Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
14:07

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Театр «ДраміКом» розпочинає третій «Оксамитовий сезон» і готує три прем’єри

|«« «« »» »»|

Сьогодні у цьому дніпровському театрі розкрили таємниці підготовки до нового сезону.

Вже завтра, 5-го серпня в ДраміКомі почнеться черговий, третій поспіль «Оксамитовий сезон»!

До нового сезону творчий колектив ДраміКому підготував низку нових та захоплюючих проектів, які варті вашої уваги. Журналіст Міського сайту отримав змогу побачити, як готують майбутні прем’єри, а також поспілкуватися з керівниками театру.

І загалом цей сезон стане переломним для театру. Він остаточно попрощається російськомовним репертуаром і перейде на українську мову та драматургію. З репертуару вже списано 29 (!) спектаклів. Частину найпопулярніших постановок перекладено українською мовою. На зміну готується 7 нових вистав.

Про підготовку нового сезону розповів Сергій Мазаний – директор-художні керівник театру «ДраміКом»:

- У страшний час війни ми робимо на культурному фронті все, що від нас залежить. У липні ми відновили роботу з глядачами, показавши спектаклі, які у лютому та березні були зірвані через початок війни. І розпочали підготовку до Оксамитового сезону, який розпочнеться 5 серпня та триватиме до 30 вересня. Під час нього буде показано як ніколи багато спектаклів – цілих 37, тоді як раніше у Оксамитовий сезон ми представляли 15-20. Також під час Оксамитового сезону відбудеться прем'єра нової вистави, буде запропоновано глядачам нові форми роботи, у тому числі – творчі читання у театральному кафе «Автограф».

Сергій Мазаний подякував глядачам за відданість театру та розуміння ситуації. У театрі з особливою увагою ставляться до безпеки глядачів. Якщо під час вистави звучить повітряна тривога, показ переривається, глядачі можуть сховатися у бомбосховищі. Якщо пауза займає менше години, вистава відновлюється. Інакше квитки дійсні на наступний показ.

Вже 18, 19 та 26 серпня глядачів чекає прем’єра вистави «Наприкінці часів» за п’єсою відомого українського драматурга Павла Ар’є. Головну роль Баби Прісі в виставі зіграє народний артист України Віктор Гунькін. В цій психологічній драмі показане життя однієї сім’ї, яка залишається жити в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, незважаючи на радіацію. «Бездіяльність – то найбільший гріх» – ось головний меседж, вкладений в вуста головної героїні.

– Це вистава про сім'ю, яка всупереч усім обставинам залишається у небезпечній Чорнобильській зоні, – розповів Сергій Пономаренко – керівник літературно-драматургічної частини театру, шеф-драматург. – Вистава проходитиме у фойє театру, що налаштовує глядачів на особливо близький контакт із акторами. Незвичайність постановки у двох перевтіленнях – жіночу роль бабці Прісі зіграє Віктор Гунькін, а чоловічу роль Владика – Маргарита Савенко.

Для Віктора Гунькіна це знакова роль. Раніше ця п'єса ставилася у театрі Шевченка, спектакль завоював Гран-прі Січеславна та отримав 8 нагород театральних фестивалів.

– Я був першим в Україні, який зіграв цю роль, – згадує Віктор Гунькін. - Це зовсім особливий образ, що вимагає занурення в нього душею та серцем. Вистава – не лише про Чорнобильську трагедію. Головне посилання співзвучне нашому часу: не можна забувати про події минулого, треба берегти свою землю, яка тебе народила, виховала.

Цікавою та знаковою стала ця робота і для її режисера Артура Опрятного.

– Цей матеріал мені був відомий ще з 2013 року, але нинішні події змінили на нього погляд кардинально, – розповів він. – Ця п'єса – про людей, які не хочуть залишати свою рідну землю. Роботу над п'єсою розпочали у квітні, регулярно контактуючи з її автором Павлом Ар'є. Зважаючи на те, що п'єса вже ставилася в Дніпрі, хотілося знайти свою індивідуальність. Вірю, що це нам вдалося.

До показу готується вистава «Шлюбний сезон» за мотивами п’єси Клайва Петона «Додо». Це буде вистава у новому форматі - клоун-драма про життя птахів додо. Генрі та Агата останні представники цих химерних птахів і тільки від них залежить майбутнє їхнього виду. Як це досить часту буває і у людей, більш вагомі проблеми витісняють буденні чвари героїв.

- Ця вистава буде представлена на Малій сцені в новому жанрі клоун-драми, в якій серйозний зміст загорнутий в упаковку буффонади, клоунади, - розкриває тонкощі постановки Антон Меженін – головний режисер театру. – За фабулою п'єси про птахів, які бажають завести пташеня, стоїть серйозне питання: а чи буде у нас продовження роду? 11 серпня ми запрошуємо глядачів на авторську читку цієї п'єси, де кожен глядач зможе висловити свої побажання, думки.

А на великій сцені теж у новому форматі готується велике сценічне полотно (в якому задіяно 15 акторів) про сучасні події України. Проект отримав назву «Всупереч». Автором сценарної частини (в основу якої лягли близько десятка документальних джерел) також став Антон Меженін.

– Це буде жива вистава про документальні події, пережиті з 24 лютого Україною, – пояснює Антон Сергійович. – Про дітей із Бучі, про наших військових, про історичних персонажів. Вистава названа «Всупереч», тому що наша країна і 200 років тому, і зараз живе та розвивається всупереч тому, що відбувається за її межами. Зараз театр має не лише розважати, а й нести правду та світло, енергію, надію глядачам на краще.

До проекту залучений відомий хореограф, фіналіст телевізійного шоу «Танцюють всі!», Євген Карякін - режисер-хореограф та діяч мистецтв, учасник телевізійного шоу «Танцюють всі!». Євген визнав, що йому дуже цікавий цей проект:

- Для мене це дуже цікавий та новий досвід. Раніше я працював у телешоу та розважальній індустрії. Дякую за запрошення! Перед початком роботи переглянув акторів театру, відчув їхню відданість сцені. Запрошені в цю виставу актори пірнули в роботу з радістю та палаючими очима.

Є ще одна новина сезону. Сцена кафе «Автограф» – головний сюрприз цього сезону. Віднині глядачі перестають бути просто спостерігачами мистецтва – вони стають його частиною! Унікальна творча платформа дарує можливість кожному бажаючому відчути себе творцем і вплинути на подальшу долю вистави. «Автограф» стане повноцінним арт-кафе. У ньому проходитимуть не лише читання постановок, які готуються до показу, а й творчі вечори, на яких глядачі матимуть змогу відкрити театр зсередини.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте