Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
07:14

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепропетровской филармонии открыли «Украинскую платформу»

В Днепропетровской филармонии открыли «Украинскую платформу»

В филармонии стартовал новый культурно-просветительский проект «Украинская платформа».

Напомним, что новый сезон в Днепропетровской филармонии имени Когана начался в середине сентября. В этом сезоне, если не помешает война, слушателей ждет немало премьер и сюрпризов.

Одним из них стал новый проект «Украинская платформа». Он направлен на популяризацию украинской музыки и композиторов, о которых слушатели порой знают не очень много.

Инициатором такого проекта выступил главный дирижер филармонии Виктор Плоскина.

Подробней о новом проекте рассказала известная исследовательница культурной жизни Днепра Ирина Семенчук:

«Захоплюючий проект запропонував Головний диригент Віктор Плоскіна! Він має назву " Українська платформа ". Суть її полягає в тому, що напередодні свого концерту він запрошую студентів Академії музики та всіх бажаючих на репетицію і лекцію, присвячену тому чи іншому українському композитору.

Сьогоднішня зустріч була присвячена Левку Ревуцькому - геніальному українському композитору першій половині XX століття.

Пан диригент тільки почав розповідати нам про свідомо знищені за радянських часів твори Левка Ревуцького, як загула сирена, а потім друга...

А попереду нас чекала розповідь про симфонію №2, яка в історії світової музичної культури визнана як кращий твір української симфонічної музики першої половини XX століття.

Доля текстової першооснови твору була трагічною – ноти згоріли наприкінці 1928-го під час пожежі в Київській філармонії. Композитор лише в 1939–1940 роках реконструював із пам’яті партитуру, що була на початку 1941 року відзначена Державною премією. Донедавна вважалось, що ці ноти були втрачені назавжди, але у 2020 році, у бібліотеці Львівської національної філармонії була віднайдена авторська копія партитури (зроблена таємно), яку у 1930-ті роки вивіз за кордон молодий диригент Антін Рудницький. По ній грали симфонію у Львові, Варшаві, Каунасі. Проте джерело не афішували, особливо після 1939 року.

В 2020 році Симфонію в першій редакції було перевидано видавництвом «Музична Україна» і вперше після довгої перерви виконано у Києві 22 вересня 2020 .

Cтержнем всієї симфонії є мелодії народних пісень: «Ой весна, весниця»,Ой не жаль мені та ні на кого» та «Ой там в полі сосна».

Проект будет продолжен.

Фото Ирины Семенчук.







Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте