Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 06 мая 2024
02:44

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Возле Никополя появился новый старый остров

Возле Никополя появился новый старый остров

Из-за обмеления Каховского водохранилища возле Никополя снова можно увидеть остров Орлов – когда-то популярное место отдыха горожан.

У этого острова необычная судьба. Он образовался в 1845-46 годах, когда из-за большого наводнения река Днепр проложила себе новое русло. Вскоре новый остров облюбовали для гнездования орлы, благодаря которым остров и получил свое название.

Вскоре на достаточно большом острове появилась растительность, росли груши, вербы, осоки. В первой половине ХХ века Орлов остров стал популярным местом летнего отдыха никопольчан.

Но с запуском Каховской ГЭС и образованием водохранилища он снова исчез под водой.

И вот теперь – во второй раз появился над водной гладью.

Любопытно, что его первыми жителями снова стали птицы. Только на этот раз не орлы, а речные чайки.

Подробней об этом и об истории острова пишет сайт nikopol.nikopolnews.net:

«Біля берега Нікополя показався з-під води легендарний Орлів острів, затоплений колись Каховським водосховищем. Зараз, коли водосховище зникає, вже добре видно це, колись дуже популярне місце відпочинку містян.

Світлини, на яких можна розгледіти Орлів острів, зробив фотограф Артем Тульчинський. На них видно і сам острів, і чайок, які вже освоюють нову територію та мабуть влаштували там “чаювання”.

Це фото з Архіву Нікопольського краєзнавчого музею датується приблизно як 1910-1914 роки в Україні. На ньому Орлів острів. Про нього відомо, що утворився він орієнтовно в 1845-1846 рр., коли під час великої повені Дніпро біля Нікополя проклав нове русло. Між старим і новим руслом як раз і виник острів, де водилося багато птиці, риби, звірини. Тут росли дикі груші, осокора, верби.

Вважається, що свою назву острів отримав на честь орла, який звив гніздо на одному високому дереві тут.

До затоплення на острові був розкішний пляж з найчистішим піском, проточною дніпровською водою, пружним піщаним дном, деревами та чагарниками, які створювали в спекотні дні прохолодну тінь. Кращого місця, ніж цей пляж, в спекотну пору для відпочинку в місті не було.

Сотні нікопольчан у вихідні дні відправлялися на пляж з сім’ями, компаніями, парами та поодинці. Переправу на баркасах за невелику плату здійснювали працівники рятувальної станції Андрій Палкін і Платон Нескромний. З 1954 року острів був похований водами Каховського водосховища, за наказом Сталіна.

Вважалося, що назавжди… Але нащадки радянських окупантів – російські загарбники – повторили страшну трагедію в Україні, зробивши це ще з більшим цинізмом. Якщо тоді було затоплено населені пункти, родючі землі, історичні місця Нікопольщини, то тепер ворог затопив частину півдня і вирішив приректи край на безводдя і економічний занепад, знищивши Каховське водосховище.

Ми вистоїмо і впораємось з цим нелегким викликом. А ще маємо можливість побачити те, що було поховане під водами “каховки”».

Фото Артема Тульчинского.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте