Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
19:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Як стати головою дніпровського ОСББ під час війни та не зійти з глузду

Як стати головою дніпровського ОСББ під час війни та не зійти з глузду

Класична дніпровська історія від Олега Городькова, який веде телеграм-канал КУСТ. Розповідь про те, як один гордовитий журналіст пішов у маленьку політику.

Далі – прям мова.

Управлінська криза назрівала в нашому кооперативі ще на початку 2022 року. У січні попередня "голова правління" вирішила переїхати за кордон до свого чоловіка, а охочих на її місце особливо не було. Одна жінка, яка орендувала тут квартиру, взялася за цю роботу. Але восени 2022-го її чоловік-військовий отримав поранення й відправився на лікування у Львівську область. Вона звільнилася й поїхала до нього, пише КУСТ.

У нас звичайна хрущовка: три падіки по п'ять поверхів. Насправді форма управління будинком називається навіть
"житлово-будівельний кооператив" (ЖБК), а не ОСББ. Хоча суть плюс-мінус така сама: жителі багатоквартирного будинку беруть справи у свої руки, а не перекладають на міські чи приватні установи.

Голова ж займається тим, що взаємодіє з комунальними службами (Водоканал, Теплоенерго та інші), розв'язує побутові проблеми (ремонт у підвалі, на даху тощо) та, по факту, вирішує й конфлікти між сусідами. Жодного досвіду керування ЖБК у мене, як ви розумієте, не було: я займаюсь йогою та журналістикою.

Чому погодився?

Мені не дуже хотілося цим займатися: зарплата мала, а “головного болю” багато. Але вирішив, що взяти на себе відповідальність за будинок і тим самим розв'язувати побутові проблеми для багатьох людей – теж деякий вклад у нашу Перемогу. Плюс, це челендж.

Історія 1. Ви розумієте, хто я?

Друзі почали жартувати, що я маю велику владу. А я намагався знизити відчуття власної важливості. Хоча було зрозуміло, що щось в мені змінилося.

Буквально на другий день після загальних зборів і обрання мене "головою" у неділю о 9 ранку мене набрали на мобільний. Я не захотів відповідати. Через декілька годин перетелефонував.

– Добрий день. Це Олег, ви мені дзвонили?
– Ой, не знаю, не пам'ятаю.
– Ви взагалі розумієте, кому ви подзвонили?!
– Ой, не знаю, мабуть, помилилася…

Кладу слухавку та починаю сміятись від того, наскільки нахабно я перепитав у жінки, кому вона дзвонила. Не хотів так нахабно, але чомусь так вийшло. "Ну, всьо, Олеже, приїхали".

Історія 2. Гілки

Один з перших кейсів, який мені дістався – прибрати купу гілок, які хтось залишив посеред двору. Скоріше за все, це зробили жителі гуртожитку навпроти, але доказів у мене не було, тому вирішив, що легше буде розібратись самостійно.

1-й крок. Заявка на сайті міськради.

Завдяки розповіді Віталіни, я вже знав, що можна залишити заявку на сайті міськради. Зробив. Через тиждень зі мною звʼязався представник районної адміністрації та навіть прийшов в гості у наш двір, щоб розібратися в ситуації. Він пояснив: "Екологія-Д" не виконає заявку, бо гілки лежать не біля самого смітника, а за 20 метрів від нього. На мій аргумент "А яка різниця?" відповів, що "Екологія-Д" працює тільки так.

2-й крок. Зусилля.

Мої спроби поспілкуватись з "Екологією-Д" ні до чого не призвели. По номерах, які я знайшов, мене лише перекидували з одного відділу в інший. Хтось таки пообіцяв, що передасть про "20 метрів від смітника", але в реальності нічого не змінилося. Тому я попросив двірника допомогти мені за шоколадку, разом ми за 10 хвилин перенесли купу гілок на 20 метрів ближче до смітника.

3-й крок. Вирішення.

Після цього я ще раз подав заявку на сайті, до якої додав свіже фото, та попросив зрештою вивезти гілки. Буквально на наступний день все зробили.

Гаряча лінія міськради.

Мораль проста. Якщо хочете, щоб "Екологія-Д" вивозила великогабаритне сміття (крім будівельного), ставте його прямо біля смітника)

Історія 3. "Як ти думаєш, у мене виходить?"

Трохи "позитивчику" на останок.

Як голова правління у новому році я найняв на роботу двох чудових двірників. Пару років 30-40. Вони доволі веселі, тому ми знайшли спільну мову та легко спілкуємося.

У нас на подвір’ї є будка (яку вони називають "шурша"), яка зачиняється на навісний замок. Попередній двірник не накривав цей замок від дощу, тому він досить заіржавів.

Кажу новому двірнику:

– Слухай, там замок іржавий, не критично? Виходить відкривати?

– Слухай, Олеже, в мене вісім з половиною років відсидки, як думаєш, виходить?

(разом сміємося)

А взагалі, найцікавіше у моїй роботі – не ці ваші "управлінські кейси", а взаємодія з бабусями. Навіть в нашому невеликому домі їх ціла банда й кожна з них, звичайно, НАБАГАТО краще за мене знає, що і як мені треба робити.

Gorod.dp.ua на Facebook.


сергей  (21.03.23 17:39): Удачи в вашем нелёгком деле! Ответить | С цитатой
Йцукен  (21.03.23 16:28): Не "зійти з глузду", а "з'їхати з глузду"! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте