Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
11:46

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі відкрили 14 міні-скульптуру з циклу «Відчуй Дніпро»

|«« «« »» »»|

Вона присвячена представникам легендарної професії наших пращурів – лоцманам дніпровських порогів.

Незважаючи на війну, наше місто продовжує жити, розвиватися і ставати красивішим.

В одному з найкрасивіших місць Дніпра, на Набережній, навпроти Монастирського острова та порога «Рівучий», сьогодні урочисто відкрили 14 міні-скульптуру.

Ініціатор проекту «Відчуй Дніпро» Карен Агаджанян визнав, що цю мініатюру планували презентувати наприкінці лютого. Але цим планам завадила війна. Але, всупереч їй, у нашому місті однією визначною пам'яткою побільшало.

Начальник управління культури Дніпровської міськради Євген Хорошилов цьому факту теж був дуже радий, зазначивши:

- Дніпро залишається яскравим, цікавим, гостинним містом, яке після закінчення війни лише зміцнить свою туристичну привабливість. Радий, що нова міні-скульптура присвячена саме лоцманам. Представники цієї професії були в Україні лише у нашому регіоні, і це може стати ще одним елементом самоідентифікації міста.

Євген Хорошилов нагадав, що цього року планували відкрити після капітальної реконструкції новий інтерактивний Музей лоцманів у старовинному поселенні Лоцманська Кам'янка. Цим планам завадила війна, але оновлений музей буде відкрито після її закінчення.

Нагадаємо, що Музей лоцманів існує у цьому селищі на околиці Дніпра вже чверть століття. Науковий співробітник музею Людмила Стахів коротко нагадала історію запорізьких лоцманів, які були історичною сполучною ланкою між запорізьким козацтвом та представниками вже індустріального Катеринослава.

- Ці люди – герої нашої історії та краю, – переконана вона. – Нова композиція нагадуватиме про них і наш музей.
– Річка Дніпро була шляхом наших предків із варяг у греки, – нагадав голова Художньої ради при мері Дніпра Григорій Гельфер. – Сучасна Україна теж поєднує весь цивілізований світ. Нова мініатюра – один із символів, що наближають нашу спільну Перемогу.

Скульптором нової мініатюри стала Надія Отряжа з Дніпра. Вона зізналася, що була дуже щаслива приєднатися до проекту «Відчуй Дніпро». І у цій роботі постаралася передати дух наших предків.

Почесними гостями відкриття нової скульптури стали сучасні спадкоємці лоцманської справи, представники Дніпровської дирекції річкового судноплавства. Один із них, Григорій Черняк, сказав таке:

– І у наш час лоцманська служба працює, продовжуючи справу наших легендарних предків. Звісно, нині знамениті пороги приховані під водою річки Дніпро. Але ми знаємо та пам'ятаємо про них. А для більшої безпеки супроводжуємо закордонні судна, що проходять рікою в районі порогів.

Як і більшості скульптур, на новій також є незмінний символ – милий котик.

А також є прикмета, про яку повідомив Карен Агаджанян: якщо торкнутися нової композиції, то подальший життєвий шлях буде безпечним.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте