Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
07:10

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Тайны Днепра: основатель спортивного движения в нашем городе исчез в Мариуполе

Тайны Днепра: основатель спортивного движения в нашем городе исчез в Мариуполе

130 лет назад зачинателем организованного спортивного движения в Екатеринославе стал пламенный энтузиаст активного образа жизни Олександр Таушев.

Историки Днепра до сих пор спорят о том, какой именно вид спорта в организованном виде и когда стал первым развиваться в Екатеринославе. Но практически все они сходятся во мнении, что огромную лепту в развитие спорта в Екатеринославе внес удивительный человек – Александр Таушев. Многие его считают пионером развития организованного спорта в нашем городе.

Его личности была посвящена лекция кандидата исторических наук Юрия Берестеня в Днепровской библиотеке украинской диаспоры имени Джона Маккейна.

Эту лекцию посетила известная исследовательница культурной жизни Днепра Ирина Семенчук, которая поделилась впечатлениями:

«Кандидат історичних наук, пан Юрій Берестень провів фантастичний історичний екскурс " Олександр Таушев - основоположник спортивного руху в Катеринославі".

Я хочу набратися сміливості і добавити, що цей рух міг з'явитися дякуючи другому Олександру - Олександру Полю, завдяки якому в нашому місті з'явилися ті, хто потребував заняття спортом: хворобливі діти робітників, студенти та іноземці.

З лекції ми дізнались , як у 1893 році було засновано велосипедне товариство і де знаходилась перша майстерня по прокату і ремонту велосипедов. Як у 1895 році Олександр Таушев виборов звання чемпіона Катеринослава з велосипедних перегонів.

Цікаво було дізнатись, що спортивні вподобання чемпіона не обмежувалися лише любов'ю до велосипедів . Паралельно він захоплюється легкою атлетикою, проводить постійні тренування з бігу. А В 1897 року О. Таушев почає тренування з важкої атлетики, яке "закінчилось" заснуванням атлетичного товариства – одного з перших міських спортивних клубів.

А ще завдяки пиклуванням спортсмена в Катеринославе був побудований гімнастичний зал, який пізніше перетворився на Зимовий театр.

Коли спортсмен починає захоплюватися важкою атлетикою, то для систематичних тренувань він облаштувує невелику тренувальну залу у себе в квартирі на вулиці Новодворянській, 10 , де займався вправами з гирями, штангою, гантелями.

А ще Олександр Таушев був одним із перших спортивних журналістів Катеринослава. Завдяки його репортажам вдалося встановити як розвивалось спортивне життя наприкінці XIX - початку XX ст.

На жаль відомості про цю людину обриваються Маріуполем у 1914 році. Але те, що в Дніпрі одна з вулиць носить його ім'я говорить про непересічність цієї постаті!

Я щиро дякую пану лектору за таку круту лекцію!».

Фото Ирины Семенчук





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте