Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
22:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі замість Будинку торгівлі планують збудувати житловий комплекс, а недобудовану Баскет-арену замінить Єврейська клініка

|«« «« »» »»|

На черговій архітектурно-містобудівній раді Дніпра було розглянуто низку знакових проектів розвитку міста.

Незважаючи на війну, інвестори та архітектори Дніпра мріють про мирний розвиток нашого міста, пропонуючи на архітектурно-містобудівній раді нові та цікаві проекти.

Низка з них була розглянута на черговій містобудівній раді.

Довгобуд під Євробаскет-2015 пропонують замінити Єврейською клінікою Дніпра

У 2015 році Дніпро мав прийняти ігри Чемпіонату Європи з баскетболу. Для цього в районі Набережної Перемоги, 10, навпроти інституту фізкультури та поруч із Палацом молоді та юнацтва почали будувати Баскет-арену.

Але ці плани перекреслив напад рашистів на нашу країну 2014 року. До єврочемпіонату встигли збудувати основу майбутнього спортивного палацу. Ось уже 8 років ця недобудова, обнесена парканом, зовсім не прикрашає цей район міста. Та й гострої потреби у такому Палаці спорту (з урахуванням перспектив реконструкції Льодового) тепер, схоже, немає.

Тому власники недобудови та земельної ділянки хочуть на цьому місці збудувати Єврейську клініку Дніпра.

Відомий дніпровський архітектор Михайло Аліпов представив на містобудівній раді розроблені ПП «Архітектурна майстерня Аліпов» Передпроектні пропозиції обґрунтування розробки Детального плану території, що включає не лише ділянку баскетбольного недобудови, а й прилеглу територію загальною площею майже 19 гектарів.

 – Перспективи розвитку цього району вже опрацьовували дніпровські архітектори А. Шковира та В. Гарсія-Ортега, – зазначив Михайло Аліпов. – Наше завдання – відкрито заявити про такі плани інвесторів. Запропонувати своє бачення розвитку цього району. Збільшити земельну ділянку та розмежувати її територію із сусідніми ділянками.

У рамках винесених на містобудівну раду передпроектних пропозицій передбачається наступне.

На ділянці, де починали будувати баскетбольну арену, інвестори власним коштом пропонують створити сучасну Єврейську клініку Дніпра. Вона включатиме стаціонарний корпус, зону обслуговування доставки пацієнтів, готель, паркування та зону торгівлі. Навколо клініки пропонується велика зона озеленення.

Для зручності проїзду до клініки та розташованих за нею установ (включаючи Палац молоді, перспективні зону рекреації, спортивно-розважальний комплекс для молоді, вертолітний майданчик міського значення та інше), нинішній проїзд від Набережної Перемоги до берега річки пропонується перетворити на повноцінну вулицю – з пішохідною зоною, велодоріжкою.

Як зазначив Михайло Аліпов, конкретніші пропозиції будуть винесені на містобудівну раду на наступних стадіях роботи.

Архітектори Дніпра сприйняли ідею з цікавістю.

Досвідчений архітектор Андрій Шковира зазначив:

 - Через війну та скасування Євробаскету на цій ділянці все завмерло. Ідея будівництва тут Єврейської лікарні може бути прекрасною, якщо інвестори сприймуть сучасні тенденції архітектури. Новий об'єкт може вдихнути життя у цей район.

Головний архітектор Дніпра Дмитро Волик підсумував обговорення цієї ідеї:

 - Отже, колегам повідомлено про наміри. Робота має бути непростою. Чекаємо на її подальші результати.

Замість Будинку торгівлі – житловий мікрорайон

Набагато масштабнішим став ще один проект ПП «Архітектурна майстерня Аліпов» – Містобудівний розрахунок будівництва багатофункціонального житлового комплексу в районі Слобожанського проспекту та вулиці Аржанова (замовник – ТОВ «МВТМ»).

Замовником реалізації будівництва цього масштабного житлового комплексу на загальній площі 2,2 га вже викуплено Будинок торгівлі та сусідній банно-пральний комбінат. Розглядаються ідеї викупу сусідніх ритуальної служби, молельного будинку та двох котеджів.

 – Цим проектом ми хочемо показати можливість розвитку цієї території з урахуванням подальшої трансформації Слобожанського проспекту, – зазначив Михайло Аліпов. – Якісна зміна цього району вже розпочата будівництвом ЖК на вул. Аржанова. Раніше було розглянуто перспективи будівництва великого комплексу на південь від ТЦ «Наша Правда». Ми намагалися сформувати фронт забудови, яка цього кварталу представлена ​​точковими об'єктами. Наші будівлі змінної поверховості задають ритм архітектурного руху вздовж проспекту з відходом у висотні об'єкти у глибині кварталу. За найближчі 10 років може бути сформовано низку активних перетворень території від лінії залізниці до вулиці Калинової.

У рамках розглянутого на містобудівній раді проекту на згаданій території пропонують побудувати житловий комплекс загальною площею 88745 квадратних метрів (у тому числі – 47600 житлових площ), що включає 842 однокімнатні квартири для 1846 мешканців. На Слобожанський проспект комплекс виходитиме будівлями меншої поверховості та змінної висотності. Його найвищий обсяг у вигляді 24-поверхової висотки за проектом буде розташований у глибині ділянки.

За планами, комплекс включатиме 2-рівневий паркінг на 546 машин. Також передбачено паркінг для відвідувачів торгових центрів (їх розташують на першому поверсі комплексу) вздовж Слобожанського проспекту.

При ЖК планується великий сквер (на місці прального комбінату, з південного боку ділянки) із загальною площею озеленення 11500 кв. метрів, дитячий майданчик 1295 кв. м. нормативні майданчики для дозвілля, занять спортом, стоянки велосипедів.

Обговорення проекту було дуже тривалим, але цікавим. Що примітно: якщо останнім часом при розгляді більшості проектів архітектори найчастіше наполягали на зменшенні поверховості заявлених об'єктів, то в даному випадку пропонували не стримувати прагнення проектувальників цього та інших проектів району запропонувати будівлі більшої поверховості.

Досвідчені архітектори Ігор Саєнко та Ольга Подушкіна звертали увагу на перспективу розвитку транспортних зв'язків у глибині цього кварталу та на суперечність існуючим нормативам ідеї стоянки вздовж Слобожанського проспекту. Замість паркування, на їхню думку, органічніше виглядала б зона озеленення вздовж проспекту.

Багато архітекторів звертали увагу на проблему формування неоднорідної забудови цієї частини Слобожанського проспекту.

 - Ми маємо комплекс, що будується по вул. Аржанова, та низку заявлених проектів, які з урахуванням «провалів» між ними не формують органічне міське середовище, – вважає архітектор Ігор Соколов. – Ситуацію може врятувати продовження висотної забудови на другу лінію та створення задньої «штори» з висотних будівель. Вона допоможе сформувати загальну композицію лінії забудови цього району.

Архітектор Сергій Філімонов зазначив:

 - Цьому району не вистачає не так висотних будівель, як різноманітності архітектурних форм. По вулиці Аржанова розташована ціла низка старих 2-3-поверхових будинків, ідею яких можна реалізувати в нових об'єктах, задавши тон малоповерховій забудові розташованих у глибині цього району кварталів.

Підсумок тривалого обговорення проекту підбив Дмитро Волик:

 - З урахуванням цього проекту, ми отримуємо дуже складну лінію перспективної забудови Слобожанським проспектом. Чи не надто багато гри з поверховістю та пластичними об'єктами?.. Проектувальникам є над чим подумати на наступних етапах роботи.

Комплекс "Артель" пропонують збільшити. Постали питання…

Вже не вперше на містобудівній раді розглядають проекти, пов'язані з будівництвом багатофункціонального комплексу з паркінгом на пр. Яворницького, 106. Ця ділянка включає пам'ятник історії та архітектури національного значення – будівлю колишньої сукняної фабрики Катеринослава, доля та реконструкція якої довгий час була невизначеною .

На щастя, нові інвестори досить дбайливо реставрували цю історичну будівлю, де вже функціонує супермаркет.

Але головне будівництво вже розгорнулося з його заднього боку.

Спершу тут планували створити торговий центр «Кубометр-2» на зразок аналогічного ТЦ на вул. Харківській (нині його знесено, на його місці будується МФК «Перекресток»). Потім проект перетворили на набагато привабливіший з архітектурної точки зору МФК «Артель». Про представлення даних проектів відомим дніпровським архітектором Ігорем Задою Міський сайт раніше докладно розповідав.

Будівництво нового комплексу триває вже понад рік. Для успішної реалізації цього проекту було виконано одну з технологічних вимог – усунення на 5 метрів лінії руху трамваїв.

Наразі на містобудівну раду було винесено проект коригування колишніх планів. Проект, замовником якого виступає ТОВ «Артеміда-5», а головним архітектором той самий Ігор Задоя, представив Андрій Гриманов.

 – Необхідність коригування проекту пов'язана зі зміною межі ділянки забудови, – розповів він. – Раніше передбачалося, що новий МФК може включити територію, яку займає 2-поверхова будівля по вул. Пастера та трансформаторна підстанція в глибині ділянки. Інвесторами на цей час ці об'єкти викуплено. Це дозволило включити їхню територію до площі нашого МФК. В архітектурі будівлі нічого не змінюється, тільки його площа збільшується на 400 квадратних метрів, які будуть віддані власникам будинків, що зносяться. Пропоновані нами коригування паркомісць та зелених зон вписуються в раніше узгоджений проект.

Однак при детальнішому розгляді пропозиції не все виявилося так просто.

Наприклад, оновлений проект пропонує поєднати новий торговий комплекс із історичним будинком надземним переходом, який підтримує композиція у вигляді величезної долоні людини. І все б чудово, але для такого мосту напевно доведеться робити нові отвори у пам'ятнику національного значення.

Начальник управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради Надія Ліштва поцікавилася, чи має проектувальник дозвіл на міністерському рівні на такі роботи?

Представник замовника відповів, що це – поки що дуже перспективна ідея. І якщо до неї дійде черга, дозвіл буде одержано.

Набагато більше питань викликало зміну проекту, збільшення обсягу будівлі та пов'язані з цим проблеми.

Суть питань була в тому, що у попередньому вигляді проект був узгоджений профільним міністерством та відповідав усім вимогам закону. Але зараз розмір будівлі пропонують збільшити. Відповідно, мають бути переглянуті і погодження щодо його розташування – до тих самих трамвайних колій у тому числі.

Як з'ясувалося, представники інвесторів покладалися на дію колишніх погоджень.

Архітектор Михайло Аліпов додав:

 – Проект передбачає величезні зони благоустрою. Ці питання варто обговорити окремо!

При розгляданні проекту не раз звучало здивоване:

«Чому під час розгляду цього питання немає головного архітектора Ігоря Задої?».

На це представники замовника відповіли, що він дуже зайнятий терміновими питаннями.

Підсумок довгої полеміки зі спірних питань підбив Дмитро Волик:

 - Авторам коригування проекту необхідно або усунути озвучені протиріччя, або отримати дозволи міністерства на такі зміни. Якщо ці питання не вирішити, виникнуть проблеми із подальшою реалізацією проекту.

Загалом, авторам проекту є над чим попрацювати та поміркувати.

Як "зачесати" архітектурний хаос на історичному пагорбі?

Але наймасштабнішим і найскладнішим із представлених на містобудівній раді проектів стала розроблена ПП «Архітектурна майстерня Аліпов» Концепція розвитку кварталу, обмеженого вулицями Горбиста, Селянський узвіз, Сімферопольська та ін. Яворницького.

У цьому кварталі (що представляє собою схил пагорба часів найпершої забудови нашого міста) загальною площею понад 7 гектарів за останні роки було побудовано низку об'єктів, що викликають суперечливі думки архітекторів. Ще кілька комплексів планується до зведення. Концепція розвитку цього кварталу вже розглядалася на колишніх містобудівних радах.

І ось Михайло Аліпов виніс на суд колег нове бачення розвитку цієї території.

- Ми провели комплексну роботу, головне завдання якої – запропонувати бачення розвитку цього кварталу та разом із цим – розрубати «гордіїв вузол» протиріч цієї території та спробувати нейтралізувати її хаотичну забудову. Цей квартал зараз сформований переважно садибною забудовою, але вже не перший рік триває тенденція до підвищення поверховості. Ми пропонуємо сформувати з деградуючої та фактично тупикової вулиці Горбистій уздовж лінії залізниці повноцінну вулицю немагістрального значення з пішохідною та велосипедною зонами, озелененням.

Забудова на цій вулиці пропонується з 5-9-поверхових офісних будівель. А в глибині кварталу, на схилі пагорба, даним проектом пропонується низка висотних точкових об'єктів. За проектом, такі 22-23-поверхові будинки можуть бути розраховані на 1037 квартир для 1901 мешканця.

Обговорення концепції вийшло довгим та емоційним.

Ряд архітекторів порушував питання про те, чи відповідає нормативам по шумовому впливу та санітарним нормам запропонована забудова по вулиці Горбистій уздовж лінії залізниці.

У відповідь Михайло Аліпов подав обґрунтування профільного інституту про можливість такої забудови.

 – Створення такої «стіни» з офісних будівель уздовж залізниці – це не дуже добре, – вважає архітектор Ігор Саєнко. – Мені здається, таким варіантом забудови створюється подібність до середньовічної вулиці без виразного акценту. Як задати цій лінії особливий ритм і виразність?

Архітектор Сергій Полюшкін цікавився, як співвідноситься цей проект із планами забудови вулиці Мандриківської. Михайло Аліпов відповів, що він ніяк не суперечить перспективі розвитку Мандриківської як вулиці переважно садибної забудови з точковим розташуванням 4-6-поверхових нових будівель.

Архітектор Андрій Шковира висловив таку думку:

- Ми теж займалися цією складною ділянкою. Коли збудували ЖК «Славія», у кварталі почав утворюватися архітектурний хаос, який з роками лише наростає. Ця проблема, на мій погляд, має два варіанти вирішення. Або над «стіною» на вулиці Горбистій має з'явитися виразна об'ємно-просторова композиція. Або ця «ширма» має бути настільки активною і виразною, щоб увага акцентувалася на ній. У нинішній пропозиції висотки за ширмою тільки посилюють дисонанс.

На цю пропозицію Михайло Аліпов відповів таке:

 – Ми свідомо пропонуємо зупинити цю «висотну гонку озброєнь» малою поверховістю з точковими висотними об'єктами.

Підсумовуючи тривале обговорення концепції, головний архітектор Дніпра Дмитро Волик запропонував до наступного розгляду проекту врахувати висловлені зауваження та побажання та продовжити обговорення питання.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Днепропетровчанин  (01.11.22 22:26): Согласен с обсуждающими !, достройте баскет арену !
Видно под клинику уже есть хороший откат ! Так же как и под очередной новострой занесли хорошенько !
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
фыва  (26.10.22 10:54): Вот именно. В Европе магазины для левшей давно уже не редкость, а чем мы хуже? Мяу. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Олень  (26.10.22 08:46): С начала сделайте европейские пенсии, зарплаты. Ответить | С цитатой
Корбанъ  (25.10.22 22:23): Всё по-честному: вместо евро-баскета — евро-клиника. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
фыва  (25.10.22 12:58): А превратить дом торговли на ЛЕВОМ берегу в специальный магазин для ЛЕВШЕЙ - слабО?! Мяу. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
К  (25.10.22 09:31): Достройте лучше арену, хоть одна нормальная арена была бы в Днепре, а так на кой нам эта клиника и так немеряно клиник в Днепре... Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
дифференциальный_мультивибрато  (25.10.22 09:27): а зачем нужно было закрыть существующие больницы, чтобы построить одну новую для части населения? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
МДА  (25.10.22 07:51): Еврейская клиника там очень нужна. Может на Северном или на Западном построите? А на сэкономленные деньги достроите баскет арену? И вообще, что там Израиль говорил про помощь Украине...? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте