Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
17:34

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Студенты ДНУ стали победителями Всеукраинского идеатона «DIGITAL COFFEE»

Студенты ДНУ стали победителями Всеукраинского идеатона «DIGITAL COFFEE»

На этом конкурсе молодые таланты всей Украины предлагали инновационные идеи о том, как противостоять вражеской дезинформации.

Городской сайт уже сообщал о подготовке этого конкурса идей, который был инициирован Инжиниринговой школой «Ноосфера».

Его важность в военное время – огромна. Ведь враг атакует нашу страну не только снарядами и ракетами. На украинцев вот уже год идет массированная информационная атака, с которой мы справляемся. Но новые идеи в противостоянии дезинформации врага очень важны.

И вот подведены итоги Всеукраинского идеатона «DIGITAL COFFEE». Приятно, что его победителями стали студенты Днепровского национального университета имени Гончара.

Подробней об итогах конкурса рассказали в Инжиниринговой школе «Ноосфера»:

«Відбувся всеукраїнський онлайн ідеатон (конкурс інноваційних ідей), що отримав назву "DIGITAL COFFEE". Захід було присвячено пошуку вдалих ідей і проєктів, які покликані допомогти Україні розв'язувати проблему боротьби з ворожою дезінформацією.

Завданням конкурсу було запропонувати журі ідею проєкту (або готовий проєкт), що буде спрямований на боротьбу з дезінформацією в Україні та світі.

Загалом в ідеатоні взяли участь 11 команд складом від 7 до 10 учасників. Вони запропонували на розсуд журі 11 ідей інноваційних проєктів.

Серед ідей: інтерактивний реєстр ворожого контенту та прихованої російської пропаганди, яку треба уникати й блокувати; сервіс перевірки інформації за першим рядком або заголовком тієї чи іншої новини; залучення штучного інтелекту до аналізу інформації; чатбот із рекомендаціями українського контенту на усі можливі тематики (від політичної аналітики до рецептів); інструмент пошуку першоджерела інформації з сайтів новин, соціальних мереж та інших джерел, реалізований у вигляді боту, та інші.

Отже, призові місця зайняли такі ідеї та команди:

Трете місце посіла команда “Hidden reality”, яка представляла Поліський національний університет, м. Житомир, з ідеєю розробки сервісу, який буде встановлювати наявність ознак маніпулятивних технологій і надаватиме рекомендацій щодо їх нейтралізації або послаблення.

Друге місце – за командою “Antares”, яка також склалася зі студентів Поліського національного. Вони комплексно розглянули проблему дезінформацією та запропонували інструмент, який допомагатиме визначати правдивість/неправдивість інформації, допомагатиме у пошуку першоджерела, а також сприятиме розвитку цифрової компетентності користувачів. Реалізувати такий інструмент команда планує у вигляді чатбота з робочою назвою AntiFakeBot.

Перше місце здобула команда “CS-21-1” студентів Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. За результатами жеребкування їм довелось першими захищати свій проєкт перед журі, та це не завадило авторам переможної ідеї виступити якнайкраще. Учасники “CS-21-1” запропонували створення програмного комплексу з фактчекінгу, який має проаналізувати вебресурси, які переглядає користувач. На відміну від подібних чинних інструментів, автори ідеї пропонують аналізувати вебресурси комплексно, не залежно від їхньої тематики, на основі власної бази даних, що складатиметься з достовірної інформації, а також на основі перевірки інформації про домен і перевірки інформації за допомогою користувачів. Відповідно до призового фонду ідеатону команда переможців отримала сертифікати на придбання техніки на суму 15 000 грн. Команди, що посіли друге й трете місце, отримали, відповідно, сертифікати на 3000 та 1000 грн.

За креативні ідеї та командний дух окремо відзначили команди “Hodgepodge” (ДНУ) та “Carcharhinus leucas”. “Hodgepodge” запропонували використовувати технологію комп'ютерного зору для розпізнання емоцій та виявлення неправдивої інформації. “Carcharhinus leucas” планують створити спільноту фактчекерів та об'єднати їх на інтерактивній платформі задля виявлення дезінформації та колективної боротьби з нею. Автори цих ідей отримали спеціальні призи від Noosphere Engineering School (сувенірну продукцію Noosphere та книгу “Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот”, яку написав міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба).

Звичайно, питаннями пошуку методів боротьби з дезінформацію займаються найкращі фахівці й тисячі ентузіастів по всьому світу. Для нашої країни життєво необхідною є розробка інструментів для подолання саме російської дезінформації щодо поточних подій на фронті, а також щодо фундаментальних засад української державності й суверенітету: історії, культури тощо.

Ідеатон "DIGITAL COFFEE" надихнув українську молодь до креативного погляду на цю проблему та до генерації дійсно інноваційних ідей, які варті подальшої уваги. Керівник Noosphere Engineering School запросив усі команди до наших лабораторій, де вони зможуть пропрацювати проєкти більш детально. Якщо їхні ідеї успішно пройдуть етап перевірки гіпотези, наші ментори нададуть необхідну підтримку у створенні прототипів та mvp».









Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте