Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
11:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На архітектурній раді Дніпра розглянули перспективи змін у трьох центральних кварталах міста

|«« «« »» »»|

На черговій архітектурно-містобудівній раді Дніпра було розглянуто та обговорено одразу три Детальні плани території (ДПТ) міста.

Нагадаємо, що такі концептуальні документи вже кілька років розробляються та розглядаються на міських міськрадах. Детальні плани задають всі параметри розвитку кварталів і територій, що розглядаються – з урахуванням перспективної забудови в них.

На черговій містобудівній раді були розглянуті три ДПТ, розроблені ФОП «Єрошек Ю. В.», архітектори – Юрій Єрошек, Олена Іваницька, а також ФОП «Козлов О.В.», головний архітектор проекту – Ігор Саєнко.

Перспективи кварталу по пр. Яворницького, вулицях Барикадної, Вернадського, Крутогірний узвіз

Цей квартал розташований у самому центрі Дніпра. Загальна площа території кварталу в червоних лініях – 10,4 га.

Про ДПТ цього кварталу Юрій Єрошек розповів таке:

– Дві третини території цього, дуже великого за площею, кварталу займає житло. Нестача кварталу – щільна забудова по периметру з нерозвиненою внутрішньою територією. У центрі кварталу один інвестор розпочинав будівництво великого об'єкта, але всі роботи зупинилися на стадії забитих паль. Новий інвестор хоче освоїти цей майданчик та побудувати на ньому 22-поверховий житловий комплекс. Крім нього, планується будівництво двох багатофункціональних комплексів, а також школи та дитсадка. Цей район міста потребує таких установ.

Крім цього, проектувальники пропонують розбити великий квартал на чотири кластери шляхом прокладання внутрішньоквартальних проїздів. Пропоновані ними рішення передбачають повне вирішення питань паркування та озеленення.Загалом проєктовані рішення детального плану передбачають:

  • розташування громадсько-житлових комплексів (БФК) з паркінгами і з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського та торгівельного призначення у стилобатних частинах, офісних центрів з паркінгами і з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського та торгівельного призначення у стилобатних частинах;
  • розташуання закладу дошкільної освіти на 120 місць;
  • розташуання закладу загальної середньої освіти на 720 місць;
  • улаштування наскрізного провулку Проєктованого;
  • забезпечення існуючих у кварталі об’єктів, нормативними об’ємно-планувальними елементами: паркувальними місцями, нормативним озелененням, нормативними майданчиками (для житлової забудови);
  • впорядкування території кварталу з улаштуванням скверів всередині кварталу та впорядкуванням існуючих елементів озеленення (з винесенням одноповерхових приватних гаражів, демонтажем руїн);
  • створення, за рахунок реалізації вищевказаних заходів більш комфортного міського середовища.

Принципи забудови, що визначені у проєктованих рішеннях, забезпечують оптимальний розвиток території кварталу.

За 7 років реалізації ДПТ планується, що у цьому кварталі будуть створені дитячі майданчики на загальній площі 1321 квадратні метри, майданчики для відпочинку дорослих та спортивні майданчики займуть по 377 кв. метрів, територія для стоянки велосипедів – 188 кв. Площа додаткового озеленення становитиме 9444 кв. м. Після цього загальна площа озеленення у кварталі становитиме 13 716 кв. м.

Нормативне озеленення території кварталу передбачається частково на прибудинкових територіях житлових будинків, частково на покрівлях існуючих БФК, частково на стилобатних частинах та покрівлях проєктованих БФК.

Детальним планом передбачено будівництво цього кварталу трьох великих багатофункціональних комплексів.

Перший планують збудувати по вул. Барикадної, 2-к, 4, 4-г. Його висота – 10 поверхів, із яких 6 – житлових. Загальна площа МФК – 6050 кв метрів, у ньому планують 94 квартири на 225 мешканців. Також у цьому комплексі плануються офісні приміщення загальною площею 5810 кв. метрів для 276 співробітників. І торгові площі 1160 кв. метрів, на яких буде зайнято 29 співробітників.

Другий МФК планується на вул. Барикадної, 5-а. Його бачать висотою 11 поверхів (8 житлових) та загальною площею 13 214 кв метрів, у ньому планується 190 квартир на 456 мешканців. Загальна торгова площа у цьому центрі становитиме 696 кв. м, на яких буде зайнято 8 співробітників.

Третій комплекс мають намір побудувати на пр. Яворницького, 36/1. Його бачать заввишки 10 поверхів, у тому числі 9 – житлових. Загальна площа комплексу планується 5400 кв метрів, у ньому буде 72 квартири для 173 новоселів. Ще на 580 кв метрах у комплексі розмістяться офіси, в яких буде зайнято 27 працівників.

За цих комплексів буде створено нормативні дитячі, спортивні та інші майданчики, а також зелені території загальною площею 4272 квадратні метри.

Для повного вирішення питання паркування у кварталі будуть створені паркінги загальною місткістю 764 автомобілі, а з урахуванням вже існуючих – 894 машиномісця. Ще 110 місць буде створено для паркування відвідувачів торгових, офісних та освітніх центрів.

Рецензент розробки ДПТ, архітектор Ігор Саєнко відзначив вдалість поділу кварталу на чотири кластери з організацією проїздів та актуальність включених до проекту школи та дитсадка. На ці ж моменти звернули увагу архітектори Олексій Образцов та Сергій Філімонов.

Незрозумілим при цьому залишається, хто сааме будуватиме дитячі освітні центри. Інвестори нових комплексів навряд чи захочуть нести таке додаткове навантаження, до якого додасться необхідність викупу приватних домоволодінь під ці проекти.

Має бути вирішено і питання дефіциту території під школу, яку планують звести в районі перехрестя вулиць Барикадної та Крутогірний узвіз. Місця на саму школу вистачає, а ось на її спорткомплекс – ні. Як варіант вирішення проблеми архітектор Ольга Подушкина з урахуванням європейського досвіду запропонувала винести спортивні майданчики на дах школи.

Автори проекту продовжать роботу над ним з урахуванням усіх побажань та зауважень.

Великі зміни чекають ще на один центральний квартал

Юрій Єрошек представив і ДПТ кварталу, обмеженого пр. Яворницького, вулицями Харківської, Магдебурзького права, Шолом-Алейхема та Барикадною.

Квартал, на якому знаходяться розглядані будівлі та територія входить до групи кварталів, що були найпершими планувально сформованими кварталами міста і у наш час складають його історичне ядро.

Характеристика архітектурно-середовищного утворення і специфіка його історичного формування, яка вже викладена вище в цьому розділі, показують, що в цілому середовище розгляданого кварталу налічує кілька історичних будівель, одна з яких пропонуються до включення в офіційний Перелік об’єктів культурної спадщини у м. Дніпро (пр. Дмитра Яворницького, 40), а частина класифіковані як значні, рядові та малоцінні історичні будівлі. Всі вони – це двох-трьохповерхові колишні прибуткові будинки (здебільше особнякового типу чи односекційні) побудовані з середини ХІХ ст. до початку ХХ ст., з класицистичним або еклектичним трактуванням фасадів, обштукатурені або з лицьової цегли, та 4-х – 5-типоверхові будівлі «радянського неокласицизму».

Також на розгляданому кварталі знаходиться пам’ятка архітектури місцевого значення „Прибутковий будинок”, за адресою вул. Магдебурзького права (кол. Гопнер), No 2, охор. No 8.

Детальний план охоплює площу 2,41 га.

Про запропоновані рішення у кварталі Юрій Єрошек розповів таке:

- Центральна частина кварталу перебуває у незадовільному стані і давно чекає на нові архітектурні рішення. Тут розміщуються колишні котельня та цех фабрики Володарського, приватні гаражі та прибудови. Знесення частини цих об'єктів вивільняє територію до створення нових об'єктів. Таким може стати багатофункціональний комплекс, що виходить на вулицю Магдебурзького права, що складається з офісної, торгової частин та двох житлових секцій на 140 квартир.

Малоповерхова частина комплексу буде історичною будівлею по вул. Магдебурзького права, фасад якого буде збережено. Вглиб кварталу комплекс підвищуватиметься до позначки 55 метрів.

Щоб вирішити проблему дефіциту парковок, на місці гаражів та трансформаторної підстанції буде збудовано 2-поверховий паркінг. А в кварталі з'явиться новий сквер та впорядкований пішохідний прохід, який зв'яже вулиці Магдебурзького права та Барикадну.

Містобудівна ситуація та землекористування, що склалися, дозволяють:

Провести реконструкцію кварталу з формуванням архітектурно-планувальної композиції; Продовжувати створювати (замінити новим будівництвом) периметральну забудову кварталу вздовж Магдебурзького права;

Провести комплексну реконструкцію внутрішнього простору кварталу з розташуванням необхідних планувальних елементів: тимчасові стоянки велосипедів, підземні модулі для збирання побутових відходів, гральні майданчикі для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку, майданчики для відпочинку дорослого населення та для занять фізкультурою, нормативне озеленення кварталу, паркінги для постійного та тимчасового зберігання автомобілів.

Нормативне озеленення території кварталу передбачається частково на прибудинкових територіях житлових будинків, частково на покрівлях існуючого БФК Бізнес-центру «Фабрика», частково на стилобатних частинах та покрівлях проєктованого БФК з приміщеннями громадського та офісного призначення по вул. Магдебурзького права, на експлуатуємій покрівлі проєктованого двохрівневого паркінгу.

Квартал обмежений бульварними зонами проспекту Дмитра Яворницького, що надає додаткові озеленені території загального користування.

Відповідно до проєктованих рішень: озеленення загального користування складає 952 м2, обмеженого користування 2850 м2, проєктоване озеленення на стилобатах 553 м2.

Сукупна площа проєктованого озеленення 4355 м2.

На території кварталу сукупна проєктована площа необхідних майданчиків складає 3600 кв м, з них – ігрові загальною площею 337 кв м.

Проєктованими рішеннями пропонується будівництво двохрівневого паркінгу на 180 машино-місць з улаштуванням експлуатуємої покрівлі – кафе, озеленення, виносна торгівля.

Для тимчасового зберігання автомобілів запроєктовані наземні гостьові автостоянки уздовж просп. Дмитра Яворницького, вулиць Харківської, Магдебурзького права, Шолом-Алейхема, Барикадної.

Для постійного зберігання автомобілів передбачено 330 машино-місць в проєктованому двохрівневому паркінгу на території Бізнес-центру «Фабрика» (вул. Барикадна, 7, Барикадна 5/7, Шолом-Алейхема 5/7) та проєктованому БФК з приміщеннями громадського та офісного призначення по вул. Магдебурзького права в районі буд. 2/1.

БФК (2 секції) висотою 14 поверхів (13 житлових) загальною площею 10900 кв метрів, який розрахований на170 квартир для 408 мешканців. Також у цьому БФК площа офісних приміщень складе 3320м2, кількість працівників – 257, паркінг розрахований на 25 авто.

В ньому спроектоване кафе площею 1750 кв м, розраховане на 75 працівників та 119 відвідувачів, воно містить паркінг на 32 авто.

Біля комплекса будуть зеленені території обмеженого використання площею 2040 кв метрів При комплексі спроектовані наступні площадки. Ігрові для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку – 119 кв метрів. Для відпочинку дорослого населення - 81,6. Для тимчасової стоянки велосипедів 40,8. Для занять фізкультурою 81,6 кв м.

Паркінг по вул. Барикадна, 7, Барикадна 5/7, Шолом-Алейхема 5/7 площа паркінгу - 6480 м2, відкрите кафе площею 1620 м2, розраховане на 40 працівників та 81 відвідувача.

Реалізація плану розрахована на 7 років.

Рецензент роботи архітектор Ігор Соколов зазначив:

– Те, що новий об'єкт поглине історичну будівлю, – прийнятно. Найбільше тішить, що квартал позбавиться архітектурного сміття і отримає новий проїзд, почне дихати. Загалом робота гідна затвердження.

Його підтримали також інші члени архітектурної ради. Ігор Саєнко і Сергій Філімонов звернули увагу на корисність нових зв’язків посеред кварталу. Архітектор Олексій Образцов пішов ще далі, запропонувавши розділити квартал на три кластери, зробивши додаткову пішохідну зону с громадським простором.

В цілому ж проект був підтриманий та рекомендований для подальшої роботи.

Замість лікеро-горілчаного заводу – новий музей

ДПТ кварталу, обмеженого вулицями Староказацької, Шмідта, бульваром Батальйону Дніпро та проспектом Пушкіна, розробив ФОП «Козлов О.В.», головний архітектор проекту – Ігор Саєнко.

Автори цього проекту зіткнулися із серйозними викликами та обмеженнями.

З одного боку, такі обмеження накладає вже збудований величезний житловий комплекс «Баку». З іншого боку, до ДПТ необхідно було включити раніше розглянутий на містобудівній раді проект Вадима Козлова з реконструкції житлового будинку по вулиці Старокозацькій з прибудовою до нього висотної частини. З третього – вирішити проблему гострого дефіциту місць для паркування автомобілів. З четвертої – розглянути можливість реконструкції лікеро-горілчаного заводу, що давно не працює, під Музей сучасного мистецтва. Автори проекту припускають, що цей музей може бути присвячений історії війни нашої країни з росією. Зрештою, з п'ятого боку для залучення інвесторів до цього кварталу в ньому необхідно було передбачити можливість спорудження житлового комплексу.

І ось що в результаті авторам вийшло.

Але спочатку – кілька слів про історичне підґрунтя роботи.

Найстаріші середньо- і багатоповерхові житлові райони склалися в центральній планувальній зоні: в історичному центрі міста, вздовж міських магістралей меридіонального напрямку. Житлова забудова представлена переважно будинками ХІХ сторіччя «Катеринославської доби», «Модерн» та будинками ХХ сторіччя «Сталінський ампір».

Невелика кількість об’єктів пізньорадянської доби – «хрущовки» та офісні будівлі не формують образ цих кварталів і, як правило, розташовуються не на червоних лініях магістральних вулиць.

Забудова переважно другої половини ХХ ст. і має задовільний технічний стан, історичні будівлі цих кварталів не завжди знаходяться в належному стані.

Об’єктами архітектури та містобудування національного значення визначено 20 пам’яток. Крім цього, 128 споруди визначені як пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. 87 об’єктів щойно виявлених пропонуються до взяття на облік у пам’ятки архітектури та містобудування.

Загальна площа території кварталу в червоних лініях – 5,31 га.

Як розповів автор проекту, архітектор Ігор Саєнко, перший етап ДПТ включає реконструкцію багатоквартирного житлового будинку (Старокозацька, 71) з будівництвом 45 квартир (88 мешканців), з підземним паркінгом і з вбудованими приміщеннями громадського призначення за проектом Вадима Козлова. Реконструкція передбачає прибудову 9-поверхової житлової секції до історичного будинку з надбудовою останнього до 6-поверхового (існуючий стан — 2 поверхи).

Під секцією, що прибудовується розміщується двоповерховий підземний паркінг.

Орієнтовні показники житлового будинку Старокозацька, 71, що реконструюється:

Поверховість – 7. Площа житлового будинку - 5 309 кв метрів. Кількість квартир – 45. Кількість мешканців – 88. Кількість паркувальних місць – 35.

Другий етап реалізації проекту передбачає від 15 до 20 років. Додатково на території кварталу можливо будівництво до 234 квартир з 560 мешканцями.

Другий етап, при умовах знаходження інвесторів і при повному дотриманні всіх існуючих майнових та інших прав, включає до себе:

- санацію внутрішньо-квартальних просторів (знесення індивідуальних гаражів, сараїв та інших споруд);

- будівництво комерційно-ділового центру (Старокозацька, 69), на місці існуючої будівлі “Дніпропетровського автотранспортного підприємства 11233”, з двохповерховим підземним паркінгом та п'ятиповерховим надземним паркінгом закритого типу;

Орієнтовні показники нового будівництва:

Площа забудови 1700 кв метрів, у тому числі- офісного центру 940, прибудованого паркінгу 760, підземного паркінгу 3 850 кв м.

Поверховість – 5 поверхів, в т ч офісного центру 4. Прибудованого паркінгу – 5 поверхів, а також підземного паркінгу 2 поверхи.

Загальна площа: 13 270 кв м, у тому числі - офісного центру 3 270, прибудованого паркінгу 3 304, підземного паркінгу 6 696 кв м.

Розрахункова площа офісного центру 1 962 кв м. Кількість працюючих у офісному центрі – 327 осіб. Розрахункова потрібність у м/м для офісного центру м/м 33

Розрахункова місткість паркінгу - 278 машино-місць, в тому числі прибудованого паркінгу – 92, підземного паркінгу 186 місця.

Також ДПТ передбачає будівництво посеред кварталу дев'ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку (Юрія Савченко, 6д).

Аналіз умов, що склалися (нормативні розриви, кількість озеленення, нестача місць паркування та інші), виявив доцільним будівництво 9-поверхового багатоквартирного житлового будинку (в районі будинку 6д по вул. Юрія Савченко) з наступними орієнтовними показниками:

Площа забудови 651 кв м. Поверховість – 9 поверхів. Площа житлового будинку - 5 095 кв м. Кількість однокімнатних квартир у будинку – 80, вони розраховані на 167 мешканців.

Площа вбудованих приміщень торгівельного призначення – 238 кв м. Кількість паркувальних місць – 40.

У рамках цього Детального плану передбачена реконструкція лікеро-горілчаного заводу під музей сучасного мистецтва (Пушкіна, 4) з новим будівництвом п’ятиповерхового адміністративного корпусу музею сучасного мистецтва та трьохповерхового підземного паркінгу.

У планах - реставрація с пристосуванням будівлі пам’ятки архітектури місцевого значення з охоронним номером No114 - “Виробниче підприємство” за адресою: вул. Шмідта, 17 (колишній лікеро-горілчаний завод) під музей сучасного мистецтва.

Також на другому етапі реалізації планується реставрація с пристосуванням двоповерхової будівлі пам’ятки архітектури місцевого значення. Крім цього, на території колишнього заводу планується (на місце господарчих будов та складів) будівництво 5-поверхового адміністративного корпусу музею. Також на території та частково під новим адміністративним корпусом планується будівництво підземного паркінгу.

Орієнтовні показники музейного комплексу:

Площа забудови - 3 105 кв м. Поверховість – 2 поверхи. Загальна площа 4 050 кв м. Площа експозиції - 2 430 кв метрів.

Максимальне одномоментне завантаження експозиції – 243 особи. Щоденна пропускна спроможність експозиції – 510 осіб за добу. Кількість працюючих 122 особи.

Розрахункова місткість паркінгу – 33 авто.

Проектом передбачено і будівництво поряд з музеем 5-поверхового адміністративно-господарського корпусу з майстернями. Його площа забудови - 1 080 кв метрів, загальна площа - 3 660 кв м. Кількість працюючих осіб – 110. Розрахункова місткість паркінгу – 11 авто.

Будівництво підземного паркінгу. Площа забудови - 4 860 кв м. Поверховість – 3 поверхи. Місткість паркінгу 352 авто.

Сумарна місткість паркінгів, яки проєктуються ДПТ, - 630 машино-місць.

Крім вищезазначеного рішеннями ДПТ передбачається влаштування 33 паркінгів вдовж вул. Старокозацька та проспектом Пушкіна у кількості 33 м/м. Ці паркомісця переважно використовуються для потреби мобільного паркування.

Рецензент ДПТ Юрій Єрошек зазначив:

- Детальний план з погляду обмежень одночасно словен і простий. Але авторами всі вимоги враховано та виконано. Особливо важливе включення до ДПТ паркінгу, що вирішує проблему дефіциту паркомісць цього району.

Архітектор Олексій Образцов відзначив чудову подачу матеріалу. І запропонував і цей квартал розділити пішохідним проходом від вулиці Шмідта до бульвару Батальйону Дніпро-1.

Над цією ідеєю автори проекту з радістю погодились попрацювати.

Сам же ДПТ було однозначно прийнято та рекомендовано для подальшої роботи.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте