Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
15:11

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Над Дніпром вже злетіли «Крила Перемоги»

|«« «« »» »»|

У Технічному музеї Дніпра «Машини часу» відкрили нову експозицію «Крила Перемоги», присвячену авіації ЗСУ та нашому протистоянню рашистським агресорам.

Тема Великої війни та нашого героїчного протистояння ворогові другий рік є головною в українській культурі загалом та у музейних проектах зокрема. Цій темі присвячена переважна більшість виставок, концертів, перформансів та інших культурних проектів.

Нещодавно у Дніпропетровському історичному музеї імені Яворницького відкрилася нова виставка «Артефакти воєнного часу», про що детально розповідав Міський сайт.

А 8 червня нову експозицію «Крила Перемоги» презентували у музеї «Машини часу». Вона присвячена авіації ЗСУ, нашому протистоянню рашистським агресорам та наслідкам варварських обстрілів ворогом нашого міста.

Перший крок великого проекту

Цінність цієї міні-виставки в тому, що вона стала початком великого проекту «Шлях Перемоги», який буде загалом присвячений нашій перемозі над рашистами.

Втім, про це нижче за текстом.

А ідея цієї експозиції народилася «на трьох китах».

По-перше, у музею «Машини часу» - давнє та трепетне ставлення до авіаційної тематики.

У його експозиції представлені прибалтійський планер «ЛАК», чеський навчальний літак Л.-29, планер «Янтар», дельтаплан і навіть дивом збережена кабінка з підвісної дороги Дніпра, яку також можна вважати «літаючим» експонатом. Тільки обмеженість музею за площею не дозволила розмістити більше дійсно літаючих експонатів. Якби музей був масштабнішим, знаючи невгамовну енергію його директора Михайла Пруднікова, таке поповнення безсумнівно відбулося б…

По-друге, засновник та директор музею «Машини часу» Михайло Прудніков сам у минулому – авіамоделіст. Але його колекція копій літаків зберігається в домашньому музеї, і ознайомитися з нею можуть лише особливо наближені особи.

А по-третє, головним кроком до цієї виставки стало давнє знайомство Михайла Пруднікова з Олегом Шевченком – ветераном збройних сил (який віддав авіації 22 роки) та відомим авіамоделістом. Міський сайт докладно писав про його долю та колекцію. А кілька років тому спогади, документи, фотографії Олега Шевченка стали важливою частиною грандіозної виставки «Схід – Захід», яка демонструвалась у музеї «Машини часу».

Чим українські льотчики захищають наше небо

На новій виставці «Крила Перемоги» – три тематичні панелі.

По-перше, це копії літаків МіГ-29, Су-25 та «Байрактар», які захищають наше небо та знищують ворогів. Особливість цих моделей полягає в тому, що вони були виготовлені спеціально до цієї експозиції.

– Коли почалася Велика війна, мені одразу захотілося показати людям, чим наші героїчні пілоти захищають українське небо, – розповів Олег Шевченко. – У моїй колекції є моделі МіГ-29 та Су-25, але й захотів зібрати нові копії підвищеної складності спеціально до цієї виставки. Наприклад, модель літака МіГ складається з півтори тисячі деталей, її складання зайняло півтора місяці. Літаки представлені у піксельному забарвленні, яке Україна однією з перших у світі застосовує ще з 2012 року.

Авіамоделіст зазначає, що особливою складністю було знайти модель Байрактара. Цей безпілотник – колекційна рідкість, але її вдалося знайти спільними зусиллями із Прудніковим.

Також в експозиції – 4 типи ракет класу «повітря-земля», якими рашисти обстрілюють українські міста та села. Окремо показано наслідки цих обстрілів. У спеціальних ємностях зібрані обгоріла і оплавлена вибухами земля. Фрагменти збитих нашими ЗСУ ворожих ракет. А також «автобусні сльози» – оплавлені фрагменти кузовів та стекол пасажирських автобусів одного з дніпровських АТП, куди рік тому потрапила ворожа ракета.

І, нарешті, у третій частині виставки представлені матеріали, фотографії, документи, які розповідають про життєвий та військовий шлях Олега Шевченка.

– Ідея цієї виставки з'явилася минулого року, – розповів Михайло Прудніков. – Олег Шевченко звернувся до нашого музею з ідеєю: ми повинні знати, на чому захищають українське небо наші льотчики! Хотілося показати не лише моделі літаків, а й їхню історію, реальне забарвлення, долі наших пілотів-героїв. На жаль, не все поки що можна розголосити. Але цією виставкою ми даємо початок великому проекту, в якому розповімо і про героїв нашого неба, і про всіх, хто наближає нашу спільну Перемогу.

Організатори виставки припускають, що найближчим часом її буде розширено за рахунок інших моделей техніки, яка стоїть на сторожі нашого неба.

- Мені хочеться спеціально для цієї виставки зібрати моделі літаків Су-24, Су-27, Ан-26 і вертольотів Мі-8, Мі-24, а також літака F-16, який нам обіцяють поставити союзники, - каже Олег Шевченко. - По секрету скажу, що F-16 вже збираю – сподіваюся, це наблизить його реальне постачання нашій країні.

Далі – «Шлях Перемоги»!

Що ж до масштабного проекту «Шлях Перемоги», то він теж набуває своїх рис, про що розповів Михайло Прудніков:

- Ми прагнемо зібрати та зберегти всі спогади, факти та матеріальні свідчення, пов'язані з Великою війною та нашим прекрасним містом Дніпро. Нами вже створено перший стенд матеріальних свідчень обстрілів ворогом нашого міста. На ньому вже представлені експонати з міського АТП, яке минулого року зазнало жорстокого обстрілу ворога (внаслідок цього було знищено понад 60 міських автобусів), а також безцінні експонати з інших підприємств міста, які зазнали шкоди.

У форматі підготовки майбутньої виставки на кожного відвідувача чекає спеціальний журнал «Прильоти Дніпра». До нього очевидці подій вже записують свої відчуття та спогади про обстріл Дніпра рашистами.

Є вже й спеціальна мапа нашого міста. Її центральне місце поки що займає біла зона. На ній після нашої Перемоги буде нанесено всі точки Дніпра, куди потрапляли ворожі ракети.

Як справжній патріот України, Михайло Прудніков безумовно вірить, що відкриття цієї виставки відбудеться у найближчому майбутньому.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


1111  (09.06.23 11:56): Какое отношение кабинка подвесной дороги имеет к "шляху перемоги"? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (11)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте