Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
14:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новини архітектурно-містобудівної ради: у Дніпрі зібралися будувати два нові житлові масиви

|«« «« »» »»|

На черговій архітектурно-містобудівній раді ГлавАПУ було розглянуто проекти перспективної забудови Дніпра.

Незважаючи на Велику війну, що триває другий рік, інвестори та архітектори вірять у нашу Перемогу і продовжують проектувати нові комплекси та об'єкти в Дніпрі.

У житлового масиву Ломовський буде продовження

На замовлення «Балівської виробничо-будівельної компанії» архітектурне бюро «Омега архітекчерал» (директор Олександр Шаповал) розробило та представило масштабний проект – Містобудівний розрахунок житлового комплексу на вул. Широкий, 1.

Величезний комплекс (який можна назвати окремим житловим масивом) стане своєрідним продовженням Ломовського. На 19,4 га пропонується звести 9 кварталів, кожен із яких складається з житлових будівель складної форми. Їхня максимальна поверховість – 12 поверхів з висотою до 44 метрів.

Комплекс планують збудувати на території, яка давно розглядається як перспективна для житлової забудови. Вона розташована на захід від масиву Ломовський, ділянка забудови складної форми примикає до Ломівського озера та пляжу біля нього.

Як пояснила головний архітектор проекту Анастасія Палій, у будинках заплановано 2800 одно-двокімнатних квартир, які розраховані на 5267 мешканців. Загальна житлова площа комплексу – 140 000 квадратних метрів. На перших поверхах житлових будинків будуть розміщені торгові, офісні, спортивно-оздоровчі приміщення загальною площею 20 тисяч квадратних метрів, а також апарт-готель.

– При розробці цього проекту ми враховували розроблений раніше Детальний план цієї території, – розповіла Анастасія Палій. – При цьому вважали раціональним перенесення магістральної вулиці, що проектується, з території, що примикає до рекреаційної зони, на інший бік житлової забудови району. Проектуючи житлові квартали, ми враховували досвід подібної забудови Швеції, Данії, Франції та прагнули створити середовище, комфортне для мешканців.

До рекреаційної зони примикатимуть житлові будинки пониженої висотності, до 7-9 поверхів, з підвищенням поверховості вглиб забудови. Для потреб мешканців передбачені підземні та наземні паркінги на 1929 машино-місць, а також тимчасові паркувальні місця вздовж доріг усередині комплексу.

У структурі цього мікрорайону передбачено 2 нові дитсадки. Є резерв приміщень для відкриття супермаркету та мережі продуктових магазинів. Передбачені різні зони для відпочинку та розваг, занять спортом. Окремо розроблені схеми велодоріжок та доріжок для занять бігом.

Повністю облагороджена та впорядкована буде і рекреаційна зона. Заплановано будівництво двох пішохідних мостів – через Ломівське озеро та водовідвідний канал.

Олександр Шаповал додав, що комплекс будуватимуть у 10 черг. Реалізація проекту розрахована терміном 5-8 років.

– Територія комплексу буде відкрита для всіх городян, які зможуть користуватись усією інфраструктурою, – зазначив він. – Окремий комплекс заходів передбачено для безпеки мешканців у воєнний час.

Запитань і думок від членів містобудівної ради з приводу побаченого і почутого було багато, обговорення цього проекту затягнулося на добрих дві години. Думки та побажання Ігоря Саєнка, Михайла Аліпова, Сергія Філімонова, Віктора Гарсія Ортеги, Ольги Подушкиної та інших архітекторів стосувалися транспортних та логістичних зв'язків. Відсутності у проекті червоних ліній та віддаленості запланованої зупинки громадського транспорту. Інсоляції квартир та транспортно-пішохідних зв'язків усередині цього комплексу. Перенесення магістралі районного значення та перспективної забудови сусідніх кварталів. І багато-багато іншого…

Одну з основних протиріч озвучив архітектор Юрій Єрошек, який нещодавно представляв на містобудівній раді Детальний план території цього району:

- Ваш проект передбачає серйозні зміни порівняно із уже затвердженим ДПТ. Перед поданням цього проекту треба було розробити новий ДПТ. Подавати роботу в такому вигляді – процедурно некоректно.

Підсумок довгої та напруженої полеміки підбив головний архітектор Дніпра Дмитро Волик:

- Подальшу роботу необхідно проводити з урахуванням висловлених побажань та одночасно з розробкою нового ДПТ. У ході цієї роботи багато питань та сумнівів мають бути вирішені.

Будувати нове, зберігаючи старе

Вже згадане архітектурне бюро «Омега Архітекчерал» представило і другу роботу – Містобудівний розрахунок будівництва житлового будинку із вбудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом на вул. Паторжинського, 18/20 (замовники – фізичні особи О. Малиш та С. Ляховецький).

За вказаною адресою на ділянці 0,26 га планують звести житловий будинок, в якому проектується 75 однокімнатних квартир та 78 місць паркінгу. Перший поверх комплексу планують під торговельні та офісні приміщення. Будинок проектується двосекційним, заввишки до 20 метрів. З огляду на те, що будівлю хочуть розмістити на схилі з перепадом висоти близько 5 метрів, перша секція проектується на 5-6 поверхів. На її покрівлі, що експлуатується, хочуть розмістити необхідні за нормативами майданчики та елементи дворової території. Другу секцію бачать заввишки 7 поверхів.

- Перед початком будівництва потрібно виконати великий обсяг робіт з реконструкції мереж, а також знести дві старі будівлі на ділянці забудови, - розповів головний архітектор проекту Олександр Зеров. – До комерційної частини нашої будівлі будуть окремі входи, а у центрі – вхідна група до житлової частини. Паркінг проектується у стилобатній частині.

Архітектори Ігор Саєнко, Ольга Подушкина, Сергій Філімонов, Михайло Аліпов звернули увагу на проблемні питання проекту, пов'язані з фактичною відсутністю озеленення, дитячого майданчика, складною формою будівлі, проїздами до сусідніх об'єктів тощо.

Але головну проблему озвучив архітектор та історик Іван Ревський:

- Ті дві старі будинки, які ви плануєте просто знести, відносяться до цінної історичної забудови міста. А закон вимагає зберегти хоча б їхні фасади. Без вирішення цього питання ваш проект загорнуть і місцеве управління з питань охорони культурної спадщини, і Міністерство культури.

Загалом авторам є над чим попрацювати надалі.

Новий житловий масив зв'яже Перемогу та Сокіл

Але наймасштабнішим стало третє питання.

Архітектор Михайло Аліпов проанонсував майбутню презентацію комплексної роботи зі створення нового житлового масиву між Перемогою та Соколом.

Новий масив включає і незавершений житловий комплекс «Нова Перемога», який височіє на бульварі Слави. Великі інвестори плекають плани його завершити, продовжити будівництво від Перемоги до Сокола та повністю перетворити навколишні квартали.

На жаль, поки що далі короткого анонсу та швидкої демонстрації добірки ілюстрацій справа не пішла. Усі подробиці Михайло Аліпов обіцяв викласти на наступній містобудівній раді.

Досвідчені архітектори йшли з поради явно розчаровані тим, що їм не дали глибше поринути в таку масштабну та цікаву тему…

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (11)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (5)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте