Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
17:44

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре раскрыли секреты жизни Олексы Вусыка

В Днепре раскрыли секреты жизни Олексы Вусыка

12 декабря исполнилось 85 лет со дня рождения нашего земляка, который полвека прожил в нашем городе.

Олекса Вусык (1937-2017) – известный украинский журналист, писатель, но наибольшую известность ему принес знаковый труд по составлению Словаря украинских синонимов. Пять лет назад он ушел в Вечность.

Памяти о знаменитой личности была посвящена очередная лекция известного днепровского писателя, журналиста, историка, краеведа Николая Чабана. Лекция прошла в рамках разговорного клуба «Паляныця» в Канадско-украинском центре областной универсальной научной библиотеки.

Вот что об этом рассказали Николай Чабан и Суспильне:

«Олекса Вусик понад 50 років жив і працював у Дніпрі. Одна з головних його праць – нсловник синонімів, матеріали для якого він збирав кілька десятиліть.

Олексій Вусик народився в селі на Полтавщині, закінчив філфак столичного університету імені Шевченка.

1960-го року він приїхав до Дніпропетровська. Понад 20 років працював журналістом і головним редактором на радіо, опісля – відповідальним секретарем в обласному відділенні Спілки письменників.

На створення однієї з головних праць свого життя – «Словника синонімів української мови» – він витратив 40 років.

Синоніми, а також прислів’я, приказки, жартівливі примовки, прокльони тощо мовознавець збирав, їздячи Дніпропетровщиною та рідною Полтавщиною. В його словнику – понад 2 500 синонімічних «гнізд».

Чимало слів Вусик почув і записав від своєї матері.

«Він дуже завдячував своїй мамі. Зізнавався: «Досі стоять мені у вухах її вислови: «не рунтай мені шитва», «прогайвинка» (тобто прогалинка в чомусь суцільному), «ой, я така надвірня» (тобто – люблю бути надворі). Так кажуть і на Дніпропетровщині, і на Миколаївщині. Це те, що не дуже фіксують словники», – говорить Микола Чабан.
«Словник синонімів української мови», який вперше вийшов друком 2000-го року, витримав кілька перевидань.

У творчому доробку Олекси Вусика були й повісті, і невеликі гумористичні твори, розповіла завідувачка Канадсько-українського центру обласної універсальної наукової бібліотеки Наталія Біловицька.

«У краєзнавчому відділі нашої бібліотеки ми знайшли книжки авторства Олекси Вусика. Зокрема, є його перша збірка – «На вус намотане», це 1967 рік. Я звернула увагу, як цікаво названі розділи гуморесок: «Плями на совісті», «Мікроскопи», «Думки-бджілки», «Гірчичники», – сказала вона.
На заході прозвучало кілька гуморесок, написаних Олексою Вусиком.

Про письменника згадали його колеги по творчому «цеху» Станіслав Дуб і Віктор Начиняний.

Завершилося засідання клубу «Паляниця» інтерактивною грою «Назви синоніми».

Фоторепортаж – Суспильне.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте