Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 30 апреля 2024
19:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре издали книгу к 250-летию Петриковки

В Днепре издали книгу к 250-летию Петриковки

В днепровском издательстве «Лира» вышла книга известного писателя, краеведа, журналиста Николая Чабана «І в України твоє обличчя».

Эта книга посвящена 250-летию известнейшего поселка Петриковка.

С одной стороны, о Петриковке знает весь мир, знаменитая петриковская роспись внесена в список культурного наследия ЮНЕСКО.

Но вот история самого поселка богата на «белые пятна». Часть тайн и загадок Петриковки в своей новой книге раскрывает Николай Чабан , который описывает 600 (!) дат и событий из истории этого древнего поселка.

Вот что о новой книге рассказал ее автор:

«Більшість людей знає Петриківку за славетним петриківським розписом. Місцеве українське декоративно-орнаментальне народне малярство зародилося на Січеславщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва.

Виникнення петриківського розпису пов'язують з козацтвом. Нині традиції народного малярства бурхливо розвиваються. Дев"ять років тому, 5 грудня 2013-го петриківський розпис внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

На жаль, історія самого селища Петриківка ще рясніє «білими плямами».

У видавництві "Ліра" побачила світ нова книжка Миколи Чабана "І в України твоє обличчя. 600 дат і подій з історії Петриківки".

Нинішнє видання включає в себе історичну хроніку Петриківки за два з половиною століття її існування. Автор-упорядник пропонує інакше поглянути на історію, подає факти, які висвітлюють нове чи давно забуте з нашої минувшини.

Книга складається зі справжніх документів — архівних, газетних, свідчень сучасників. Авторові хотілося, щоб події далекої епохи поставали, як живі, — в усій строкатості й суперечностях минулого, без хрестоматійного глянцю. Це — не нарис з історії Петриківки, це — знадоби для нього. Скалки минулого, непричесана історія має свої чари.

Автор-упорядник книжки про Петриківку і видавництво відтак розраховують на доброзичливість читача.

Книжка була підписана до друку 5 грудня - в день чергових ворожих масованих нальотів на нашу дорогу Батьківщину. Та й виходить вона під нестихаючу воєнну канонаду.

Так хочеться аби краса врятувала цей світ.

Видання присвячене 250-річчю Петриківки, яке припадає на 2022 рік».

Фото – Александр Нечай.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте