Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
17:13

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Скандал с курганом в Подгородном: как отреагировала местная власть?

Скандал с курганом в Подгородном: как отреагировала местная власть?

В горсовете Подгородного создали комиссию и тщательно изучают факт разрытия древнего кургана, охраняемого законом.

Городской сайт рассказывал о ситуации с разрытием древнего кургана на окраине города Подгородного, что вызвало возмущение многих историков, краеведов, общественников.

К сожалению, по этому поводу официальные инстанции пока не высказали свою точку зрения. Особенно хотелось бы узнать мнение Днепропетровского областного центра охраны историко-культурных ценностей о законности, научности и этичности таких исследований кургана.

Но, как нам стало известно, не осталась в стороне от ситуации местная власть. Представители горсовета Подгородного побывали на месте, изучили ситуацию. В горсовете создана специальная комиссия по изучению вопроса.

Подробней об этом, а также о последних новостях в этом вопросе рассказала заведующая КП «Историко-краеведческий музей имени О. Коваля» г. Подгородное Лариса Омельченко:

«23.03.2023 р. я стала свідком того, як у міськраду надійшов сигнал від небайдужих громадян про руйнування кургану "Белюхова могила".

Секретар міськради Роман Кучма, не гаючи часу, повідомив поліціянтам, а ті якраз перебували на новомосковській трасі, тому приїхали одразу. Роботи невідомих мені "діячів" були зупинені. Того ж дня представники міської ради Підгородного (В.Слуцький, О.Рижко, О.Козакова) виїхали на місце злочину, зафіксували факт руйнування.

25.03.23 я побувала на кургані разом з Іваном Гайдуком та його мамою Вірою Гайдук. Руйнівні, типу "дослідницькі", роботи вже не велися, але злодії встигли відітнути чималий шмат кургану. Зуби екскаватора залишили хижий автограф. Це територія буцімто бази відпочинку "Біла акація" (жодної таблички ми не бачили). А поруч туркомплекс "Санрей" зводить нові сім поверхів. І всі, аж перечіпаються, так "виконують" Закон України "Про охорону культурної спадщини" - про те, що за межами населених пунктів навколо пам'ятки має бути 300 м цілини. А тут у бочину кургану вперлися машини, бо там автостоянка.

Наразі міськрада бореться з "вітряними млинами" різних гадів від "археології" (і не тільки). Задіяно багато людей, створено склад комісії.

29.03.23, разом із заступником міського голови Олегом Кудлаєм, інспектором відділу культури, молоді та спорту Оксаною Козаковою я знов побувала біля кургану. Роботи не ведуться, але обвалився новий шмат ґрунту.

Якщо порівняти мої фото за 25.03 і за сьогодні, то здається, стало гірше: ґрунт вивезено, прохід став ширший, шмат землі упав зверху (отже, підритий). Зверніть увагу на "фількіну грамоту", що розповідає нам про "НАН України", про "науково-рятувальні (?!!) розкопки, про якусь міфічну Шабєльнікову, про якусь муть і єрунду. Чорні археологи "від науки" надіслали це 27 березня у нашу міськраду. Але запекла боротьба на рівні кабінетів зараз ведеться.

Люди, відстоїмо своє багатство (а тут ставте знак запитання чи знак оклику, хто як)».

Видеосюжет о ситуации вокруг кургана общественной организации «Хранители курганов»:

Известный историк и общественник, основатель единственного в Украине Музея Креста Виктор Векленко (одним из первых обративший внимание на эту ситуацию) делится таким мнением:

«Є така думка, що і з документами там не все гаразд, бо є повідомлення Лариси Омельченко про ситуацію і реакцію міської влади м. Підгороднє.

Тобто, якщо все за законом, то перед початком робіт Відкритий Лист реєструється відповідним органом охорони культурної спадщини, а іноді навіть в сільраді, якщо роботи здійснюються на її території. Тож щось тут накручене.

Мало того. Відповідні "розслідування" в інтернет просторі містять таку кількість фантазійних тверджень, що в них губиться основний лейтмотив.

Але у даному випадку потрібно зафіксувати і репутаційні втрати: м. Підгороднього, яке активно намагається привернути увагу до себе, як до потенційного туристичного осередку; Готельно-ресторанного комплексу SunRay, який потрапив в епіцентр скандалу; Інституту археології НАН України, який через свою заробітчанську структуру потрапив у закономірно брудну ситуацію. Відповідно – хто заплатить за це?

Я свідомо вивів з цього переліку археологічні пам’ятки і вітчизняну археологію, бо і епізодично, і періодично ними нехтують заради грошей. Нічого особистого – просто бізнес. Головне – щоб по приколу…

Крім того, альтернативно обдаровано відзначився менеджмент готельно-ресторанного комплексу: маючи на своїй території унікальний об’єкт і влаштувати такий «цирк на дроті»… Можете подякувати консультантам і радникам.

І основне питання: далі що? Незважаючи на призупинення робіт на кургані здійснюються якісь земляні роботи. Охороняється державою. Ну-ну.

Хто за це все відповість?».

Продолжение этой истории следует…

Фото Ларисы Омельченко.









Gorod.dp.ua на Facebook.


kvk  (30.03.23 23:13): Вот интересно, уже который день это уже чуть ли не главная тема на этой сайте. Но вопрос: ни разу не указали, кто же это вредит (на фамилий, ни организаций...). Так к чему бы это? Надо распиарить г-на (правильно читайте) Векленко, того еще жука? Ответить | С цитатой
Вопрос  (30.03.23 14:33): И шо там? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте