Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
19:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі відновлює роботу Будинок-музей Яворницького!

|«« «« »» »»|

Журналіст Міського сайту став першим свідком цієї знакової події.

…Рівно рік на дверях парадного входу цього чудового особняка по пл. Шевченка, 5 був пошматований вітрами та дощами напис: «Музей зачинено».

Нове обличчя на старій сцені

І ось один рух руки найвідомішого дніпровського історика, кандидата історичних наук, завідувача відділу Дніпропетровського Національного музею імені Д. І. Яворницького Максима Едуардовича Кавуна (до речі, давнього автора та друга Міського сайту!) – і від напису не залишилося й сліду!

- З наступного тижня Меморіальний будинок-музей Дмитра Івановича Яворницького працює по середах, п'ятницях та суботах з 11 до 16 години! – урочисто оголошує Максим Кавун.

Дніпровські поціновувачі історії загалом і цього меморіального будинку зокрема, можливо, будуть здивовані новою особою на цій сцені.

Пояснюємо.

Рік тому, одразу після початку Великої війни Будинок-музей було закрито, а його завідувачка взяла відпустку на період воєнних дій та евакуювалася і Дніпра.

Рівно рік музей не функціонував, здійснювалося лише його періодичне прибирання та догляд за садом.

Але у лютому цього року керівництво Дніпропетровського історичного музею вирішило цей об'єкт «розконсервувати». Резонно керуючись тим, що, по-перше, такий унікальний об'єкт не повинен простоювати, а по-друге, Будинок-музей має важливу виховно-патріотичну функцію. Адже ще Дмитро Іванович називав цей будинок «оазою українського духу».

І Максим Кавун тимчасово, на період безстрокової відпустки завідувачки цього об'єкта, призначений завідувати філією історичного музею «Меморіальний Дім-музей Д.І. Яворницького». І при цьому він залишається й завідувачем Музею місцевого самоврядування (який працює в будівлі облради, про що докладно розповідав Міський сайт).

Тепер під захистом двох охоронних знаків

На новій посаді очі Максима Кавуна задерикувато блищать, а кипінню його енергії можна лише позаздрити. Він просто фонтанує новими ідеями та концепціями, починаючи ділитися ними прямо біля ганку.

– Зверніть увагу на автентичну табличку на дверях: «Дмитро Іванович Яворницький» – вона збереглася з днів життя нашого легендарного вченого, – звертає мою увагу Максим Кавун. – Зліва від неї – охоронний знак, встановлений минулого року управлінням з охорони культурної спадщини Дніпровської міськради. Та наводячи лад у Будинку-музеї, ми зі співробітницями знайшли стару охоронну табличку, зроблену ще за радянських часів. Цей раритет збережемо для історії на чільному місці!

Незабаром на фасаді може з'явитись ще один пам'ятний знак.

Праворуч від ганку була чудова, мистецька меморіальна дошка музею. Але кілька років тому її вкрали, слідів не знайшли.

Максим Кавун пропонує ідею встановлення цього місця нового художнього об'єкта. Зробити горельєф, об'ємну композицію на основі моделі пам'ятника Яворницькому авторства відомого дніпровського скульптора Володимира Небоженка. Цю модель Небоженко створював у 1995 році для пам'ятника Яворницькому на його могилі поряд із історичним музеєм. У конкурсі переміг проект іншого автора. Ця ж виразна модель (на якій Яворницький увічнений у парадному костюмі та в товаристві кобзаря-пісняра) зберігається у Будинку-музеї.

Справа за малим – знайти спонсорів для цього красивого та не дуже затратного проекту.

Пориваюся врешті-решт переступити поріг музею, та не тут-то було…

Через парадний ґанок тепер не ввійдеш

Двері парадного ганку зачинені і не скоро відчиняться.

В чому причина?

- З початку війни на підставі ухвали Міністерства культури експонати з основних музейних фондів не можуть виставлятися на загальний огляд, мають бути прибрані у сховище, - пояснює Максим Кавун. – Тому у Будинку-музеї всі особисті речі Дмитра Івановича прибрано до фонду зберігання та зберігаються до нашої Перемоги. Немає доступу відвідувачам і до його кабінету. Вестибюль з розписами та відомою картиною Струннікова частково потребують реставрації, тому вирішено закрити і вестибюль. Тепер вхід до Будинку-музею здійснюється через хвіртку з боку саду.

Але в цьому є певна перевага.

Ідучи до музею, відвідувачі можуть помилуватися унікальним садом.

- Унікальний він із двох причин, - розповідає Максим Едуардович. – Будинок-музей Яворницького – єдина садиба часів Катеринослава, що збереглася в Дніпрі. У поняття садиби входить наявність будинку та просторої прибудинкової території при ньому. У раніше існуючих садибах Пчолкіна та Поля будівлі збереглися, а ось прибудинкова територія була повністю змінена. По-друге, сад зберігає дух академіка. Яворницький формував сад, дотримуючись своїх естетичних та наукових міркувань. У ньому збереглася сосна, посаджена рукою Дмитра Івановича – це одне із найстаріших хвойних дерев Дніпра. А молодші дерева були відновлені з максимальною достовірністю часу життя Яворницького, на підставі мемуарів та спогадів тих, хто бачив сад за життя Дмитра Івановича.

Сад доглянутий, чистий та прокидається від зимової сплячки. І перші промені радості від відновлення роботи Будинку-музею посилають первоцвіти, що вже посміхаються своєю синьовою на старовинній клумбі.

Як пояснює Максим Кавун, у саду планується облаштування кількох фан-фотозон. Там шанувальники історії та Дмитра Яворницького зможуть посидіти з філіжанкою чаю, поспілкуватися, сфотографуватися.

Вас чекають вітальня та їдальня

Усередині музею співробітники наводять останні штрихи краси перед відкриттям музею.

Але головною складністю було не навести лад, а вичавити максимум із мінімуму.

Для відвідувачів будуть відкриті лише дві кімнати – вітальня та їдальня. Цей вимушений мінімалізм відвідувачам частково компенсують значне розширення маршруту екскурсії по дому-музею. Вони включатимуть не тільки приміщення самої будівлі, а й прекрасний сад, а також автентичну дерев'яну веранду з чудовими різьбленими поручнями та ганком. В рамках екскурсій оглядатимуть і виставки музею.

- Екскурсії включатимуть цікаву розповідь про життя та дослідження Дмитра Івановича, - уточнює Максим Кавун. – Для більшої наочності зробимо спеціальні стенди, банера, які повніше інформуватимуть про життя нашого видатного земляка.

Максимально наповнити життям та цікавостями постараються обидві відкриті музейні кімнати.

Власне, вітальня вже повністю готова до прийому відвідувачів. Її прикрашають старовинна піч, піаніно та жардоньєрки, на одній із яких і встановлено згаданий макет пам'ятника Яворницькому. Тут же – стара охоронна дошка будівлі.

До речі, при наведенні ладу в музеї співробітників чекала ще одна знахідка. У покладах інструментів було виявлено близько 30 старих адресних табличок-аншлагів, які були демонтовані з перейменованих вулиць Дніпра. А також – два старі будинкові ліхтарі 1950-х років. На основі цих знахідок Максим Кавун як експерт із топонімії міста також планує підготувати міні-виставку та окрему лекцію.

У вітальні вже розгорнуто першу міні-виставку з експонатами з колекції Максима Кавуна.

– Міні-виставка присвячена питанню збереження пам'ятників у Дніпрі, яке днями обговорювалося громадськістю у цій кімнаті, – пояснює Максим Кавун. – Надалі робота буде сконцентрована на лекціях та виставковій роботі. У вітальні, що зберегла старовинну ауру та дух академіка Яворницького, регулярно, не менше двох разів на місяць, проводитимуться лекції, присвячені життю та діяльності Д. І. Яворницького, а також історії нашого міста з акцентом на ювілейних датах.

Лекції планується проводити п'ятницями з 16 години.

А виставки експонуватимуться у колишній їдальні, з якої зараз у фонди прибрано весь інтер'єр.

Першу виставку планують відкрити вже наступного тижня. Це буде експозиція із 19 мальовничих полотен відомого педагога та художника з Кривого Рогу Анатолія Лабунського, тема його картин – Криворіжжя та Дніпропетровщина.

Екскурсіями – вулицями, де мешкає ім'я академіка

Є у Максима Кавуна низка нових ідей та на найближче майбутнє роботи Будинку-музею.

– Ми хочемо розпочати та зробити регулярними цикл щомісячних екскурсій «Дорогами Дмитра Яворницького», – анонсує він. – Такі екскурсії, стартуючи від Будинку-музею, пройдуть вулицями, з якими були пов'язані життя та діяльність Дмитра Івановича, – вулицями Яворницького, Вернадського, Акінфієва, Магомаєва, Єфремова, Соборною площею. Плануємо впровадити онлайн формат роботи Будинку-музею, пропонуючи у вільному доступі лекції, сюжети, фільми про музей та Дмитра Яворницького.

Два проекти пов'язані із ювілейними датами цього року.

Незабаром виповнюється 280 років заснування Лазарем Глобою найстарішого парку нашого міста. До цього ювілею парку Шевченка у Будинку-музеї планують провести лекцію, спеціальну екскурсію до парку та відкрити виставку на основі матеріалів Максима Кавуна.

А у листопаді цього року виповнюється 35 років із відкриття Будинку-музею. Окрім лекційно-виставкових заходів, планується проведення спеціальної зустрічі із старшим поколінням музейних співробітників, які створювали цей дивовижний центр.

Нам залишається співробітникам Будинку-музею Яворницького щиро побажати, щоб усі їхні прекрасні плани здійснилися!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте