортація мешканців у селах Дніпропетровщини 1930-х років – страшна сторінка нашої історії. Але про ці події зі зрозумілих причин збереглося дуже мало архівних матеріалів. Радянський режим робив усе можливе, щоби стерти сліди цих злочинів.

Про страшні секрети цих подій сьогодні розповість відомий історик Микола Чабан. 

Його лекція сьогодні, 30 серпня, пройде у Дніпровському Музеї спротиву Голодомору, про що в музеї повідомляють:

«Микола Дніпренко – жертва та мемуарист депортації "куркулів" та репресій 1930-х років. Запрошуємо на лекцію Миколи Чабана!

Дніпропетровщина не може похвалитися великою кількістю мемуарної літератури про репресії 1930-х та розкуркулення. Тому маловідомі широкому загалу мемуари дніпровського інженера Миколи Дніпренка (Полодурова) "Куркулі: спогади, свідчення, роздуми" становлять сьогодні значний інтерес для розуміння сутності антикуркульської політики радянської влади та селянського спротиву, реалій депортації "куркулів", репресій 1930-х та виживання в епоху Голодомору. Ці та інші питання автор глибоко розкрив крізь призму історії власної родини, яка походила з с. Любимівки неподалік Дніпропетровська. Сімейні спогади доповнено свідченнями документів з Держархіву Дніпропетровської області, фотографіями з родинного альбому.

Депортація в утробі матері й народження у пересильній тюрмі у Вологді, ризикована втеча матері з немовлям із заслання, приховування куркульського походження, неодноразові викриття "ворогів народу", часті переїзди, русифікація школи, безбожницька політика... А з іншого боку - розповіді рідних про повстанських отаманів та народна поема про Голодомор (1937), антирадянський фольклор та критичне сприйняття рідними радянської дійсності і пропаганди. Все це (і не лише це) – за перші одинадцять років життя Миколи Полодурова. 

Лекція відбудеться у середу, 30 серпня, у приміщенні нашого Музею (вул. Старокозацька, 40Б)».

Початок лекції – о 17 годині. Її можна відвідати безкоштовно, необхідно лише записатися у Туристичному інформаційному центрі Дніпра.




Gorod.dp.ua на Facebook.


ха ха  (30.08.23 13:39): розкажіть правду як пенсіонерів жебраками зробили, чи то, розкуркулили Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Вилен Ульянов  (30.08.23 13:10): Вот бы сейчас их всех розкуркулить. Как в прекрасном 1917 году! Відповісти | З цитатою
все просто было  (30.08.23 12:37): прадеду с семьей просто сказали собрать вещи и идти на все 4 стороны, или расстреляют. Корову отобрали, лошадь отобрали, землю и дом отобрали, богатое хозяйство, которое поколениями создавали - отобрали. Семья, дети и всё что смогли уместить в повозку, тащили своими силами. Заселили какое-то привезенное отребье с российских болот. За несколько десятилетий от хозяйства не осталось и следа - оказалось, что за всем нужно следить, работать нужно, а завезенное отребье не умеет этого: родители их были такими же бездельниками и алкашами, и родители их родителей Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті