Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
01:38

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре предлагают установить памятник Лесе Украинки на пьедестал от Пушкина

В Днепре предлагают установить памятник Лесе Украинки на пьедестал от Пушкина

«Сичеславська Просвита» вместе с писателями нашего края зарегистрировала петицию по данному вопросу.

Предложение – достаточно логичное. Сейчас бывший проспект Пушкина носит имя Леси Украинки. А памятник Пушкину был демонтирован в ходе избавления от символов тоталитаризма и рашизма. Шикарный пьедестал от памятника пустует…

На его место и предлагают установить памятник Лесе Украинки.

Руководитель Сичеславской Просвиты Сергей Тютюнник пишет:

«Разом із письменниками нашого краю Січеславська Просвіта створила петицію із закликом ВСТАНОВИТИ ПАМ’ЯТНИК ЛЕСІ УКРАЇНЦІ НА ОДНОЙМЕННОМУ ПРОСПЕКТІ у місті Дніпрі.

Монумент, присвячений Лесі Українці, потрібен нам, дніпрянам, щоб підкреслити панування українського духу на нашій землі!

Саме зараз на часі показати всьому світу українську ідентичність нашого міста. Відкинути всі сумніви та невизначеності. Знаковим буде встановлення пам'ятника на місці колишнього розташування бюсту Пушкіна, куди у 2001 році володимир путін покладав троянди».

Глава Днепропетровской областной организации Национального союза писателей Украины Фидель Сухонос вместе с Сергеем Тютюнником еще пишут по этому поводу:

«Підтримайте встановлення пам’ятника Лесі Українці.

Нарешті у Дніпрі з’явився проспект імені Лесі Українки. Досі з радянського часу лише маленька вулиця в Амур-Нижньодніпровському районі в приватному секторі на лівобережжі носила ім’я поетеси. За спогадами матері письменниці Олени Пчілки, Леся Українка ще дівчинкою разом з сестрами і братами побувала з ініціативи матері у нас на Кодацькому порозі Дніпра. Крім того, останні слова вмираючої Лесі були адресовані до Лоцманської Кам’янки, у Катеринослав... Тим часом тут її сестра далекого 1918 року видала окремими виданнями цінні твори Лесі.

Родина Косачів, з якої походить Леся, мала з нашим краєм тривкі зв’язки. У Катеринославі в 1910-1921 рр. жила молодша Лесина сестра Ольга Косач-Кривинюк, яка працювала патронажним лікарем у Лоцманській Кам’янці, опікувалася знедоленими дітьми, у вільний час займалася з ними народними узорами й відтак зберегла добру пам’ять про себе. До Ольги часто приїздила мати Олена Пчілка, сестри Лесі Українки. Ольга Косач-Кривинюк та її чоловік Михайло були активісти Катеринославської «Просвіти», відкрили тут після 1917 року власне видавництво для дітей, сестра видала в Катеринославі окремими виданнями підручник Лесі та її поему «Бояриня», яка в радянський час не видавалася. Усі ці факти змушують нас ініціювати відкриття в Дніпрі пам’ятника на честь Лесі Українки.

Просимо місцевих мешканців підписати цю петицію, а міську владу – підтримати нашу ініціативу і увічнити пам’ять про видатну українську поетесу відкриттям скульптурної композиції на її честь».

Если петиция наберет необходимые 3 тысячи голосов и ее одобрит городская власть, памятник Лесе Украинки будет установлен. Правда, пока не ясно – будет ли это новый памятник или же образ знаменитой поэтессы перенесут с другого места.

Отметим, что за три дня петиция пока набрала всего 39 голосов.

Проголосовать за идею можно здесь.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте