Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
10:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Национальном музее экспонируют скрыню-путешественницу Яворницкого

В Национальном музее экспонируют скрыню-путешественницу Яворницкого

В том, что этот уникальный экспонат сохранился, в свое время огромную роль сыграл Дмитрий Иванович Яворницкий.

Городской сайт уже не раз рассказывал о старинной Николаевской росписи, которая несколько веков зародилась в нашем регионе, на территории современного Новомосковского района, в селе Николаевка. 

В огромной степени мастеров этой росписи прославила традиция украшения огромных домашних сундуков.

Писали мы также и о том, что в последнее время эта роспись активно возрождается, проводятся выставки ее мастеров. 

К счастью, в музеях и в быту еще сохранились прекрасные скрыни с Николаевской росписью.

В эти дни в Национальном музее украинского народного декоративного искусства проходит Выставка памяти основателей музейной коллекции. На ней экспонируется удивительная скрыня с Николаевской росписью, история которой тесно связана с именем нашего земляка, Дмитрия Ивановича Яворницкого.

Вот что об этом рассказали в Национальном музее украинского народного декоративного искусства:

«В музеї триває виставка, присвячена пам’яті фундаторів музейної колекції Миколи Біляшівського (1867–1926) та Данила Щербаківського (1877–1927).

Одним із цікавих експонатів виставкової експозиції, який має свою історію і авторський підпис, є скриня, яку привіз з експедиції Микола Біляшівський напередодні Першої кустарної виставки, яка відкрилась у Києві 19 лютого 1906 року.

Розповідає науковець музею Наталія Денисенко:

«Скриня 1905 року роботи майстра Миколи Бублика з м. Ігрень Катеринославської губернії (нині район міста Дніпро) має свою історію надходження до музейного зібрання. Дізнатися подробиці її «мандрів» вдалося завдяки документальним джерелам, що збереглися, зокрема, в науковому архіві Національного художнього музею України (НА НХМУ) та Інституті рукопису Наукової бібліотеки України ім. В.І. Вернадського (ІР НБУ ім. В.І. Вернадського).

Відрядження на Катеринославщину (чи екскурсію, як тоді називали), Микола Біляшівський здійснив 19-30 серпня 1905 року. В розписці-звіті про свою поїздку Микола Федотович зазначив, що в Ігрені придбав скриню та домовився про її доставлення до Катеринослава, а звідти поромом до міста Олександрівська. Далі скриню направили до Києва. Юхим Чорнявський – помічник Миколи Біляшівського з робочих питань музею відписав йому 5 вересня з Києва, що скриню цього дня привезли з пароплавної пристані, а за два дні до того (2 чи 3 серпня) надійшов дублікат накладної з Олександрівська. В листі також згадувався Дмитро Яворницький – директор Катеринославського музею, який сприяв Миколі Біляшівському в придбанні та доправленні скрині».

На виставці також представлені інші рідкісні зразки музейної збірки – килими, вироби з дерева, вибійчані тканини, елементи одягу та інші речі, які були привезені Миколою Біляшівським і Данилом Щербаківським з експедицій Україною на початку XX ст.».

Фото - Национальный музей украинского народного декоративного искусства.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Валентина  (16.02.23 12:17): Вже не раз піднімалось питання щодо так званого Миколаївського розпису, наукових свідчень про який не знайдено. Про це вже багато написано різними фахівцями та культурологами. А ось про те, що Ігрень (Огрінь) була центром , де виробляли скрині і розписували - багато. Потім ці скрині придбавали люди з сіл і містечок краю. І слова науковця Наталії Денисенко, приведені тут, цьому підтвердження: «Скриня 1905 року роботи майстра Миколи Бублика з м. Ігрень Катеринославської губернії (нині район міста Дніпро) має свою історію надходження до музейного зібрання" Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте