Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
03:23

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новини містобудівної ради Дніпра: «Бартоломео» росте, як на дріжджах

|«« «« »» »»|

На завершальній цього року архітектурно-містобудівній раді ГоловАПУ Дніпра було розглянуто низку знакових питань.

Центральним із них стало коригування планів щодо будівництва комплексу «Бартоломео» по вул. Набережна Перемоги, 9-б.

У «Бартоломео» додали ще дві черги будівництва

Нагадаємо, що зараз будують третю вежу із чотирьох запланованих у цьому комплексі. Суть змін представили керівник цього проекту архітектор Вадим Козлов (що доносив свою думку з допомогою Скайпу з Амстердама) та головний архітектор проекту архітектор Ірина Чеботарьова.

– Головна суть змін у тому, що до проекту комплексу «Бартоломео» додалися ще дві черги, і тепер їх буде 5, – пояснила Ірина Чеботарьова журналісту Міського сайту, доки Вадим Козлов довго не міг вийти на зв'язок зі столиці Нідерландів. – Перша черга складалася із спорудження двох веж та 4-поверхової будівлі між ними, вона завершена. Друга черга – це будівництво третьої та четвертої веж, а також 14-поверхової житлової будівлі за четвертою вежею. Третя черга – споруда 9-поверхового готельно-оздоровчого комплексу із 165 апартаментами у центрі земельної ділянки. Нова четверта черга включає будівництво 8-поверхового житлового будинку біля першої вежі. І, нарешті, п'ята черга – це трикутний паркінг з покрівлею, на якій розмістяться озеленення, елементи благоустрою та інше.

Зазначимо, що оновлений проект передбачає на ділянці 7,9 гектарів загальну площу забудови 50483 квадратних метрів, площу озеленення – 21873 кв м, загалом комплекс включатиме 1499 квартир для 3598 мешканців. Сумарна ємність паркінгу - 1682 машино-місць.

Вадим Козлов зазначив, що зміни у колишньому проекті насамперед викликані зміною кадастрових номерів земельних ділянок та необхідністю їх узаконити. Довго та красиво розповідав про функціональне наповнення різних зон комплексу.

Але у ряду членів містобудівної ради склалося відчуття, що головним мотивом змін стало бажання замовників проекту, ТОВ «Логос», отримати більше корисних площ. І якщо з неминучістю чотирьох висотних веж усі вже змирилися, то поява нових житлових комплексів на флангах ділянки та помітне укрупнення готельно-оздоровчого комплексу викликали безліч питань. Нагадаємо, що до цього комплексу має у перспективі «пристикуватися» величезний будинок-міст, який має з'єднати Набережну Перемоги із територією в районі пам'ятника Слави.

Вадим Козлов запевнив, що «стиковка» також прорахована, і все пройде чудово. Зрозуміло, коли й якщо до цієї стадії планів дійде черга. Дай Боже, якщо так і буде.

Більшість питань викликали «флангові» будівлі.

- Композиція із чотирьох веж симетрична. Чим зумовлена постановка крайніх обсягів, що порушують цю симетрію? – дивувалася Наталія Каширіна.

- Ви виходите на краї ділянки новими об'єктами, висоту яких сприйматимуть як еталон для подальшої забудови – особливо 14-поверхова будівля, і ви будете відповідати за те, як ситуація розвиватиметься на сусідніх ділянках, - застерігав Михайло Аліпов. – Ваші плани варто співвідносити із сусідніми ділянками та об'єктами, які проектують інші архітектори.

– Чотири вежі, як би до них хто не ставився, справді створюють симетричну композицію, – зазначив головний архітектор Дніпра Дмитро Волик. – Але мені незрозуміло подальше «накачування» території новими об'єктами. Минулої версії проекту на місці 14-поверхової будівлі був компактний 4-поверховий об'єкт. А тепер він виріс і перетворився на урізану вежу. Загалом, незрозуміла витівка…

Запитання та зауваження Вадим Козлов парирував, проводячи аналогію з Гонконгом, де стоїть ліс хмарочосів. Посилався на дорожнечу будівництва цього комплексу. Нагадував про те, що у первісному проекті було 5 висотних веж – мовляв, новий об’єкт - то лише її відлуння. І визнавав, що головним мотиватором змін був замовник будівництва, якого буде складно переконати бути скромнішим у прагненні до зайвих квадратних метрів.

Проте у протоколі містобудівної ради відобразили врахувати висловлені зауваження та знизити поверховість крайніх об'єктів.

Комплекс на Слобожанському проспекті, 51 став скромнішим

Нещодавно архітектор Михайло Аліпов уже представляв Містобудівний розрахунок житлового комплексу Слобожанським проспектом, 51, на місці Будинку торгівлі.

На нинішній містобудівній раді він представив його оновлену версію. У ній комплекс, на відміну від «Бартоломео», став скромнішим. Причини цього Аліпов пояснив так:

- З'ясувалося, що включений до минулого проекту пральний комбінат не може розглядатися у зоні забудови, оскільки для цього необхідне коригування Генплану. Тому ми розбили проект на три етапи. Перший, який зараз і представляю, – будівництво житлового комплексу на місці Будинку торгівлі. Другий етап – відведення землі та будівництво паркінгу по вул. Аржанова, 2. Третій, перспективний - благоустрій, озеленення, формування громадського простору на ділянці, де розташований пральний комбінат.

У нинішньому проекті житловий комплекс будуватимуть на ділянці 1,3 га. Дві висотні башти плануються 25-поверховими. А ось висотність житлового об'єму за периметром ділянки знизили до 8 поверхів. Загалом комплекс розрахований на 580 квартир та 1246 мешканців. Паркінг спроектований із запасом, на 473 автомобілі.

– У цьому проекті для житлового комплексу зроблено свій окремий двір із благоустроєм та нормативними майданчиками, також зробили у комплексі симпатичну арку, трохи змінили зовнішній вигляд, – додав Михайло Аліпов. – Мені здається, за композицією стало краще.

Серйозних зауважень до проекту не було.

Також Михайло Аліпов представив містобудівний розрахунок будівництва паркінгу на сусідній ділянці на вул. Аржанова, 2.

- Ємності паркінгу у ЖК по Слобожанському проспекту, 51 для його мешканців вистачає із запасом. Цей паркінг орієнтований на обслуговування мешканців сусіднього ЖК «Аржанова», – пояснив Аліпов. – А з огляду на перспективу ця ділянка паркінгу може бути також використана під будівництво.

На це заперечень теж не було.

МФК із прицілом на сусідню ділянку

Архітектор Олексій Образцов представив містобудівний розрахунок багатофункціонального комплексу із підземним паркінгом по вул. Вишгородській, 130 – це район Запорізького шосе, навпроти нового комплексу «Грані».

- Наш об'єкт – це торгово-офісний будинок, що фасадом виходить на Запорізьке шосе, - пояснив Олексій Образцов. - Будівля середньої поверховості пропорційна навколишній забудові та гармонійно вписується в неї. У майбутньому інвестори планують викупити сусідню ділянку та побудувати на ній об'єкт, схожий за параметрами.

Площа ділянки під цю будівлю – всього 0,13 га. Будівлю заплановано 6-поверхову з підземним паркінгом, висотою 25 метрів. Нижні поверхи віддадуть під торгівлю (630 метрів квадратних), верхні площею 1072 кв. м – під офіси. Паркінг розрахований на 33 авто. При комплексі планується озеленення на 300 кв. метрів.

Від членів містобудівної ради авторові проекту було поставлено низку питань про проїзди до будівлі та навколо неї, про сусідство з іншим об'єктом, 2-поверховою клінікою. Про висотність, яку низка архітекторів пропонували знизити. Про проблему посадки таких об'єктів на вкрай малих ділянках.

- Право на життя такий об'єкт має, тільки треба дотриматися всіх нормативів, - резонно зазначив архітектор Сергій Філімонов.

Головний архітектор Дніпра побажав автору продовжувати роботу з урахуванням почутого.

Як правильно робити містобудівні розрахунки

І, нарешті, вишнею на торті містобудівної ради, що завершує рік, став концептуальний документ, викладений архітектором Ігорем Саєнко, – Методичні рекомендації з містобудівного розрахунку.

Його виступ головний архітектор Дніпра Дмитро Волик попередив наступним зауваженням:

- Нерідко ми стикаємося з тим, що подані на раду матеріали не дають достатньо інформації для ухвалення відповідного рішення та документів. Ігоря Саєнка як найдосвідченішого архітектора у цьому питанні ми попросили систематизувати підхід до формування містобудівного розрахунку як житлових, так і громадських об'єктів.

Ігор Саєнко зазначив, що розглянув та виклав принципи таких розрахунків за трьома напрямками – житловими, офісними, торговельними будинками. Врахував у підготовці принципів по кожному окремому питанню аналіз ситуації, обмеження, проектні пропозиції. І докладно розповів архітекторам про те, як і на підставі чого формувати правильний містобудівний розрахунок.

Ці знання, безумовно, стануть у нагоді кожному зодчому міста.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Евгений  (31.12.22 18:05): "Зоопарки", "яхтклубы" и т.п. это фактически манипуляционные проекты для захвата лучших территорий города под дальнейшее коммерческое освоение. "Архитектор" оплаченное застройщиком лицо, которое несет откровенный бред, обосновывая "проект". Ответить | С цитатой
[p[pl.[p.l  (28.12.22 14:34): Природоохранная зона водного объекта! Беспрепятственный доступ к воде и водному объекту! Нет не слышали? Всунули "зоопарк", а теперь жилой комплекс. Архитектор - это фильтр между хотелками заказчика-засторойщика и Законом. Но видимо не у нас! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Такое  (27.12.22 17:50): количество высоток на берегу - это нагрузка на экосистему Днепра. А очистные сооружения предусмотрены? Ответить | С цитатой
Сергей  (25.12.22 18:56): Обратите еще внимание , что там никогда не выключают свет. Наверно от больницы их запитали, раз нет плановых отключений. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
Павел  (24.12.22 13:43): Пока наши правители у власти они испортят вид города однотипными стеклянными сорружениями ради своих сверхприбылей. Скорее менять такую власть надо. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Та  (24.12.22 10:06): Там все давно заряженные... Кто там возражает, смех... Все уже давно решено и будет так как скажет сами знаете кто Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
житель города  (24.12.22 00:23): Куда смотрят экологи.
Что будет с нашей рекой?что оставите своим внукам или они на Марс переселятся ??
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Бррр  (23.12.22 23:46): О какой энергоэффективности может идти речь в стеклянных домах. Одни сквозняки в стеклопрозрачных ограждающих конструкциях зимой и парник летом. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
НН  (23.12.22 22:42): Это не те ли уродливые сооружения, которые испоганили вид на Днепр от Памятника Славы?
Руки поотбивать тем, кто допустил такое.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте