Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
15:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі СБУ затримали начальницю відділу обласної податкової

У Дніпрі СБУ затримали начальницю відділу обласної податкової
Хабар мали передати чоловікові чиновниці.

З вечора 2 лютого слідчі Служби безпеки України проводять обшуки у приміщеннях Головного управління Державної податкової службу у Дніпропетровській області. За повідомленням місцевих пабліків, у центрі Дніпра була затримана начальниця одного з відділів, якій буцім-то мали передати хабар. Водночас ця історія може бути пов’язаною з обшуками, які тривали у Ігоря Коломойського напередодні.

За повідомленням телеграм-каналу «Джокер», у Дніпрі на вулиці Барикадній під час отримання хабаря затримали начальника відділу обласної податкової служби. Хабар мали передати чоловікові чиновниці в ресторані. Там і пройшло затримання. При цьому зазначається, що «чиновницю зовсім недавно прислали з Києва на роботу в Дніпро». На інформацію вже відреагував голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.

«Дякую СБ Дніпропетровської області за допомогу новому керівництву ДПС області у зачистці служби від старих кадрів команди сумнозвісного Бамбізова. Півроку тому перезавантажили керівництво. Вчора спіймали на хабарі хабарницю зі старої «професійної» команди. Переконаний, що керівництво області має діяти більш рішуче у кадровій політиці», — написав  Данило Гетманцев.

За неперевіреною інформацією, йдеться про Світлану Аратюнову. Вона обіймає посаду начальника відділу фактичних перевірок податкового аудиту Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області. Хоча в її випадку інформація про нещодавнє переведення з Києва скоріше не відповідає дійсності: вона працює на даній посаді щонайменше з початку 2021 року. Водночас вірогідно, обшуки у податковій пов’язані з роботою великих підприємств. Зокрема, й тих, що пов’язані з Ігорем Коломойським.

Нагадаємо, 1 лютого співробітники СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) проводили обшуки у будинку українського мільярдера Ігоря Коломойського. За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ «Укртатнафта» (де співвласником виступав через офшорні фірми Ігор Коломойський) оголосили про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень. Співробітники СБУ та БЕБ перевіряли інформацію про багатомільйонні ухилення менеджментом компанії від сплати обов’язкового акцизного збору за 2022 рік. Розслідування стосувалось махінацій щодо «Укртатнафти» та «Укрнафти». Йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 мільярдів гривень та ухилення від сплати митних платежів на величезні суми. Варто додати, що статки Коломойського оцінюються у 850 мільйонів доларів – він перестав бути доларовим мільярдером. Так сталося після втрати найцінніших активів, «Укрнафти» та «Укртатнафти». До початку повномасштабного вторгнення статки Коломойського видання Forbes оцінювало у 1,8 мільярда доларів, але їх переоцінили після того, як активи «Укрнафти» та «Укртатнафти» були відчужені на користь держави.

Ігор Коломойський під час лютневих обшуків. ФОТО: СБУ
Ігор Коломойський під час лютневих обшуків. ФОТО: СБУ

Служба безпеки України 3 лютого повідомила про підозру одній з фігуранток кримінального провадження про привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта». Йдеться про головного бухгалтера «Укртатнафти» – вона переховувалась в Ужгородському районі на Закарпатті, але співробітники спецслужби встановили її  місцезнаходження. ПАТ «Укртатнафта» виробляло та реалізовувало пальне через мережу АЗС без сплати акцизного податку, хоча відповідне податкове навантаження закладалось у ціну для споживачів.

Тож заборгованість по сплаті акцизу за даним епізодом складає 605 млн грн. З 2010 року до грудня 2022 року головним бухгалтером «Уктатнафти» була Олена Оголяр. А 1 лютого було повідомлено про підозру в.о. першого заступника голови правління «Укртатнафти» Руслан Ляпка. Йому обрано запобіжний захід у вигляді застави 200 млн грн. До нього першим заступником голови правління був Олексій Плакасов з 2010 року по листопад 2022 року.

У той же час у Дніпрі було викрито приміщення, де зберігалась прихована (або ж «чорна») бухгалтерія однієї з компаній. Також знайдено документи пов’язаних підприємств, печатки тощо. Правоохоронці шукають кошти, виведені з державних «Укрнафти» та «Укртатнафти». Ці обидва підприємства контролювалися акціонерами з групи «Приват» Ігоря Коломойського. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

«Чорна бухгалтерія» Укртатнафти, виявлена у Дніпрі. ФОТО: СБУ
«Чорна бухгалтерія» Укртатнафти, виявлена у Дніпрі. ФОТО: СБУ

Хто такий Євген Бамбізов?

Скандальний податківець. З 2016 по 2018 рік він очолював Офіс великих платників податків Державної податкової служби. На початку липня 2018 року Бамбізова призначили в.о. заступника голови Державної фіскальної служби з податкового напряму. У травні 2019 року він був звільнений Кабміном. Після цього знову працював в Офісі великих платних податків до  вересня 2019 року. Його звільнили після оголошення податкових претензій Офісу до заводу «Арселор Міталл Кривий Ріг» на 9 млрд грн. А вже 19 листопада 2019 року співробітники СБУ затримали Бамбізова за підозрою у сприянні легалізації доходів близького до екс-президента Януковича бізнесмена Сергія Курченка по схемі купівлі Українського медіа-холдингу. Щоправда, Бамбізов тоді відбився у суді від прокурорів.

Євген Бамбізов — колишній голова Офісу великих платників податків
Євген Бамбізов — колишній голова Офісу великих платників податків

Разом з тим про Бамбізова в інтернеті чимало публікацій, де його звинувачують у допомозі великому бізнесу в ухиленні від сплати податків або у надмірному тиску на окремі підприємства. Втім, до відповідальності за це не притягали. За даними журналіста Юрія Бутусова, Бамбізов був тісно пов’язаний з колишнім головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим, а також контактував з мільярдером Віталієм Хомутинніком – бізнес-партнером Ігоря Коломойського і народним депутатом багатьох скликань.

7 листопада 2022 року «Укрнафта» та «Укртатнафта» примусово були відчужені у державну власність на час воєнного стану. Чи поверне держава частину цих підприємств попереднім власникам поки залишається питанням. Раніше ми писали про те, чому та як Мін’юст України витратив 15 мільйонів доларів на суди проти росіян за «Укртатнафту».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Катя плесень  (04.02.23 09:37): а разве во время войн, во всех странах и времена, за мародерство и воровство не ставили к стенке, не? Пора брат, пора! Ответить | С цитатой
Кучма  (03.02.23 16:02): Це ж було вже! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте